Claca, un obicei străbun readus în viaţa comunităţii. Unde se mai păstrează tradiţia

Claca, un obicei străbun readus în viaţa comunităţii. Unde se mai păstrează tradiţia

Oameni la clacă. FOTO: Muzeul Satului Baia Mare

Vechile obiceiuri din Maramureş sunt reînviate la Muzeul Satului din Baia Mare. Claca, un eveniment prin care sătenii se ajută între ei la muncile din gospodărie este exemplificată de fiecare dată de către oamenii care nu au uitat ce înseamnă Maramureşul şi ce tradiţii oferea odinioară.

Ştiri pe aceeaşi temă


Potrivit obiceiului, clăcaşii, aşa cum sunt numiţi oamenii care vin să ajute la treburile din gospodărie sau la cele ale câmpului, vin îmbrăcaţi în haine populare, aşa cum o făceau şi bunicii odinioară. Cu coasele pe spate încep să taie iarba crescută în curtea Muzeului Satului din Baia Mare. De merinde, mâncarea pentru a răplăti efortul depus, se ocupă femeile, care vin cu coşercile pline de bunătăţi tradiţionale.
 
Vârsta nu este o limită când vine vorba de a participa la clacă. La ediţiile anterioare de exemplu, cel mai tânăr participant a avut 12 ani, în timp ce cel mai în vârstă 80. Dăruirea şi intenţia de a ajuta îi aduce însă pe toţi în acelaşi loc, la clacă.
 
Claca, un vechi obicei maramureşean care se desfăşoară prin munci colective, de întrajutorare între membrii comunităţii. Odinioară, acestea erau organizate pentru a ajuta o perosnă fie cu treburile gospodăreşti, fie cu munci ale câmpului. De asemenea, clăcile erau o modalitate şi de socializare, de a schimba impresii despre diferite situaţii. 
 
Muzeul Satului din Baia Mare reînvie în acest an pentru a treia oară obiceiul păstrat de multă vreme. 
 
„În satul tradiţional, claca reprezenta un mijloc de întrajutorare a membrilor comunităţii pentru a face faţă numeroaselor munci agricole de pe parcursul unui an, dar şi un bun prilej de socializare prin cântec, joc şi voie bună. Adresăm invitaţia de a ne fi alături orăşenilor cu dor de lumea satului natal şi tuturor celor care iubesc tradiţiile şi obiceiurile străbune”, precizează organizatorii.

Programată iniţial să se desfăşoare pentru prima zi a lunii august, claca a fost amânată tocmai din cauza ploii. Imediat ce razele soarelui vor brăzda lanul de iarbă, clăcaşii se vor apuca de muncă. 
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările