10 oraşe în care se vinde cea mai bună mâncare la colţ de stradă

10 oraşe în care se vinde cea mai bună mâncare la colţ de stradă

kebabul nu se găseşte doar pe străzile din Istanbul, ci şi în Berlin FOTO AFP

Mâncarea de la tarabele de pe stradă este rapidă, ieftină şi plină de savoare, oferind trecătorilor de peste tot în lume gustul local. Unele mâncăruri sunt adevărate aventuri pentru turişti (gheare de pui doriţi?), iar pe străduţele oraşelor există tarabe care au câştigat premii pentru preparatele lor, dar şi cărucioare cu hot dog şi supă cu tăieţei. Pentru gastronomia mondială, preparatele descoperite în colţuri de stradă înseamnă totul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Huffington Post“ a întocmit un top cu zece poziţii al oraşelor care oferă o gură de supă sau o gheară de pui oricărui trecător obosit şi înfometat.

Hong Kong, China
 
Hong Kong este un nod gastronomic al Orientului şi Occidentului şi oferă de la supă dulce de tofu până la găluşti fierbinţi, toate vândute în chioşcurile stradale. Metropola a fost, multă vreme, sub ocupaţie britanică, dar este cunoscută şi pentru supele de şarpe, tartele de ouă şi serveşte şi un amestec interesant de delicatese cantoneze şi preparate occidentale. Pieţe ca cele de pe strada Templului din Yau Ma Tei, Piaţa Doamnelor de pe strada Tung Choi şi cartierul Kowloon sunt locuri foarte populare de a încerca peisajul gastronomic chinezesc şi nu numai. 
 
Vânzătorii stradali din Hong Kong („dai pai dong“) îşi vând preparatele în acest fel încă din anii '80, iar unele tarabe, ca Tim Ho Wan din Sham Shui Po,  au intrat în ghidul Michelin pentru gastronomie.
 
Rio de Janeiro, Brazilia
 
 
Standurile cu mâncare sunt o marcă în Rio de Janeiro. Vânzătorii oferă de toate: de la cod prăjit până la „feijoada“ (orez, fasole şi carne de porc) şi „salgadinhos (aperitive sărate). Peisajul gastronomic s-a întins de la centrul oraşului până în suburbii. Dulciurile preferate sunt „tapioca“ (un fel de clătite) şi „churros“ umpute cu ciocolată sau caramel. La o plimbare pe plajele Copacabana sau Ipanema, indiferent de oră, se găsesc chioşcuri pline de bunătăţi: carne vândută pe stradă, denumită „churrasquinhos“, hot-dog cunoscut sub numele de „cachorro quente“ şi pâine cu caşcaval (pao de queijo).
 
Paris, Franţa
 
Paris este cunoscut pentru bucătăria sa decadentă şi fină, dar ofertele de pe străzi sunt şi mai interesante. Cine poate rezista borcanelor pline cu Nutella care, practic, ţipă după turişti să încerce vestitele clătite (crepes) cu ciocolată? Majoritatea tarabelor stradale sunt, de fapt, clătitării. Aceste clătite franţuzeşti subţiri se comandă, de obicei, la pachet şi sunt umplute cu orice: şuncă şi brânză, ciocolată cu alune şi felii de banană, gemuri şi multe altele. Şi totuşi, mâncarea servită pe stradă înseamnă mult mai mult decât o clătitărie. Rulote pline de feluri americane, ca burgerii, sunt peste tot în Paris. 
 
Boston, Massachusetts, SUA
 
Umilele cărucioare cu hot dogi trebuie date la o parte. Felurile de mâncare de pe stradă din Boston sunt vândute din peste 50 de rulote care sunt poziţionate în peste 30 de locaţii.  Fiecare dintre aceste rulote şi-a stabilit un meniu, care variază de la specialităţile locale (homarul în toate formele şi gătit în toate felurile), până la cele vietnameze. Bucătarii şefi de pe aceste rulote organizează festivaluri în cadrul cărora se întrec în măiestrie culinară. 
 
Istanbul, Turcia
 
 
Tarabele şi chioşcurile cu mâncare sunt nelipsite din acest oraş. Specialităţile includ kebap, „lahmacun“ (pizza turcească), „sokak simit“ (o chiflă mare cu seminţe de susan) şi o varietate de foietaje pline de miere şi nuci. Marele Bazar este un loc potrivit pentru vânzarea mâncării de la tarabe, cum ar fi sandvişuri cu peşte care costă doar trei lire turceşti (1,2 euro). Foarte populare în Istanbul sunt şi porumbul fript şi castanele coapte.
 
Ciudad de Mexico, Mexic
 
Ieftin şi autentic sunt două adjective folosite frecvent pe străzile capitalei mexicane. Mii de tarabe cu mâncare împânzesc oraşul, vânzând feluri ca „tostados“, „carnitas“, „tamales“ şi „quesadillas“. Dar felul principal este „tacos al pastor“, bucăţele de carne de porc care au fost fripte şi scăldate în sos de ardei iute, însoţite de ceapă şi coriandru şi apoi împăturite într-o mică clătită (tortilla).
 
Ottawa, Ontario, Canada
 
Deseori acest oraş este pus în umbră de Vancouver sau Toronto, dar în ceea ce priveşte tarabele şi chioşcurile cu mâncare, Ottawa este vârful. Are 44 de rulote şi căruţuri care îşi croiesc drum pe străzile sale servind „mâncare inovativă în stil texan“. Printre bunătăţile vândute se numără iaurt îngheţat, churros şi cartofi copţi însoţiţi de diverse sosuri şi toppinguri. Toate acestea se alătură felurilor de mâncare standard, ca hot-dogul şi cârnaţii. „Beaver Tails“ (coadă de castor – dulciuri din foietaj cu diverse sosuri dulci) şi „poutine“ (cartofi prăjiţi cu sos şi caşcaval ras) sunt specialităţi savuroase.
 
Marrakech, Maroc
 
 
Inima culturii gastronomice stradale din Marrakech este Djeema el-Fna, principala piaţă a oraşului pe timpul zilei, dar plină de peste 100 de tarabe cu mâncare atunci când apare luna. Gurmanzii aventuroşi pot savura tradiţionalul cap de oaie, iar cei cu gusturi mai rezervate pot gusta vinetele prăjite şi felurile de mâncare bazate pe cuş-cuş. Piaţa mai are şi spectacole cu îmblânzire de şerpi, ghicitori în cărţi şi chiromanţi, boluri pline cu condimente şi măsline. Cunoscută pentru mielul gătit la foc mic (mechoui), zona Rue El Kassabin serveşte şi supă de fasole, escargot, sandvişuri cu cârnaţi şi bezele în stil marocan.
 
Berlin, Germania
 
În Berlin, există două feluri de mâncare vândute pe stradă care îşi dispută supremaţia: „currywurst“ şi kebab. Currywurst este un cârnat de porc prăjit bine şi acoperit de muştar şi ketchup, presărat cu praf de curry. Fanii acestui cârnat alătură şi cartofii prăjiţi acoperiţi de ketchup şi maioneză. Pe străzile berlineze se mai întâlnesc şi heringul marinat pe pâine, falafel şi foietajele turceşti.
 
Fukuoka, Japonia
 
Poate că alte oraşe japoneze sunt mai faimoase, dar Fukuoka este impresionant pentru mâncarea vândută la colţ de stradă. Oraşul are peste 150 de cărucioare cu mâncare, cunoscute sub numele de „yatai“ care se deschid la apusul soarelui şi dispar în înainte de zorii fiecărei zile. Ele sunt presărate peste tot în oraş, dar se adună, în special la capătul sudic al insulei Nakasu. Specialităţile acestor cărucioare includ „tonkotsu ramen“ (un fel de mâncare din porc, oase de porc şi grăsime de porc cu tăieţei), „mentaiko“ (cârnat picant), „hakata gyoza“ (găluşti prăjite umplute cu varză şi porc), „iwashi mentaiko (sardine japoneze umplute cu mentaiko) şi „tempura“ (fructe de mare şi legume prăjite). Băutura perfectă pentru aceste feluri de mâncare? Bineînţeles că un pahar de sake.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: