VIDEO Şi păgubit, şi cu banii luaţi. Proprietarul unui porc mâncat de urs, amendat de DSV Alba pe motiv că nu avea acte pentru animal

VIDEO Şi păgubit, şi cu banii luaţi. Proprietarul unui porc mâncat de urs, amendat de DSV Alba pe motiv că nu avea acte pentru animal

Bărbatul amendat de către autorităţi

Proprietarul porcului mâncat de ursul care a atacat gospodăria aflată la marginea oraşului Alba Iulia a fost amendat de Direcţia Sanitar- Veterinară pe motiv că nu avea acte pe animal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proprietarul animalului mâncat de urs a fost amendat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba. Omul spune că DSVSA Alba l-a amendat cu suma de 600 de lei, deoarece nu avea acte pe scroafa pe care o cumpărase în urmă cu aproximativ 8 zile.
 
Bărbatul a rămas şi fără scroafa cu purcei şi cu o amendă dată de către autorităţile din Alba. De asemenea, acesta nu va putea fi despăgubit de către autorităţi. Acesta a spus că medicul veterinar nu a vrut să ii înregistreze scroafa acolo de unde a cumpărat-o. ”Mi-a făcut 600 de lei amendă, că de ce am cumpărat scroafa. Păi noi suntem gospodărie anexă, cu toate animalele laolaltă”, a declarat săteanul.
 
Acesta spune că ursul este şi acum la circa 50 de metri de locuinţa sa, într-o vale, unde mănăncă în continuare din porcul pe care l-a tras după el în urma atacului din 3 iulie. ”Au adus o cuşcă în vale… păi ce, ursul merge să se bage în cuşcă când el e lângă scroafă?”, spune localnicul din localitatea Pâclişa.
 
 
Animalul sălbatic a pătruns în gospodărie, unde a atacat o scroafă şi mai mulţi purcei. Purceii au fost mâncaţi iar scroafa a fost ruptă în două. Alarmaţi de sunetele scoase de animalele măcelărite de urs, sătenii s-au înarmat cu furci şi pietre şi au încercat să îl alunge. Aceştia, ajutaţi de trei câini ciobăneşti, l-au alungat şi urmărit într-o vale din apropiere. Cei trei câini au fost şi ei atacaţi de animal, unul dintre aceştia fiind rănit de către urs. Sătenii speriaţi, au alertat jandarmii care de câteva zile se află în zonă pentru a interveni în caz de nevoie. Autorităţile au solicitat la MInisterul Mediuli aprobare pentru ca ursul să fie relocat într-o zonă îndepărtată de locuinţele oamenilor.
 
Ursul a fost filmat de către localnici
 
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba susţin că bărbatul a fost amendat deoarece scroafa deţinută a fost achiziţionată fără documente sanitar-veterinare, care să ateste proprietatea şi sănătatea şi nu exista în baza naţională de date. 
 
”Bărbatul a prezentat, inspectorilor DSVSA un formular de mişcare a scroafei cu număr de crotal care, în urma verificărilor ulterioare, s-a dovedit a fi fals, cu scopul de a obţine despăgubire, încercând să însele organele sanitare veterinare. Animalul la care făcea referire formularul prezentat a fost sacrificat, de fapt, în anul 2018. Sancţiunea aplicată este de 300 de lei, dacă este plătită în 15 zile şi 600 de lei, dacă este plătită după cele 15 zile. Porcii trebuie să fie achiziţionaţi cu documente care să ateste proprietatea şi sănătatea lor, iar oamenii trebuie să ţină cont mai ales de evoluţia Pestei Porcine Africane din România, având în vedere că această boala are mare impact economic şi social. Menţionăm că inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat la faţa locului în ideea de a lua în calcul toate variantele legale pentru ca persoana în cauză să poată fi despăgubită, nicidecum amendată, însă legea este aceeaşi pentru toţi”, a transmis DSV Alba
 

Citiţi şi:

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările