UPDATE 27 de localităţi din judeţul Botoşani sunt izolate iar alte 17 nu au curent electric

UPDATE 27 de localităţi din judeţul Botoşani sunt izolate iar alte 17 nu au curent electric

Ninge şi viscoleşte de aseară iar drumruile sunt inchise : foto Adevărul

Nu se poate ajunge în zonele Săveni, Racovăţ, Darabani, Ştefăneşti şi Truşeşti. Ninge continuu şi viscoleşte. Drumarii acţionează doar pentru situaţii de urgenţă

UPDATE, ora 20.15 La ora 19.00 erau afectate total sau parţial 15 linii aeriene de medie tensiune. Aproximativ 150 posturi de transformare din 44 localităţi din Moldova nu erau alimentate cu energie electrică. Cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani (17 localităţi) şi Vaslui (14 localităţi). În judeţul Iaşi sunt 9 localităţi ce nu beneficiază de energie electrică, în Bacău 2, iar în Suceava sunt 2 localităţi parţial nealimentate. În judeţul Neamţ nu sunt  la această oră localităţi nealimentate integral cu energie electrică.

UPDATE, ora 19.00 Tânăra din localitatea Bodeasa- Săveni, care a născut o fetiţă acasă, este în afara oricărui pericol. Ambulanţa nu a putut ajunge la ea ca să o transporte la spital , în schimb primarul oraşuli Săveni a trimis cu tractorul un echipaj medical care i-a acordat femeii îngeijiri medicale la domiciliu. Îngrijiri a primit şi nou-născutul care este perfect sănătos. 

UPDATE, ora 16.15: Drumarii au pierdut lupta cu zăpadă. În sprijinul lor vin două autofreze de la Bucureşti  iar de la Cluj o lamă şi două autofreze. Doar trei drumuri judeţene din Botoşani sunt practicabile. Restul este blocat. Se acţionează acum cu 46 de utilaje din Botoşani, dar şi  cu 12 din Suceava , Neamţ , Iaşi şi Bacău. 

UPDATE, ora 16.00 Un număr de  18 poliţişti de frontieră şi vameşi de la Stânca -Costeşti sunt blocaţi în vamă de ieri dimineaţă. Drumul naţional 29 E este închis iar lucrătorii nu pot pleca spre case. Nu sunt maşini blocate în vamă nici pe partea română , nici pe cea moldovenească pentru că oamenii au evitat tranzitarea graniţei din cauza condiţiilor meteorologice din ultimele trei zile. 

UPDATE , ora 15.10  Un număr de 13 localităţi din judeţul Botoşani nu au curent electric. Este vorba despre  Vorona, Tudora, Băluşeni, Ibăneşti, Văculeşti, Racovăţ, Baranca, Curteşti, Cristeşti, Avrămeni, Adăşeni, dar şi în unele zone din municipiul Botoşani şi Săveni. Echipele E.on MOldova  vor interveni abia când drumurile vor fi deblocate. 

UPDATE, ora 15.00 Încă un caz grav a fost semnat la Bodeasa- Săveni . O gravidă a născut acasă o fetiţă dar nu poate elimina placenta. Femeia are  febră iar starea ei este gravă. " Nu putem ajunge la ea pentru că drumul este înzăpezit. Am cerut ajutor la Botoşani. Vine un utilaj de la Naţionale şi încercăm să ajungem la ea. Trebuie dusă de urgenţă la Maternitatea Botoşani sau măcar la Spitalul municipal Săveni. Are nevoie de îngrijiri medicale urgente .", a declarat Relu Târzioru, primarul oraşului Săveni. 

UPDATE, ora 14.25 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier pe DN29E Botoşani – Ştefăneşti este întrerupt, în localitatea Stânca, din cauza zăpezii şi vântului puternic.

UPDATE, ora 13.40 Patru localităţi au rămas fără curent electric de noaptea trecută. Este vorba despre Băluşeni, Ibăneşti, Todireni şi Baranca- Hudeşti. Echipele de intervenţie E. On Moldova nu pot acţiona pentru că drumurile sunt blocate. 

UPDATE, ora  13.30 Două gravide din localităţile Truşeşti şi Suliţa au născut la dispensarele din sat în această dimineaţă. Ambulanţele nu au putut ajunge la ele pentru a le putea transporta la maternitatea din Botoşani

Mamele şi bebeluşii sunt sănătoşi şi vor rămâne sub supraveghere medicală până ce drumurile vor fi deblocate de nămeţi şi vor putea fi transportaţi la Botoşani.  Judeţul Botoşani este izolat la această oră în proporţie de 80%. Se acţionează cu 46 de utilaje din Botoşani şi 12 din alte judeţe. Astăzi, duminică, 16 decembrie, la ora 17.00, premierul Victor Ponta a convocat comandamentul de iarnă la sediul Ministerului de Interne din Bucureşti. 

UPDATE, ORA 12.45  Armata a fost trimisă să preia gravida internată la Spitalul Municipa Săveni. Femeia este în stare gravă de dimineaţă şi nu este exclus ca bebeluşul să fie mort. Din ordinul prefectului dfe Botoşani, 40 de militari de la UM 01189 au pornit spre Săveni pentru a o aduce pe femeie la Maternitatea Botoşani. Două camioane sunt în drum spre spital. 

UPDATE, ora 11.45 Cursurile sunt suspendate mâine în toate unităţile de învăţământ. Peste 73.000 de copii din 538 de şcoli şi grădiniţe din tot judeţul, inclusiv municipii, nu vor face ore.  

UPDATE, ora 11.15 Drumuri naţionale blocate:  DN29 Botoşani–Manoleasa–Prut,  DN29A Dorohoi–Rădăuţi–Prut, DN29C Cucorani–Bucecea, DN29D Botoşani–Ştefăneşti şi DN24C Santa Mare– Rădăuţi – Prut. 

UPDATE , ora 11.00  Situaţia drumurilor pe care se circulă dar cu mare dificultate . Drumurile naţionale: Botoşani – Suceava, Botoşani – Iaşi şi Vârfu Câmpului – Dorohoi.Drumurile judeţene : Dorohoi – Podeni – Dealu Crucii; Ştiubieni – Săveni; DJ 291 Leorda – Bucecea – Huţani; DJ 296 Botoşani – Roma – Nicşeni – Podeni; DJ 296 B din Călugăreni – Ungureni; DJ 296 A Costeşti – Stăuceni; DJ 297 Blândeşti – Lunca – Todireni ; DJ 208 C Botoşani – Vorona – Joldeşti – limită cu judeţul Suceava; DJ 208 I Joldeşti – Tudora – limită cu judeţul Suceava; DJ 208 H Baisa – Corni – Vorona – Oneaga – Coşula – Buda; Cerbu – Dracşani; DJ 282 B Flămânzi – Prăjeni. Situaţia era valabilă la ora 10.00

UPDATE, ora 10.35 La această oră, conducerea Inspectoratului Şcolar Botoşani decide dacă mâine vor fi suspendate cursurile în şcolile din Botoşani. Cel mai probabil, în cele peste 400 de unităţi şcolare din judeţ nu se vor face ore. " Discutăm acum cu directorii şcolilor din oraş ca să vedem dacă doresc sau nu suspendarea cursurilor. În maxim jumătate de oră, elevii vor şti dacă vin sau nu mâine la şcoală", a declarat Mihaela Huncă, inspector general IŞJ Botoşani. 

UPDATE, ora 10.20 Şeful DJDP Botoşani, Sorin Clim, şi adjunctul acestuia sun blocaţi de 24 de ore în zona Panadioaia. Cei doi se întorceau de la misiunea de salvare a bebeluşului din Mitoc şi au rămas blocaţi în nămeţi. " Stau în maşină. NU pot înainta. Cu ei sunt şi două utilaje de deszăpezire care nu pot deschide calea. Sunt epuizaţi dar rezistă pentru că stau în maşină. Încă mai au combustibil pentru că au luat motorină de la utilaje", a mai spus prefectul judeţului care a rămas şi el blocat patru ore în apropierea localităţii Mitoc imediat după încheierea misiunii de salvare a bebeluşului opărit. Utilaje de deszăpezire sunt trimise în zonă.Problema este că nu se poate intra pe drumul judeţean pentru că şi drumul naţional este blocat. 

UPDATE, ora 10.10 Autorităţile judeţene sunt în alertă. O gravidă a fost adusă în stare critică la Spitalul Municipal Săveni şi se pare că bebeluşul este mort. Femeia trebuie transportată de urgenţă la Maternitatea Botoşani numai că drumul Botoşani- Săveni este blocat. Din ordinul prefectului, un autogreder şi o freză vor încerca să deschidă calea ambulanţei ca gravida să ajungă la timp în Botoşani.

UPDATE, ora 10.00

" Judeţul este aproape izolat. Intrăm cu tancurile, ATV-ul sau autofrezele doar în cazuri excepţionale. În rest, nu se poate. Avem utilaje blocate iar celelalte din baze nu fac faţă zăpezii şi viscolului. Am cerut sprijin judeţelor vecine. Şase utilaje au ajuns deja de la Suceava şi Bacău. Aşteptăm alte şase de la Iaşi şi Neamţ", a declarat Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani 

Ora.9.30

Viscolul de peste 80 de km la oră a adus tone de zăpadă de pe cîmp pe carosabil. Pe majoritatea drumurilor, stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate. Peste 300 de kilometri de drumuri judeţene sunt închise. Mai exact jumătate din căile de acces din judeţ sunt blocate de nămeţi. Cele mai grave probleme sunt în zona Săveni, Dorohoi, Darabani şi Truşeşti.

Şi drumurile naţionale sunt închise. Nu se circulă pe  DN29 Botoşani – Manolleasa, Dorohoi – Rădăuţi-Prut, DN29D Botoşani – Ştefăneşti şi DN24C– Rădăuţi-Prut – Manoleasa – Santa Mare.

Mai multe utilaje de deszăpezire sunt înzăpezite pe drumurile din judeţ. Maşinile nu au reuşit să îşi croiască drum din cauza ninsorii şi a viscolului. Două utilaje sunt blocate de vineri noapte între localităţile Mitoc şi Avrămeni. Maşinile au încercat să deschidă calea maşinii care îl transporta pe şeful Direcţiei Drumuri Judeţene Botoşani dar au rămas blocate în nămeţi. Şeful DJDP coordonează activitatea prin telefon. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările