Călăritul, un mod de relaxare cu stil la centrele de echitaţie din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echitaţia a devenit şi în Alba o modalitate atractivă de relaxare şi petrecere a timpului liber. La Alba Iulia şi Răhău există centre amenajate pentru practicarea acestui sport. Se poate opta fie pentru cursuri de iniţiere, fie pentru plimbări în aer liber.

Pasionaţii de călărie din Alba Iulia au la dispoziţie un centru modern de echitaţie pentru a practica acest sport. Acesta este amplasat în incinta „Traseului celor trei fortificaţii”, intrarea în şanţul sudic al Cetăţii Alba Carolina şi este administrat de societatea „Grup Corint” SA.

A fost inaugurat în 2009, iar în momentul de faţă deţine nouă cai, rasă frizian. Caii de rasă au fost aduşi din Olanda şi sunt renumiţi în întreaga lume pentru nobleţea şi frumuseţea lor şi impresionează prin culoarea neagră, dar şi prin statura impozantă.

Echitaţia poate fi practicată în două zone distincte, amenajate în apropierea gardurilor.

„Cursul se desfăşoară pe perioada a 10 şedinţe. Fiecare şedinţă durează în jur de 30 de minute, deoarece mai mult de atât devine obositor pentru cursant. În primele lecţii se face familiarizarea cu calul şi exerciţii de stăpânire a acestuia, urmând să se înveţe poziţia corectă în şa. Se trece apoi la învăţărea mersului la pas, trapul şi galopul. Fiecare dintre acestea se aprofundează în şedinţe aparte“, a precizat Gabi Todor, manager al centrului de echitaţie din cadrul Traseului celor trei fortificaţii.

Copii pot opta pentru ponei. „La cursurile de echitaţie vin în general copii cu vârsta începând de la opt ani. Spre surprinderea noastră vin mai multe femei decât bărbaţi să ia lecţii de călărie. Avem şi turişti din toate colţurile ţării care optează pentru o plimbare călare“, a mai spus Gabi Todor. Pentru cei care urmează lecţiile de iniţiere în călărie se eliberează o diplomă de atestare a cursului.

Pentru o jumătate de oră de echitaţie preţul este de 35 de lei, iar pentru o oră 70 de lei. Caii sunt disponibili între orele 9.00 – 21.00, cu excepţia perioadei când participă la schimbarea gărzii, eveniment ce are loc la ora 12.00.



Mai mult, albaiulienii care sunt pasionaţi de aceste animale pot participa ca şi voluntari la diverse activităţi, având posibilitatea să înveţe cum se îngrijesc caii.

Theo, vedeta centrului de călărie

image

Armăsarul Theo, în vârstă de 11 ani, este unul dintre cei mai apreciaţi cai de la centrul de echitaţie. Conform „cărţii de identitate“ numele din său este „Theo Fan’e Lege Wâlden“. „El face parte din linia Stamboek a rasei Friziene, caracterizată printr-o măreţie a staturii şi o masă musculară bine dezvoltată. Are mai mulţi ani de şcoală spaniolă de dresaj şi a participat la turnee şi spectacole ecvestre în Olanda“, a precizat Cosmin Suciu, reprezentantul Grup Corint.

Caii de la centrul de echitaţie sunt de altfel cei care participă zilnic la ceremonialul de schimbare a gărzii de la Poarta a III-a a Cetăţii. „Aceşti cai au devenit unii dintre cei mai buni ambasadori ai noii imagini a Cetăţii Alba Carolina. Caii de la centrul de echitaţie au adus, împreună cu Garda Cetăţii, acel suflu de viaţă şi culoare în Fortificaţia Bastionară din oraşul nostru. În acest mod încercăm să atragem sute şi mii de turişti în Alba Iulia. Toţi cei care vin în oraşul nostru sunt dornici să vadă un ceremonial unic în România“, a mai spus Cosmin Suciu. Acesta a precizat că toţi cei nouă cai ai centrului de echitaţie au certificate de naştere care atestă arborele genealogic.

Şcoală englezească de călărie la Răhău

Un alt centru de echitaţie se află la Răhău, localitate situată lângă drumul naţional nr. 7, la cinci kilometri distanţă de Sebeş şi la 20 de kilometri de Alba Iulia.

Cursurile se pot face la complexul „La Mesteceni“ sub îndrumarea unor instructori şcoliţi în Anglia la „The Sue Adams’ Riding School“, şcoală înfrăţită cu cea din Răhău. „Călătoresc în jurul lumii pentru a arăta oamenilor că, dincolo de activitatea recreativă, există una terapeutică, aceste animale pot vindeca, atât fizic, cât şi emoţional. Seamănă cu înotul alături de delfini. Zona creierului uman responsabilă cu emoţiile, senzaţiile, simţurile, aşa-numitul creier limbic, intră în comunicare directă cu calul, cei doi se află pe aceeaşi frecvenţă şi gândesc la fel. Asta înseamnă că dacă petreci mai mult timp alături de cal, te redresezi emoţional, te echilibrezi, te calmezi“, a spus Constantin Cheşculescu, patronul clubului.

O lecţie de echitaţie costă 60 de lei pentru adulţi şi 40 de lei pentru copii, o jumătate de oră. Clubul mai oferă şi alte variante de preţuri, dar şi abonamente. Un abonament de 10 şedinţe de călărie a câte 30 de minute fiecare costă 400 de lei, în timp ce pentru plimbările de agrement cu trăsura turiştii plătesc 75 de lei.

La Clubul „La Mesteceni“ turiştii se pot înscrie în programe de vacanţă de 8 zile călare. Unul dintre aceste programe este „Sate Transilvane“ şi cuprinde un traseu de 20 de localităţi: Răhău - Deal - Cărpiniş - Poiana Sibiului - Rod - Tilişca - Galeş – Sălişte Vale - Sibiel – Fântânele – Cabana Fântânele – Vârful Guga Mare – Vârful Captanu Mare – Poiana Sibiului – Dobârca - Gârbova – Reciu – Câlnic - Răhău. Cei care aleg să facă acest circuit călare vor vizita toate monumentele istorice şi naturale aflate pe traseul amintit.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite