Complex pentru urşii din zona Braşovului. Vor locui în trei ţarcuri separate: masculi, femele şi pui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complex pentru urşi construit din fonduri europene FOTO hotnews
Complex pentru urşi construit din fonduri europene FOTO hotnews

Guvernul vrea să cumpere garduri electrice cu care să oprească urşii să mai ajungă în locurile populate. La Braşov se construieşte un complex în care să fie ţinuţi urşii pe categorii şi unde să fie hrăniţi cu ajutorul dronelor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a readus în discuţie construirea complexului pentru urşi de către Regia Pădurilor Kronstadt. Încă în noiembrie 2019, directorul regiei, Dan Olteanu, anunţa că  a finalizat documentaţia necesară pentru înfiinţarea complexului de peste 60 de hectare, în care urşii masculi vor sta separat de femele, iar puii vor avea şi ei propriul ţarc. Complexul va fi realizat din fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro.

Complexul va avea o suprafaţă totală de 61,2 hectare, care va fi compartimentată astfel: compartiment urs mascul – 41.80 ha, compartiment urs femelă – 16,82 ha, compartiment urs pui – 1,35 ha, compartiment carantină urs mascul –  0,71 ha, compartiment carantină urs femele cu pui – 0,36 ha, compartiment carantină urs pui – 0,14 ha.

Aceste compartimente sunt prevăzute, fiecare, cu un punct de hrănire, o adăpătoare, o scăldătoare şi căi de acces special amenajate pentru intervenţii. 

Aceste căi de acces sunt  folosite doar de personalul responsabil de îngrijirea animalelor. Cel puţin pentru hrănirea puilor se ia în considerare o metodă prin care aceştia să nu ia contact cu omul, astfel încât să poată ajunge în libertate deplină la maturitate.

„De exemplu, pentru hrănirea puilor luăm în calcul folosirea unei drone. Am găsit deja un model care poate transporta 5 kg. De asemenea, pentru hrănirea adulţilor soluţia pe care am identificat-o este cea a realizării unui funicular. Avem în plan ca din acest complex să eliberăm unele exemplare. Credem că aceasta este una dintre soluţiile viabile pentru a gestiona eficient situaţiile de conflict dintre urşi şi oameni. Relocarea la o distanţă mai mică de 100 km este o poveste. Într-o zi ursul este înapoi. Pentru a-i putea muta la distanţe mari, este nevoie de acordul fondului cinegetic în care urmează să ajungă ursul,  dar nimeni nu vrea să primească un urs problemă”, declara, în urmă cu aproape doi ani, directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt Braşov, Dan Olteanu. 

Pentru ca interacţiunea cu omul să fie minimă, urşii de aici ar urma să fie hrăniţi cu ajutorul unei drone. Tot pentru ca interacţiunea dintre om şi urs să se reducă, Ministerul Mediului va achiziţiona în perioada următoare 1.000 de garduri electrice, care să nu le permită urşilor să ajungă în zone locuite sau în care fermierii au animale sau terenuri. Totodată, se va face o nouă numărătoare a urşilor, bazată pe prelevarea de păr şi excremente care permite o identificare mult mai bună a fiecărui animal. 

Ministrul Tanczos Barna a mai explicat şi că, urmare a ordonanţei adoptate recent, intervenţia în cazul urşilor care ajung în intravilanul localităţilor se va face „gradual”, iar extragerea prin împuşcare este menţionată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

Astăzi, Ministerul Mediului şi Ministerul Implementării Proiectelor Europene au lansat proiectul „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”. Prin acesta sunt alocate 53,6 milioane lei din fonduri europene pentru conservarea urşilor bruni din România. Proiectul se va finaliza la 31 decembrie 2023.

Vă mai recomandăm:

Detalii despre o uriaşă investiţie în infrastructura CFR din România: 24 de kilometri de tuneluri pe sub munte

Cea mai mare colecţie de carte veche din România: comoara nepreţuită din Centrul Istoric al Braşovului FOTO

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite