PORTRET/ Marian Giol, brăileanul care promovează bucătăria tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A absolvit liceul în anul 1999, iar vreme de un an şi ceva a încercat mai multe activităţi dorind să se întreţină singur să aibă o binemeritată independenţă.

PROFIL:
Născut: 13 aprilie 1981, Brăila
Studii: Bacalaureat
Ocupaţie: Bucătar
Familie: Căsătorit, un copil

Abia în 2001 a auzit că la Şcoala de Afaceri Româno - Americane se ţine un curs pentru bucătari.
„Dintotdeauna mi-a plăcut să gătesc. Elev fiind, intram în bucătărie şi meşteream tot felul de mâncăruri, combinaţii care dădeau bine şi pentru ochi, şi pentru gust. Aşa că am zis că nu trebuie ratată ocazia de a-mi transforma pasiunea în meserie", ne-a mărturisit tânărul bucătar.
A avut grijă să înveţe tot ceea ce se preda şi a înţeles că nu degeaba meseria pentru care se pregătea are un nume aparte: Arta culinară.
Ce face un pahar de vin alb!
„Sunt lucruri pe care nu ai de unde să le şti. Un pahar de vin alb poate schimba complet gustul şi aspectul unui preparat, o mirodenie prost pusă la mâncare poate strica toată munca. De altfel, mulţi dintre bucătari sau aşa zişii bucătari care au câte două mâini stângi strică bunătate de ingrediente dar nu obţin decât o coleaşcă fadă prezentată ca specialitate de primă mână", ne-a declarat Marian Giol.
Nu tot ce-i la TV este bun
Referitor la amplele campanii de hrănire corectă, din punctul de vedere al unora, Marian Giol are propriile opinii.
„Sunt fiţe de doi bani, iar cei care o fac pe nutriţioniştii pe micile ecrane habar nu au ce spun. De altfel, dintr-o serie de recomandări mi-am dat seama că un aşa-zis specialist recomanda nişte mâcăruri în care proteina lipsea dar era compensată de zaharuri şi celuloză. Cel mai nedorit amestec pentru pus în farfurie. Nu se poate niciodată spune că aşa este bine şi aşa este rău în materie hrană. Fiecare individ are anumite nevoi, are un anume metabolism. Unii se îngraşă cu foarte puţin în timp ce alţii consumă numai mâncăruri grele şi nu se depune nimic", ne-a explicat Marian.
Cu bun simţ
„Sfatul meu este simplu: consumaţi ce vă place dar cu bun simţ. Adică porţia nu trebuie să fie mare. Cum este vorba românului, puţin dar bun. Iar între felurile de mâncare, o mică pauză este absolut necesară, ca să se aşeze primul fel, cum spunem noi", a specificat Marian Giol.
Dintotdeauna i-a plăcut să facă treaba repede şi bine. De altfel, el singur spune că un bucătar care lucrează într-un restaurant cu ştaif trebuie să poată face o comandă rapid şi fără rabat de la calitate.
„În situaţia în care din motive care nu depind de tine întârzii, să zicem 10 minute, timp pe care clientul este uneori dispus să-l accepte atunci, felul în care este prezentată mâncarea, gustul şi mirosul ei trebuie să compense din plin timpul pierdut", a conchis Marian Giol.
Ce-i place
Viaţa. Consideră că indiferent de greutăţi, de necazuri, de datorii de stressul creat de alţii, fiecare clipă trebuie trăită din plin, de parcă ar fi ultima. Îi place să fie alături de familia sa, alături de prieteni, îi place traiul în societate, iar nu viaţa de pustnic.
Ce nu-i place
Shopping-ul, ca activitate. Consideră că este o prostie să pierzi bunătate de timp plimbându-te prin magazine, doar aşa ca să vezi ceva. Nu-i plac oamenii trişti şi nici lăudăroşii. Nu-i plac cei care se împăuneză cu activităţile altora.
Întrebări şi răspunsuri:
Ce le recomandaţi celor care din lipsă de timp consumă fripturi şi cartofi prăjiţi?
Să le arunce. Sunt şi aceastea bune dar cât mai rar. Să consume cât mai multe legume dar să nu le lipsească, pe cât posibil, proteina animală de la masă. Un sote de legume face de trei ori mai mult bine decât o porţie de cartofi prăjiţi. Sfatul meu: mâncaţi mâncare gătită, uitaţi de uscături, fripturi, shaorme şi tot restul.
Cine găteşte acasă?
Tot eu. Nu că soţia nu ar şti să gătească, ba chiar este o gospodină desăvârşită. Dar după cum singură spune, eu fac mâncarea altfel iar porţia este întotdeauna exact atât cât trebuie să fie, nici mai mult nici mai puţin.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite