Sunt căutaţi vinovaţii pentru criza apei de la Bacău. Comisie de anchetă pentru CRAB. Când vor avea băcăuanii apă la robinete din nou

Sunt căutaţi vinovaţii pentru criza apei de la Bacău. Comisie de anchetă pentru CRAB. Când vor avea băcăuanii apă la robinete din nou

Băcăuanii au avut săptămâna aceasta apă doar câteva ore FOTO Adevărul

Aleşii locali băcăuani caută soluţii urgente pentru situaţia creată zilele acestea, când au avut loc două avarii la aducţiunea de apă de la Valea Uzului, de pe urma cărora întreg oraşul a fost paralizat. Consilierul Daniel Miclăuş a propus înfiinţarea unei comisii, care să investigheze cauzele pentru lipsa investiţiilor necesare în reţeaua municipiului Bacău iar primarul Necula promite că vinovaţii vor plăti „cu vârf şi îndesat“.

12 metri de conductă au fost schimbaţi în cursul acestei dimineţi. Compania Regională de Apă Bacău va remedia până diseară defecţiunea produsă în dreptul comunei Scorţeni iar mâine băcăuanii vor avea din nou apă la robinete, chiar dacă aceasta va fi în două cu mâl şi alte reziduuri de pe conducte.  „A fost schimbat un tronson de 12 m de conductă şi au început lucrările de sudură. În maximum 6 ore, lucrările vor fi finalizate şi ulterior va începe umplerea conductei cu apă, în mod controlat, pentru a nu mai exista riscul unei noi avarii cauzate de presiunea apei. Nu vreau să mă hazardez să vă dau informaţii prea optimiste dar în acest moment este posibilitatea ca din această seară până mâine dimineaţa, tot oraşul să fie alimentat cu apă!“, a precizat cu puţin timp înainte primarul Cosmin Necula.


 „Vinovaţii vor plăti cu vârf şi îndesat“


Sistarea apei, în urma avariilor, a afectat întreg municipiul Bacău, a fost perturbată activitatea instituţiilor şi a mediului economic, în special a restaurantelor şi unităţilor de cazare. Prima defecţiune a închis apa în Bacău de luni, până miercuri, iar alta, produsă după câteva ore, de miercuri, până în prezent. Bacăul are nevoie urgent de realizarea unui bazin alternativ, care să furnizeze apă oraşului, în cazul altor defecţiuni, dar şi schimbarea pe o porţiune de 22 de kilometri a conductei de la Valea Uzului. Investiţiile au fost amânate de fosta administraţie locală. „Vinovaţii care se fac responsabili de lipsa apei din Bacău vor plăti cu vârf şi îndesat. Municipiul Bacău nu are nici până astăzi o rezervă alternativă de apă, deşi proiectul tehnic pentru construirea unui astfel de obiectiv există încă din 2007. Iresponsabilitatea factorilor decizionali din Primăria Bacău şi Compania Regională de Apă a făcut ca timp de 9 ani acest proiect să zacă prin diverse sertare, iar Bacăul să fie privat de rezerva de apă. Gestionăm îndeaproape avaria apărută în cursul zilei de astăzi. După ce vom depăşi situaţia critică în care se află oraşul, voi face o analiză la rece şi voi lua măsurile care se impun. Voi propune în regim de urgenţă deblocarea proiectului privind construirea rezervei de apă a Bacăului, municipalitatea urmând a aloca în perioada următoare suma de bani necesară susţinerii investiţiei (aproximativ 2 milioane lei)“, a precizat primarul Cosmin Necula, într-o postare pe Facebook.


Consilierul Daniel Miclăuş cere crearea unei comisii speciale pentru informarea băcăuanilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor


„In urma situatiei deosebite din ultimele zile generata de sistarea furnizarii apei potabile cetatenilor municipiului Bacau am adresat in baza art.29 alin.1 coroborat cu art.35 alin.1,2 din OG nr.35/2002 o solicitare primarului Municipiului Bacau de introducere pe ordinea de zi in urmatoarea sedinta de Consiliu Local din luna august anul curent a unui proiect de hotarare cu privire la organizarea unei comisii speciale de analiza si verificare a cauzelor si imprejurarilor care au condus la aceasta situatie de fapt.In urma verificarii acestor aspecte intr-un mod obiectiv de catre aceasta comisie,cetatenii municipiului Bacau vor putea fi informati despre cauzele care au condus la sistarea apei potabile pentru un interval asa de mare de timp“, a precizat avocatul Daniel Miclăuş, consilier local liberal. 

Mai mult, acesta crede că după ce vor exista toate informaţiile obiective referitoare la cauzele care au determinat sistarea apei la Bacău, „organele competente ale statului vor lua măsuri“.

Unde primesc băcăuanii apă potabilă gratuit


În cadrul şedinţei de Consiliu Local, care a avut loc ieri seară, de la ora 21, a fost aprobată hotărârea privind constatarea existenţei unei situaţii deosebite în municipiul Bacău şi acordarea ajutorului de urgenţă pentru populaţie. Acesta constă în achiziţionarea şi distribuirea de apă potabilă în perioada în care furnizarea apei este întreruptă.
Punctele de distribuire a apei potabile pe raza municipiului Bacău sunt următoarele:
- Parcul Nord (punctul de pază)
- Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bacău din str. Ştefan cel Mare nr. 17A
- Biserica Ortodoxă ”Sf. Neculai” din B-dul Unirii nr. 4
- Parcul Catedralei (punctul de pază)
- Teatrul Municipal Bacovia
- Primăria Municipiului Bacău
- Casa de Asigurări de Sănătate Bacău
- Biserica Ortodoxă ”Sf. Dumitru” din str. Narciselor nr. 2
- Serviciul Public de Evidenţă al Persoanelor din str. Henri Coandă nr. 2
„Anterior şedinţei de Consiliu Local, de la ora 20:00, am convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căruia au fost dispuse următoarele măsuri:
- Primăria Bacău va asigura cu apă nepotabilă Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Pneumoftiziologie
- Creşele, gradiniţele şi şcolile de vară vor sista cursurile până la reluarea furnizării apei
- Agenţii economici care dispun de capacitate mare de transport vor fi contactaţi pentru transporturi de apă potabilă ce va fi preluată de la unităţile administrativ teritoriale învecinate“, se spune într-o altă postare a primarului băcăuan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările