Braşovenii, invitaţi la horă în Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Unirii va fi sărbătorită în oraşul de la poalele Tâmpei în Piaţa Unirii din vechil cartier al Şcheii Braşovului.

Cu această ocazie, mâine, 24 ianuarie, vor avea loc manifestări dedicate acestui eveniment istoric, iar printre participanţi se numără reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi Junii Braşoveni, care se alătură Horei Unirii şi Hora Junilor, costumaţi cu tradiţionalele lor haine sărbătoreşti.

Evenimentul va începe la ora 12.00 cu un ceremonial religios, urmat de festivităţi dedicate Unirii Principatelor.

„Îi invit cu această ocazie pe toţi braşovenii să participe la activităţile prilejuite de aniversarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, urmând ca la final, noi, toţi «cei cu inimă română» cum spune cântecul scris şi compus la Braşov, să ne prindem în Hora Unirii”, a declarat Prefectul Judeţului Braşov, Ciprian Băncilă.

Edilul a menţionat că, având în vedere că data de 24 ianuarie reprezintă un moment de bucurie pentru români, nu unul în care se comemorează eroii, nu va avea loc o ceremonie de depunere a coroanelor de flori.

„Mica Unire” realizată în 1859 a fost primul pas important pentru înfăptuirea statului naţional unitar roman. Unirea celor două principate a fost un proces complex, care a început din 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Convenţia de la Paris din 1858 a fost de fapt o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite