Curtea de Apel Alba Iulia a sesizat CJUE în cazul unui magistrat cercetat de Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cauza va ajunge să fie discutată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Foto:
Cauza va ajunge să fie discutată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Foto:

Un magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu o întrebare legată de procedura disciplinară şi sancţionarea unui judecător pentru nerespectarea unei decizii a Curţii Constituţionale.

Hotărârea a fost pronunţată în 10 martie 2022 şi a avut loc într-un dosar în care judecătorul Dragoş Alin Călin de la Curtea de Apel Bucureşti solicită anularea unui ordin emis de şeful Inspecţiei Judiciare privind cercetarea sa disciplinară.

Judecătorul de la Alba Iulia a decis sesizarea CJUE plecând de la decizia Curţii Constituţionale nr. 390/2021, care statuează că instanţele naţionale nu pot ţine seama de prevederile deciziei Comisiei Europene şi de recomandările formulate în rapoartele MCV pentru punerea în aplicare a obiectivelor de referinţă.

”(...) Instanţele judecătoreşti naţionale, atunci când stabilesc că, «prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne», nu au abilitarea de a analiza conformitatea unei dispoziţii din dreptul intern, constatate ca fiind constituţionale prin prisma art. 148 din Constituţie, cu dispoziţiile de drept european, deoarece Constituţia, Legea fundamentală îşi prezervă poziţia ierarhic superioară în virtutea art. 11 alin. (3), (ceea ce) pare să ducă la concluzia că, dreptul Uniunii nu se mai aplică”, se precizează în hotărâre Curţii de Apel Alba Iulia.

În al doilea rând, magistratul afirmă că ”garanţiile de independenţă şi imparţialitate şi implicit protecţia jurisdicţională efectivă a drepturilor acordate cetăţenilor europeni de sistemul normativ al UE, principiul încrederii reciproce a instanţelor judecătoreşti din UE, sunt afectate” în condiţiile în care unii judecători naţionali au stabilit prioritatea de aplicare a prevederilor tratatelor constitutive ale Uniunii Europene. 

Potrivit documentului, alţi magistraţi ”nu vor aplica aceste prevederi care au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, dacă dispoziţiile de drept intern contrare au fost supuse controlului de constituţionalitate şi au fost constatate ca fiind constituţionale”. 

Cercetare disciplinară pentru opinii personale

Judecătorul Dragoş Alin Călin a solicitat anularea Ordinului pentru aprobarea Regulamentului privind normele de efectuare a lucrărilor de inspecţie nr. 136 din data de 11.12.2018 (completat şi modificat succesiv prin Ordinele nr. 10, 34, 80, 102 din 2020) ”motivat de faptul că îl vatămă în drepturile şi interesul legitim, deoarece încalcă mai multe prevederi legale”.

Acesta susţine că s-a dispus începerea cercetării sale disciplinare de către inspectorul judiciar cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare, pe motiv că opinii atribuite contului său de Facebook într-un grup secret de pe reţeaua de socializare amintită (Forumul magistraţilor) ar constitui manifestare care ar aduce atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

Judecătorul a precizat că Ordinul nr. 136 din 11.12.2018, act administrativ normativ, emis de inspectorul şef al inspecţiei judiciare, a fost modificat de nu mai puţin de patru ori în cursul anului 2020, dar niciuna din modificări nu a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce are consecinţe grave asupra dreptului la apărare. 

De asemenea, susţine că regulamentul privind normele de efectuare a lucrărilor de inspecţie nr. 136, completat şi modificat succesiv prin Ordinele nr. 10, 34, 80, 102 din 2020, este semnat/ aprobat de o persoană care nu avea calitatea cerută de lege, aceea de inspector şef al Inspecţiei judiciare, legal numit în funcţie, fiind emis cu încălcarea normelor de competenţă funcţională. Până la pronunţarea CJUE, dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia a fost suspendat.

Vă mai recomandăm:

Cum s-a dezvoltat transportul public într-un oraş din Transilvania. Persoana care folosea trăsura suspendată

Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia. Portretul lui Avram Iancu, lângă statuia principelui maghiar care ar fi vrut să stăpânească „Dacia“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite