Statuia dispărută în 1940 ce îl înfăţişa pe Zeul Mercur, a revenit la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Alina Tatu
FOTO: Alina Tatu

Zeul Mercur era ocrotitorul comerţului, iar statuia acestuia era aşezată pe clădirea actualului Centru de Creaţie. Un grup de elevi a lucrat zile în şir la descoperirea zeităţii şi la construirea statuii. Toate acestea în cadrul unui proiect “Locuieşti sau aparţii locului” ce a avut ca scop aducerea în prim plan a unui simbol al oraşului care s-a dărmat la cutremurul din 1940.

Ultima etapă a proiectului "Locuieşti sau aparţii locului", a cărui baze au fost puse de 4 elevi ai Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu" (Maria Barac, Pupezeanu Radu, Andrei Rădulescu, şi Raluca Sbîrnea), reprezintă activitatea cu cea mai mare importanţă în demersul promovării culturii, valorilor şi tradiţiilor brăilene. Ideea pe care elevii au promovat-o este aducerea în prim plan a unui simbol al oraşului, puţin cunoscut de locuitorii acestuia. Este vorba despre zeul Mercur, zeu al comerţului.

elevi zeul mercur

Cei patru elevi care au pus bazele proiectului

Legătura sa cu Brăila este dată de comerţul înfloritor de care oraşul beneficia la sfârşitul secolului al IXX-lea, începutul secolului al XX-lea. Astfel, zeitatea apare în mai multe locuri pe plan local, în reprezentări ale vitraliilor din clădiri istorice, într-un ziar local de peste 100 de ani cu denumirea sa, acesta fiind chiar publicaţie comercială sau pe o stradă din port care, de asemenea, îi poartă numele. Cel mai reprezentativ, elevii au găsit silueta sa ilustrată în cărţi poştale de dinainte de perioada interbelică, acesta fiind o statuetă, parte componentă a clădirii care în prezent găzduieşte Centrul de Creaţie.

vitraliu bun

Vitraliu Zeul Mercur, la Centrul Cultural Nicăpetre din Brăila

Dupa o documentatie amănunţită, s-a descoperit că statueta aşezată pe un soclu în partea superioară a acestui imobil a fost dărâmată la cutremurul din 1940. Certitudinea faptului că lucrarea întruchipează zeitatea respectivă este dată de elementele definitorii, precum coiful înaripat, specific corespondentului său din mitologia greacă, Hermes, caduceul, sceptrul său pe care îl ţine în dreapta şi punga cu bani ridicată în cealaltă mână, semn al caracterului său de protector al negustorilor.

Timp de 75 de ani, clădirea a rămas fără elementul său repezentativ, până când echipa proiectului a decis să aducă ceva nou în locul originalului. Pentru realizarea statuetei a fost necesară o muncă intensă în cooperare cu Liceul de Arte ,,Hariclea Darclee" ,mai exact cu profesor şi artist plastic Ioan-Cătălin Batâr şi Ana-Maria Iuliana Ruxanda, elevă în clasa a XII-a. Lucrarea este o replică a statuetei originale, este construită din polistiren tăiat la cald, acoperit cu fibră de sticlă şi este realizaţă în manieră contemporană. Astfel, arta creează liantul dintre trecut şi prezent, dintre simbolurile perioadei îndepărtate şi caracterul contemporan al Brăilei.

centru creatie

Clădirea Centrului de Creaţie acolo unde a fost statuia Zeului Mercur

Elevii au dorit ca lucrarea lor să fie aşezată acolo unde până în 1940 era statuia Zeului Mercur însă Direcţia de Cultură Brăila nu a le-a dat aviz favorabil.

Mai puteţi citi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite