Alba: Medici şcoliţi în cardiologie şi oncologie, pe banii nemţilor. Zeci de români ajung lunar pe mâna doctorilor din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii medici din Alba ar putea ajunge în Germania în luna mai, iar stagiile de perfecţionare se vor întinde pe durata a trei luni. Acum , pacienţii din Alba sunt trimişi la Cluj Napoca pentru intervenţii chirurgicale pe cord şi şedinţe de radioterapie.

Specialiştii germani de la concernul de clinici MediClin care au vizitat vineri,  Spitalul de Urgenţă, sunt interesaţi de dezvoltarea unui parteneriat cu secţiile de Cardiologie şi Oncologie.

Perfecţionare în Germania

Pentru început, ar urma să lucreze, între două şi trei luni, într-una dintre cele 34 de clinici deţinute de concernul german. Cel mai probabil, selecţia medicilor din Alba se va face în luna mai. Pe lângă salariu, se va asigura cazare şi sprijin financiar în învăţarea limbii germane.

„Consider că este o oportunitate pentru ei, se vor putea întoarce în ţară cu un bagaj solid de cunoştinţe practice. Mulţi dintre medicii români care au fost în clinicile noastre la perfecţionare s-au întors în România şi, acest lucru este un mare câştig pentru pacienţi“, a precizat Tejas Alexander, un medic român stabilit de peste 30 de ani în Germania.

Lunar,  80 de persoane din România apelează lunar la ajutorul specialiştilor germani pentru intervenţii chirurgicale pe cord. Unul dintre pacienţi a fost chiar şeful secţiei de Anestezie Terapie Intensivă de la cel mai mare spital din Alba, Ionel Mucea.

Şeful secţiei ATI, Ionel Mucea, în centrul imaginii, a fost pacientul medicilor germani

image

„Am văzut cu ochii mei ce înseamnă un sistem medical eficient. În primul rând, se pune mare accent pe siguranţa bolnavului.. Să nu vă gândiţi că acolo se face risipă de bani, raportul costuri/eficienţă este unul foarte echilibrat“, a povestit medicul Ionel Mucea. 

Pacienţii din Alba, salvaţi la Cluj

Un mare handicap, de care se lovesc cardiologii din Alba este lipsa unui laborator de cateterism cardiac, care ar permite salvarea muşchiului inimii, în cazul infarctului miocardic acut. Lunar, sunt înregistrate cel puţin 50 de cazuri, iar uneori sunt şi pacienţi de 25 de ani.

Medicii cardiologi de la Spitalul de Urgenţă Alba

image

„Deocamdată singura soluţie pentru pacienţii care suferă un infarct miocardic acut este să-i trimitem la clinica de chirurgie cardiacă din  Cluj Napoca. Ca şi timp, bolnavul  pierde o oră pe drum “, a explicat Marcela Rău, medic cardiolog la Spitalul de Urgenţă Alba.

Specialiştii germani îşi oferă sprijinul în deschiderea unui astfel de laborator la Alba Iulia. „Este vital pentru pacienţii care suferă un infarct miocardic acut. La noi, costurile se ridică la 1,2 milioane de euro, în mod sigur se va găsi o soluţie  şi în Alba“, a spus Gulba Dietrich, cardiolog german, reprezentant al concernului MediClin.

„Ne gândim la un parteneriat public privat, sau la susţinere din fonduri europene, date fiind costurile destul de ridicate“, a completat Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgenţă.

Şi medicii oncologi din Alba Iulia reclamă lipsa aparaturii pentru radioterapie, care ar creşte şansele de supravieţuire în cazul bolnavilor de cancer.

„Doar 15 la sută din bolnavii de cancer ajung să facă radioterapie. Din păcate, deocamdată, la noi nu este o prioritate, nu se fac investiţii în echipamente de radioterapie. Singura soluţie pentru pacienţii din Alba este sî-i trimitem la Cluj Napoca, dar chiar dacă aparatul funcţionează de dimineaţa până seara, nu toţi bolnavii ajung să facă astfel de şedinţe“, a spus oncologul Răzvan Curcă, care este şi director medical al Spitalului de Urgenţă Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite