Brăilenii exultă că nu trebuie să poarte mască decât în locurile aglomerate. Primarul: „Victorie! Fără mască în Brăila! O poartă doar cine vrea!“

Brăilenii exultă că
nu trebuie să poarte mască decât în locurile aglomerate. Primarul: „Victorie! Fără
mască în Brăila! O poartă doar cine vrea!“

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, şi-a făcut un selfie pe stradă, fără mască Foto: Facebook/pagina persoală

Sute de brăileni au scris mesaje de bucurie pe reţelele de socializare după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că masca trebuie purtată doar în pieţe, târguri, zone de aşteptare, faleză, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje.

Brăilenii şi-au exprimat bucuria pe reţelele de socializare după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că masca nu trebuie purtată în toate spaţiile deschise şi închise, aşa cum hotărâse anterior Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Brăila.

De altfel, în ultimele zile a existat un război al declaraţiilor între primarul Brăilei, Marian Dragomir, şi subprefectul Simona Drăghincescu, ce a  culminat cu decizia edilului de a ataca decizia CJSU Brăila la instanţa de contencios administrativ. Vestea că masca trebuie purtată doar în locurile aglomerate a fost anunţată de Marian Dragomir pe pagina personală de Facebook într-o manieră ce nu mai are nevoie de comentarii suplimentare.

”Victorie! Fără mască în Brăila! O poartă doar cine vrea ! O să respect întotdeauna legea, chiar şi atunci când nu îmi convine. Dar, o să folosesc toate mijlocele legale pentru a apăra drepturile şi libertăţile brăilenilor şi voi iniţia procedura de modificare a hotărârilor şi legilor abuzive. Conform Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgentă 49/13.10.2020 aprobată prin Hotărârea Guvernului 856/14.10.2020 în Brăila, deoarece sunt sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori, masca trebuie purtată doar în pieţe, târguri, zone de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), faleza, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale şi proximitatea instituţiilor de învăţământ până la o distanţă de 50 m de intrarea în perimetrul şcolii. Când vă plimbaţi în Parcul Monument, Grădina Mare sau oriunde în Brăila, cu excepţia locaţiilor enumerate anterior, masca nu este obligatorie, dar cei care doresc o pot purta. Acum, fiecare are dreptul de a decide ! Persoane mai temătoare spun … dar dacă nu purtăm masca o să crească cazurile. Eu ii intreb, cu tot respectul - garantează cineva că dacă purtăm masca nu ne infectăm? Există un studiu oficial? Personalul D.S.P. Brăila a purtat mască, a respectat regulile … şi totuşi s-a infectat! Unii mi-au spus - Au trecut alegerile, eşti 4 ani primar….stai liniştit…nu te pune contra curentului…Am spus odată – decât o viaţă slugă, mai bine 4 ani vultur! Nu sunt „vultur”, este doar un proverb românesc adaptat. O să rămân mereu acelaşi om sincer şi nu mă voi vinde pentru un post sau interes personal”, a scris edilul pe pagina personală de Facebook.

Au existat şi persoane care nu au împărtăşit bucuria primarului. ”Domnule primar, mi se pare total deplasată atitudinea dumneavoastră cu privire la purtarea măştii. Pare că va luaţi informaţiile de pe siteurile conspiraţioniste. Daţi exemplu personalul D.S.P. Brăila care s-a infectat şi întrebaţi dacă garantează cineva că purtatul măştii stopează infectararea. Purtatul măştii alături de dezinfectarea mâinilor şi distanţarea fizică reduc considerabil transminterea în comunitate, dar nu în proporţie de 100%. Cei de la DSP cu toate că s-au protejat au fost supuşi unui grad mai mare de risc faţă de o persoană normală. Probabilitatea că ei se se infecteze era considerabil mai mare. E trist că o persoană cu notorietate abordează în acest fel situaţia actuală şi are asemenea postări publice încurajând la nerespectarea regulilor chiar dacă încercaţi să pară că nu e aşa”, a scris un brăilean.

Majoritatea brăilenilor s-au bucurat însă că nu mai sunt obligaţi să poarte mască în toate spaţiile deschise.  ”Singur pe strada, fără mască! Când suntem înconjuraţi de oameni, punem masca!!!! Felicitări!!!”, ”Felicitări pentru tot ce faceţi. Nu mă poate obliga cineva sa port botniţa pe stradă”, ”Felicitări domnule primar şi mulţumim pentru această hotărâre! Chiar a fost o lege aberantă purtatul botniţei peste tot în aer liber”, ”Felicitări si Respect! Masca o purtăm din conştiinţă, nu din obligaţie!”, sunt doar câteva dintre comentariile la postarea primarului.

2.906 brăileni au fost diagnosticaţi cu COVID-19 de la începutul pandemiei, iar 126 au decedat. 69 de persoane sunt izolate la domiciliu, 326 au fost plasate în carantină, iar 234 de persoane sunt internate în spital pentru tratament.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Topul celor mai eficiente măşti de protecţie faţă de infecţia cu coronavirus în funcţie de mediile de purtare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările