Beneficiile uimitoare ale dudelor. Scad riscul bolilor de inimă, previn anemiile şi ajută la menţinerea sănătăţii ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dude

Dudele ajută la  prevenirea formării de cheaguri de sange şi scad riscul bolilor de inimă. Mineralele conţinute de dude ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii. Conţinutul de fier din fructe ajută la detoxifierea sângelui, previne anemiile şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii ficatului.

Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan.

„Dudele sunt o adevărată sursă de sănătate, aflată la îndemâna oricui. Cea mai mare importanţă a fructelor este conţinutul bogat în antioxidanţi precum resveratrolul. Acesta este un antioxidant cu efect benefic asupra celulelor, care previne îmbătrânirea. În plus, au în compoziţie multe vitamine şi din acest motiv consumarea lor nu poate aduce decât beneficii”, spune medicul de familie Radu Bulumac.

Vitamina C şi flavonizi din compoziţia fructelor de dud ajută la întărirea sistemului imunitar şi protejează organismul împotriva răcelilor şi infecţiilor. ” Ca orice alte fructe care sunt bogate în vitamina C, dau un plus de rezistenţă organismului în lupta cu infecţiile”, susţine medicul de familie Radu Bulumac. Potasiul şi manganul din compoziţie au, de asemenea, efecte benefice pentru imunitate .
 
Energizante naturale
 

Dudele sunt considerate fructele perfecte pentru micul dejun , datorită antioxidantilor şi vitaminelor care vor asigura necesarul de energie pentru întreaga zi. Fructele sunt adevărate energizante naturale, fiind recomandate sportivilor nu numai pentru faptul că ajută la creşterea rezistenţei la efort, ci şi pentru creşterea masei musculare. Studiile au arătat că dudele ajută la tonifierea musculaturii şi în timp, un consum regulat şi semnificativ de dude poate duce chiar şi la creşterea masei musculare.

Conţin cel mai puternic antioxidant natural
 
Culoarea închisă a fructelor demonstrează conţinutul mare de antioxidanţi. ”Dudele conţin şi antocianină, un antioxidant puternic recunoscut pentru beneficii în afecţiunile neorologice” , mai spune medicul.
Resveratrolul din compoziţia dudelor este  considerat cel mai puternic antioxidant natural. Studiile efectuate de cercetători au arătat că resveratrolul protejează împotriva alterării vaselor de sânge. Graţie antioxidanţilor din compoziţie,  fructele de dud sunt aliat în lupta cu cancerul, afecţiunile neurologice, diabetul şi infecţiile bacteriene.

Îmbunătăţesc vederea şi auzul, protejează creierul

”Vitaminele A şi E şi antioxidanţii din dude ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Conţin betacaroten şi luteină care protejează vederea ”, mai spune medicul.În ţara de orgine a dudului, China, fructele uscate sunt folosite pentru ceai şi se consideră că au efect benefic nu numai pentru vedere, ci şi pentru auz. Tot aici s-au efectuat studii legate de beneficiile dudelor pentru  buna funcţionare a creierului. S-a constat că fructele ajută la combaterea stresului şi la o mai bună concentrare.
 
Bune pentru creşterea părului
 
Sucul din fructele de dud este folosit pentru prevenirea căderii părului. În ţara de origine, chinezii folosesc sucul rezultat din stoarcerea fructelor pentru masarea scalpului.  Metoda naturistă a dat rezultat şi împotriva firelor albe.Dudele nu au zaharuri şi nu conţin vitamine care să dezvolte pofta de mâncare. 100 de grame de dude înseamnă 57 de calorii şi fructele sunt recomandate în regimurile de scădere în greutate.
 
Bune pentru acnee
 
Aceleaşi fructe au beneficii nebănuite în domeniul cosmetic. Banalele dude se pot transforma într-o mască de ten naturală, aflată la îndemâna oricui. Masca din fructe de dud ajută la reducerea ridurilor, hidratează pielea şi tratează acneea. Specialiştii recomandă folosirea fructelor deschise la culoare pentru a evita pătarea tenului.

Originea dudelor

Dudul, originar din China, a ajuns pe meleagurile româneşti în urmă cu câteva sute de ani. A fost cultivat, iniţial, doar pentru frunzele care constituiau hrana viermilor de mătase. Dudele sau agudele, căzute de cele mai multe ori pe marginea drumului şi călcate în picioare de trecători, nu s-au numărat printre  fructele preferate de sezon.Fructele de dud se coc la începutul verii şi au dimensiunea unor mure, de aici şi denumirea populară a dudelor care mai sunt cunoscute drept ”mure de copac”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite