Imagini cât o mie de cuvinte. Fotografiile care au făcut înconjurul lumii şi povestea fotografului din spatele aparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii inedite facute de un sighetean FOTO:Alex Robciuc
Fotografii inedite facute de un sighetean FOTO:Alex Robciuc

Că o fotografie face cât o mie de cuvinte ştie toată lumea. Fotografii de genul celor realizate de un sighetean, inginer de meserie, fac ca străinii să se îndrăgostească de Maramureş, de România şi de ce are aceasta de oferit celor dornici să o cunoască. Un Maramureş parcă desprins din poveste, cu locuri şi oameni care par desprinşi din poveştile copilăriei.

Fotografiile sale au arătat lumii o parte din Maramureş, din frumuseţile pe care (ÎNCĂ) le mai mare Maramureşul, cu oameni, obiceiuri sau peisaje. 

Alex Robciuc are 28 de ani, este inginer de meserie şi lucrează la o firmă de topografie. A studiat agronomia la Cluj şi acum a făcut un hobby din fotografie. Alex îşi aminteşte că primul aparat foto şi l-a cumpărat când era în liceu.

De atunci a început să cocheteze cu fotografia, iar acum, cu fotografiile apărute pe internt în diferite locuri din Maramureş, a dat lovitura. A participat la diverse concursuri de fotografie, cum ar fi un Salon de Fotografie Turistică - concurs judeţean. Îi place să recunoscă că mai serios s-a apucat de fotografie acum aproximativ 7 ani. 

"Multumesc încă o dată pentru aprecieri, şi le mulţumesc tuturor celor care m-au felicitat pentru munca şi creaţiile mele, sunt foarte incântat de feedbackul primit şi mândru că peisajele din ţara noastră stârnesc un interes atât de mare.

Primii mei paşi în fotografie au fost influentaţi in primul rând de locul în care trăiesc, încă de tânăr îmi plăcea să fac excursii şi bineinţeles fotografii pentru a le arăta familiei şi prietenilor în ce minunăţii de locuri am ajuns. În al doilea rând faptul că am avut un aparat destul de bun ce mă ajuta să fac fotografii reuşite mi-a stârnit şi mai tare interesul. 

În adolescenţă nu am renunţat la această pasiune şi am continuat să cochetez cu fotografia, cu jurnalismul şi cu fotografia de reportaj.Am căutat să perseverez în acest domeniu citind cărţi de specialitate, urmărind tutoriale şi activitatea fotografilor recunoscuţi, căutând pe forumuri recenzii despre diferite aparate foto şi ustensile şi bineinteles făcând economii, atât cât poate face un liceean şi mai apoi un student din România, pentru a putea avea măcar o parte din arsenalul fotografic existent pe piaţa de profil", îşi aminteşte Alex. 

Fotografiile care au scris istorie

Despre fotografiile care au fost apreciate de mii de oameni din întreaga lume spune că nu au fost uşor de făcut. Portofoliul său şi implicit fotografiile postate pe Boredpanda a fost construit şi adunat în timp. 

"Un fotograf de peisaj trebuie să aibă rabdare, acurateţe şi cunoştinţe despre diferitele forme pe care le ia natura în cursul unui an, despre cât de folositoare iţi poate fi lumina aleasă corect, despre importanţa unui unghi ales corect în redarea fotografică a unui peisaj. Aşa că fotografiile despre care se spune că au cucerit lumea, fapt ce mă bucură nespus pentru că arată că oamenii au nativ o inclinaţie spre naturaleţe şi armonia creată de natură, au fost concepute într-o perioadă mai extinsă de timp. 

Pentru unele dintre ele am avut nevoie de un sfert de zi, pentru altele o zi întreagă, mai ales dacă vroiam să captez un peisaj atât la lumina răsăritului cât şi la cea de apus, iar pentru altele cum sunt cele din munţii Rodnei a fost nevoie de un week-end întreg", a mai adăugat Alex Robciuc. 

Pentru fotograful din Sighet nu există un subiect anume care să fie fotografiat mai mult decât altul. Recunoaşte însă că îi plac mult peisajele, dar "mă atrag deopotrivă portretele şi fotografia de produs. Inspiraţia mea atunci când fac fotografii e dată de starea mea de spirit din acel moment şi astfel caut cel mai bun subiect ce o poate exprima. Scopul fotografiei e să capteze atenţia, să transmită o stare, sa spuna o poveste si sa ramana memorabilă". 

Maramureşul, loc preferat de fotografi

"Locuri preferate în Maramures am foarte multe, mai ales că aici e casa mea, aici sunt amintirile mele şi fiecare fotografie pe care am făcut-o într-un anume loc îmi aduce aminte de ce simţeam când am realizat-o. Maramureşul are ceva magic, nu cred că există sat sau vârf de munte care să nu intrige şi să te provoace să îl priveşti ca poate până la urmă să îl admiri şi să vrei să te reîntorci acolo. Locurile de aici sunt o moştenire aproape intactă şi brută, căreia nimeni nu a reuşit sau nu a vrut să îi aducă schimbări radicale, o zonă ce are un puternic caracter ancestral şi dacă nu exagerez are forţa de a depăşi cele patru dimensiuni. 

Noi, cei ce trăim aici, suntem într-o oarecare măsură obişnuiţi cu astfel de locuri ce se găsesc pe intreg teritoriul României, dar totuşi mai e loc de uimire când descoperi ceva nou şi frumos. Părerea străinilor care ajung să ne viziteze peisajele toata lumea o ştie, cu siguranţă fiecare am avut cândva un oaspete străin care ne-a felicitat pentru ceea ce era frumos la noi în ţară. 

În cei şapte ani de acasă pe care fiecare ar trebui sa îi aibe,pe lângă regulile de comportament şi alte indrumări morale, e elementar să faci cunoştinţă cu minim o forma de artă. Fotografia face parte din aceasta sferă, si e o formă de artă ce a avut o foarte mare expansiune în ultimul secol, ca să nu mai vorbim de zilele noastre. În care imaginea inseamnă extrem de mult. Părerea mea e că o astfel de pasiune îţi poate aduce mari satisfacţii personale şi poate îmbina multe activităţi considerate plăcute ( călătorii, relaţii sociale, mini-sedinte foto, promovarea oricarei activităţi personaleetc.) cu faptul ca le poti face sa devina memorabile", a concluzionat sigheteanul. 

Citeste si: „Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor

Marian Vanghelie şi Oana Mizil, suspectaţi într-un dosar de corupţie. Oana Mizil: Demisionez din Parlament, sunt însărcinată

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite