Poliţista de frontieră care ajută copiii cu probleme financiare sau cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este poliţist de frontieră, purtător de cuvânt la Serviciului Poliţiei de Frontieră Arad, iar în timpul liber este coordonator de proiecte la Asociaţia Sirinia. Vorbim despre tânăra arădeancă Mihaela Leş, coordonatoarea tinerilor voluntari care realizează acţiuni de educaţie non-formală în Arad.

Mihaela este implicată în acţiuni de caritate pentru copiii proveniţi din medii defavorizate din Arad şi Caraş-Severin. Cel mai mare proiect al ei este o tabară de vară pe care o organizează pentru un grup de peste 60 de copii anual în Caraş Severin.

Din punctul de vedere al mediului ONG, Mihaela a început din 2011 o colaboare cu diferite organizaţii pe evenimente din Arad, deoarece spune ea avea timp liber. 

„Am început cu plantare de copaci, campanie de ecologizare şi tot în 2011 am început o colaborare cu Asociatia Integra, asociaţie care se ocupă cu problemele oamenilor cu dizabilităţi mentale. Nu am pregatire psihologică dar am putut să-i ajut pe partea de promovare. După un an jumate de lucru cu ei, mi-am dat seama că fac un lucru care îmi place şi mi-am dorit mai mult. Eu am şi experienţă pe partea de predare, în trecut fiind educatoar. Mi-am dorit să revin la lucrul cu copiii, de aceea am început colaborarea cu Asociaţia Sirinia şi cu Şcoala Generală Nr. 3 Iosif Moldovan, Arad”, mărturiseşte arădeanca.

image

FOTO: arhivă personală

Mihaela aduna copiii şi facea cu ei activităţi pentru dezvoltarea creativităţii şi a spiritului de echipă, dar le şi preda cursuri de limbă străină (engelză şi germană).

„Nu am vrut sa ne rezumăm la dezvoltarea de abilităţi soft, ci mai degrabă să identificăm copii înzestraţi ale căror abilităţi pot fi dezvoltate, însă care nu au posibilitatea materială să înveţe intr-un cadru formal. Majoritatea din ei sunt defavorizaţi, iar ideea de a dezvolta proiecte care au continuitate îmi place foarte mult. Asociaţia a accesat proiecte care ne-au permis să aducem forţă de muncă, iar surpriza cea mai plăcută am avut-o din partea tinerilor străini, care sunt serioşi în ceea ce fac şi care trebuie să se descurce în engleză, până reuşesc să înveţe limba romănă. Este deja a cincea tură de voluntari la Ineu, Caraş-Severin şi Arad care a venit prin SEV Erasmus+, un program care dă rezultate pe termen lung, reuşind să dezvolte diferite competente cheie atât pentru voluntari, cât şi pentru beneficiari”, mai afirmă Mihaela.

image

FOTO: arhivă personală

Tânăra spune că micuţii sunt foarte receptivi la tot şi îi ascultă pe voluntari. Ea povesteşte că de exemplu, în judeţul Caraş, unde este vorba de un sat de aproximativ 3000 de locuitori, copiii se ţin după voluntari în momentul în care ies pe uliţele satului. Mulţi dintre copii au învăţat limba spaniola şi italiana de la voluntari prin interacţiunea zilnică. 

Mihaela Leş spune că pe viitor îşi doreşte să aibă posibilitatea să îşi trimită copiii în străinătate şi să poată continua ceea ce face.

image

FOTO: arhivă personală

„Aş vrea să-i putem scoate din mediu lor şi să plantăm în ei încrederea în forţele proprii pentru că într-o zi am vrea să avem copii care pot prelua ei ca voluntari activităţile asociaţiei. Deja avem copii care au fost la prima ediţie a taberei acum 5 ani şi anul acesta vor fi liderii de echipe”, adaugă Mihaela.

Vă mai recomandăm: 

Asociaţia Sirina oferă tinerilor din Şcoala Gimnazială  „Iosif Moldovan“ o nouă alternativă de a petrece timpul liber

O asociaţie din Botoşani a adus în România containerele pentru donaţii. Orfanii sau familiile nevoiaşe pot primi jucării şi haine

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite