Profesorul judecat pentru agresarea a doi elevi a fost achitat. „Dubiile“ instanţei în legătură cu una dintre fapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Profesorul de la Liceul Sportiv din Alba Iulia, condamnat de Judecătoria din municipiu la opt luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, a fost achitat.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, în 25 iunie 2020, sentinţa definitivă în cauza în care cadrul didactic a fost trimis în judecată după ce ar fi agresat doi elevi.

Potrivit rechizitoriului, în 28 octombrie 2014, profesorul l-a lovit cu pumnul în coaste, în timpul orelor, (în faţa sălii clasei a X-a) şi cu palma peste faţă (în interiorul sălii clasei) pe un elev în clasa a X-a. De asemenea, în 17 februarie 2015, acelaşi profesor este acuzat că l-a pălmuit pe un elev în clasa a XII-a, în timp ce se aflau pe holul de la parterul liceului. 

Iniţial, profesorul a recunoscut una dintre fapte, dar la Judecătorie şi-a modificat declaraţia susţinând că ar fi fost sfătuit de către poliţişti să recunoască pentru a ”da bine la dosar”. Acesta a formulat apel în raport cu hotărârea instanţei de fond şi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel. Instanţa a considerat că în legătură cu o faptă există dubii, iar pentru cealaltă nu a existat plângerea prealabilă a elevului lovit după ce s-a schimbat încadrarea juridică în lovire şi alte violenţe.

”Din declaraţia persoanei vătămate, coroborată cu declaraţia inculpatului, rezultă că, în timp ce se afla pe coridor, a fost lovit cu pumnul în zona coastelor de către inculpat, care a motivat că elevul făcea gălăgie şi deranja orele de curs, iar după intrarea în clasă a lui (…), forţat de către acesta, dind eclaraţiile martorilor (…) reiese că inculpatul i-a mai dat elevului o palmă peste ceafă”, se menţionează în rechizitoriu.

În faţa instanţei, profesorul a revenit asupra declaraţiilor date în faza de urmărire penală, arătând că nu recunoaşte acuzaţiile care i se aduc. ”Din declaraţia martorei (…) rezultă faptul că elevul (…) a intrat în sala de clasă fiind împins de către inculpat, care l-a urmat, iar în sala de clasă aceştia au înconjurat de mai multe ori catedra. Martora îşi amintea că la intrarea in clasă, persoana vătămată a fost prinsă de către inculpat în zona coastelor, dar nu îşi mai aminteşte cu exactitate dacă inculpatul l-a lovit peste cap pe colegul său, precizând totuşi, că a încercat să îl dea cu capul de catedră. Mai mult chiar conducerea şcolii nu a început o cercetare disciplinară a inculpatului considerând că nu s-a comis a faptă care să aducă atingere prestigiului profesiei didactice. Curtea va da prioritate declaraţiilor martorilor, persoanei vătămate şi inculpatului administrate în şedinţă publică la judecătorie, în prezenţa apărătorului ales al inculpatului în detrimentul celor date în faza de urmărire penală administrate în lipsa contradictorialităţii.

Potrivit acestor declaraţii există un dubiu cu privire la comiterea unei infracţiuni de purtare abuzivă, (prin lovire cu palma peste ceafă), faţă de persoana vătămată, sens în care Curtea în temeiul art. 16 lit b teza I cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală), va dispune achitarea inculpatului cu privire la infracţiunea de purtare abuzivă prev”, se precizează în motivarea sentinţei definitive.

În legătură cu cea de-a doua faptă, de lovire peste faţă a unui elev în februarie 2015, instanţa de apel a decis schimbarea încadrării juridice din purtare abuzivă, în lovire şi alte violenţe. ”I s-a pus în vedere persoanei vătămate obligaţia de a se prezenta la următorul termen pentru a declara dacă doreşte să formuleze plângere penală pentru noua infracţiune. La termenul de judecată la care s-a dezbătut fondul persoana vătămată a declarat că nu formulează plângere penală împotriva inculpatului. Cu privire la cea de a doua faptă în speţă cea de lovire a persoanei vătămate (…), Curtea va lua act de nedepunerea plângerii prealabile. În temeiul art. 16 lit g Cod procedură penală încetează procesul penal, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prevăzută de art. 193 cod penal cu privire la inculpatul, urmare a lipsei plângerii prealabile”, se mai susţine în motivare.

Vă mai recomandăm să citiţi:

VIDEO Momentele în care o viitură inundă spaţiile unei pensiuni din Alba: „Am nevoie de ajutor“

Schemă de fraudare a unei societăţi de creditare, cu 145.000 de lei. Credite obţinute cu ajutorul a două angajate

FOTO VIDEO Lucrări intense la nodul rutier Sebeş de pe A10. Se montează un pod de traversare a autostrăzii A1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite