FOTO „Cerul de foc“ de la Alba Iulia. Explicaţia ştiinţifică a luminii roşii de la asfinţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine surprinsă duminică seara pe cerul de deasupra oraşului Alba Iulia
Imagine surprinsă duminică seara pe cerul de deasupra oraşului Alba Iulia

Un cer aprins în culori neobişnuite. Astfel a fost surprins în weekend asfinţitul la Alba Iulia în zeci de fotografii postate pe internet.

Mai multe persoane persoane au surprins şi publicat pe reţelele de socializare fotografii ale unui cer aprins în culori neobişnuite. Cu toţii s-au minunat de frumuseţea uluitoare a norilor în lumina apusului. 

Sâmbătă seara, la Alba Iulia, întreg cerul aflat deasupra dealului Mamut părea că a luat foc, având o tentă de portocaliu aprins. „Cerul de foc” a fost surprins la Alba Iulia, Blaj, dar şi în alte localităţi din judeţ sau din ţară. Imaginile au explicaţii ştiinţifice. În limbajul popular semnifică lucruri negative.

Din punct de vedere ştiinţific, lumina este o parte a spectrului electromagnetic compusă din cele 7 culori de bază cunoscute ca ROGVAIV (roşu, orange, galben, verde, albastru, indigo şi violet) şi dintr-o gamă largă de culori intermediare. Diferenţa de la o culoare la alta constă în lungimea de undă sau frecvenţa caracteristică, iar ochii noştri sunt nişte ”senzori” care captează lungimile de undă şi creierul nostru le interpretează ca fiind culori.

cer aprins alba iulia

La trecerea prin atmosfera Pământului, lumina interferează cu gazele componente (în special azotul şi oxigenul, care împreună compun 99% din gazele atmosferice) şi intervine astfel fenomenul de difuzie a luminii. Interacţiunea cea mai pronunţată se constată în cazul luminii cu lungimea de undă cea mai mică (violet, indigo şi albastru), deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective. În acest fel, lumina violetă şi albastră este reflectată de la o moleculă la alta astfel încât pare că vine de peste tot (lumină difuză), motiv pentru care cerul are culoare albastră, scrie geogra.ro. Fenomenul poate fi imaginat ca un soi de ”ping-pong ceresc”, cu un număr infinit de mingi de culoare albastră care vin spre noi. Culoarea cerului este albastru şi nu violet deoarece Soarele emite culoarea albastră cu o intensitate mai mare şi pentru că ochii noştri captează mai eficient această culoare.

cer aprins alba iulia

Lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie şi roşie, interferează mai puţin cu moleculele gazelor atmosferice şi trece mai uşor prin atmosferă. La apus şi la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă şi prin urmare, culorile care reuşesc să ajungă mai uşor la noi sunt roşul şi portocaliul, în timp ce albastrul şi violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei. Fenomenul poate fi accentuat de prezenţa moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanţe poluante. În timpul unor erupţii vulcanice, de exemplu, mari cantităţi de cenuşă şi gaze pot fi emanate în atmosfera, în acest caz cerul devenind de un roşu aprins, acesta este şi motivul pentru care în înţelepciunea populară se spune că un cer de un roşu ieşit din comun prevesteşte un eveniment negativ.

cer aprins alba iulia
cer aprins alba iulia
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite