Un copil nefericit devine adult nefericit. Sfatul specialistului pentru a evita astfel de situaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nefericire. FOTO: Arhivă
Nefericire. FOTO: Arhivă

Copilul, din momentul în care se naşte şi până când nu mai este adolescent, este un adult în devenire. De aceea, în aceşti ani, acţiunile pe care le întreprind părinţii sunt decisive. Mai mult, experienţele din copilărie influenţează destinul unui om pentru tot restul vieţii.

Specialiştii în fiziologia stresului au descoperit că celor care trăiesc într-un mediu dificil, în sărăcie, în abuzuri, le este mult mai greu să se descurce la şcoală, să stea liniştiţi, să se concentreze, să-şi revină după eşecuri, să se autoregleze. Acest lucru are un impact direct asupra performanţei scolare şi nu numai.

Nici un copil nu trebuie şi nu este responsabil de fericirea adulţilor

Numeroase studii arată că stresul influenţează imunitatea organismului. Adică, concentraţia de hormoni de stres creşte. Stresul apărut în această perioadă are efecte profunde asupra dezvoltării cerebrale. Copilăria este o perioadă de învăţare rapidă şi foarte intensă în care creierul înregistrează experienţele trăite. Un copil nefericit devine un adult nefericit. De aceea este foarte important comportamentul persoanei care-l creşte.

„Deseori părinţii aduc copiii la terapie şi aşteptă minuni. Ei îşi imaginează că în 45 de minute pe săptămână se pot rezolva traume complexe. Degeaba lucrăm în cabinet cu copilul dacă mediul de acasă nu se schimbă. Cu alte cuvinte, comportamentul mamei şi al familiei dacă este eficient, asertiv, înţelegător şi de calitate poate fi un antidot împotriva anxietăţilor”, spune Cecilia Ardusătan, psiholog şi psihoterapeut.

Specialistul este de părere că, doar schimbând modul de comportament, de gândire, de raportare avem şansa să îi ajutăm pe copii să devină un adult fericit. 

Citeşte şi

Motivele pentru care femeile sunt mai fericite alături de un bărbat urât. Care sunt rezultatele uimitoare ale unui studiu

Bancuri cu şi depre psihologi. Care este rezultatul calculului „2+2“ în opinia unei persoane care suferă de psihoză

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite