Majorare de capital cu „cântec“ la Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău. Un teren de 8200 de metri pătraţi a fost trecut în domeniul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali băcăuani au votat, în cele din urmă, proiectul privind majorarea capitalului Societăţii de Servicii Publice Municipale Bacău, care urmează să preia sarcinile vechilor direcţii de servicii publice, salubrizare şi drumuri. Terenul din spatele Bibliotecii Judeţene din Parcul Cancicov, de 8200 de metri, evaluat la peste 3 milioane de lei, a intrat în patrimoniul societăţii şi poate fi pierdut în cazul falimentului acesteia.

Administraţia condusă de primarul Cosmin Necula a reuşit astăzi, în Consiliul Local Bacău, să treacă proiectul privind majorarea capitalului Societăţii de Servicii Publice Municipale Bacău cu active de peste 11 milioane de lei, în care a fost inclus şi un teren ce aparţinea domeniului public. Odată cu terenul aflat în spatele Bibliotecii Judeţene şi a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, de 8200 de metri pătraţi, au mai intrat în patrimoniul societăţii municipiului Bacău şi utilaje şi imobile, administrate până acum de direcţiile din Primărie.


Acelaşi proiect a născut vii dispute la precedentele şedinţe de consiliul local şi a fost respins de votul consilierilor din Opoziţie, de trei ori, pe motiv că introducerea terenului în domeniul privat creează o vulnerabilitate iar în cazul în care societatea municipalităţii va falimenta, după modelul CET Bacău, terenul va ajunge în mâinile unor privaţi prin executare silită.
Pentru aprobarea proiectului referitor la patrimoniu, administraţia băcăuană avea nevoie de două treimi din votul aleşilor locali. În mod suprinzător, patru din cinci consilieri liberali s-au lăsat convinşi.
Avocatul Daniel Miclăuş a fost singurul care a absentat din motive profesionale.

„Nu am fost de acord şi nu sunt de acord cu trecerea acestui teren în patrimoniul societăţii. Consider că nou înfiinţata societate de servicii publice putea funcţiona foarte bine şi fără acest teren de 8200 de metri, aflat într-o zonă foarte bună a Bacăului. În caz de faliment, şi avem exemplul CET Bacău, vor putea executa acest teren. Cât timp un teren este în domeniul public el este inalienabil, acum el este vulnerabil iar municipiul Bacău îl poate pierde“, a precizat consilierul Daniel Miclăuş.


„Efectiv, am votat pentru aprobarea proiectului ca să nu-l mai aud pe primar că din cauza noastră stă Bacăului pe loc“


Consilierul Mircea Fechet afirmă că a cedat presiunilor primarului, exprimate în spaţiul public, care îi acuza pe liberali că din cauza lor Bacăul stă pe loc. 

„Da, efectiv am votat pentru aprobarea majorării de capital ca să nu-l mai aud pe Necula că din cauza noastră nu-şi face treaba, că această societate bate pasul pe loc, că din cauza asta nu este curăţenie şi nu sunt bune drumurile. Eu am crezut că va renunţa la propunere. Primarul motiva că dacă nu avem terenul în societate, tarifele suportate vor fi mai mari, că va trebui plătită chirie pentru teren. Ce să spun, mai nou, Curtea de Conturi a zis că şi la Centrul de Afaceri, care e administrat de o societate a primăriei, trebuia percepută taxă de închiriere a terenului şi în acest sens se va face o evaluare“, a precizat consilierul Mircea Fechet.


Terenul din spatele Bibliotecii Judeţene Bacău poate fi pierdut în cazul unor tranzacţii păguboase ale noii societăţi înfiinţate FOTO Mircea Merticariu

image

Consilierul local liberal Ilie Bîrzu mizează pe buna credinţă a actualei administraţii şi crede că terenul trebuia să fie inclus în patrimoniul societăţii. „Eu am votat pentru majorarea de capital. Nu cred să avem vreo astfel de supriză, încât să pierdem terenul. E ca în povestea cu drobul de sare“, afirmă Ilie Bîrzu.


Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a fost principalul susţinător al înfiinţării societăţii de servicii publice şi al trecerii terenului din domeniul public, în patrimoniul acesteia. „Societatea este în situaţia să le închirieze de la Primărie, ceea ce ar duce la creşterea tarifelor pentru orice serviciu. De aceea, este necesar să transferăm acest patrimoniu. Este vorba şi despre utilajele şi acele clădiri ale Direcţiei de Servicii Publice, de pe strada Constantin Ene”, a declarat astăzi primarul Cosmin Necula în şedinţa de Consiliu Local.


La şedinţa din 6 decembrie 2016, Consiliul Local a aprobat înfiinţarea Societăţii de Servicii Publice Municipale SA, pentru îmbunătăţirea serviciilor publice oferite de Municipiul Bacău cetăţenilor săi. Câteva direcţii din Primăria Bacău urmează să se reorganizeze iar o parte din angajaţi vor ajunge la societatea controlată de municipalitate, pe salarii mai mari.  „Prin înfiinţarea Societăţii de Servicii Publice Municipale vom abandona practicile păguboase din trecut privitoare la sifonarea bugetului local prin contracte netransparente; vom cheltui banul public la vedere, în scopul imbunătăţirii şi eficientizării serviciilor publice; vom dezvolta capabilităţi pentru a interveni cu succes în lucrări de reparaţie a infrastructurii rutiere, iluminat public, deszăpeziri etc. Bugetul societăţii, precum şi situaţiile financiare trimestriale vor fi prezentate în plenul CL, astfel încât aleşii locali – reprezentanţii cetătenilor în forul deliberativ local - să aibă o imagine cât mai clară asupra modului de cheltuire a banului public“, a afirmat pe 6 decembrie, într-o postare pe Facebook, primarul Cosmin Necula.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite