Vopsirea mobilei: un meşteşugar te învaţă cum să faci asta acasă, pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hjhj

Dacă simţi nevoia de o schimbare în decorul casei tale, nu-i musai să-ţi cumperi de fiecare dată lucruri noi. Poţi face asta cu mobilă recondiţionată, o variantă creativă, ieftină şi distractivă în acelaşi timp. Iar cel mai simplu mod prin care poţi transforma nişte piese vechi în unele fresh şi actuale, ar fi să le vopseşti.

Foarte multe piese de mobilier pot fi recondiţionate şi vopsite, astfel încât să le prelungeşti viaţa şi să te bucuri de ele mai mult timp. Irinel Gheorghe, inginer ebenist la atelierul de restaurări Stiluri şi meşteşug cu Gheorghe, îţi explică care sunt paşii de urmat atunci când vrei să vopseşti mobila fără să apelezi la ajutorul vreunui profesionist, chiar la tine acasă.

Mobilă recondiţionată: mai întâi, sortezi piesele pe dimensiuni

Există trei categorii de obiecte - obiectele mici, obiectele medii şi obiectele mari -, explică Irinel Gheorghe, şi fiecare categorie trebuie abordată separat. La obiecte mici intră scaune, măsuţe de cafea, cutii mici de bijuterii etc, la obiectele medii se încadrează - printre altele - comodele TV, birourile, canapelele de două locuri, iar câteva exemple de obiecte mari ar fi bufetele mari, lăzile de zestre ori dulapurile.

Vopsirea mobilei de mici dimensiuni

Primul pas constă în curăţarea pieselor de mobilier pe care vrei să le vopseşti, cu ajutorul unei cârpe de bumbac care nu lasă scame. Este indicat să foloseşti apă şi detergent, apoi să le ştergi bine cu alcool tehnic şi să le laşi să se usuce. O altă variantă foarte utilă este să foloseşti un săpun lichid cu ulei de in, deoarece curăţă foarte bine lemnul.

„Trebuie curăţate foarte bine de tot ceea ce se înseamnă depunerile lăsate de timp, să se ajungă la un strat suport destul de solid, gen furnir sau lemn. Vor trebui încleiate, reparate, astfel încât să arate mai bine decât înainte. După aceea, aplică două sau trei straturi de finisaj, un grund de bază care va reprezenta şi culoarea antichizării (dacă este cazul)”, spune artizanul.

În cazul în care piesa de mobilier pe care ai ales să o recondiţionezi are un strat de vopsea sau de lac mai greu de îndepărtat, atunci ar fi bine să foloseşti hârtie de şlefuit cu granulaţie mică, de la 80 până la 220, sau cu bureţi abrazivi grosieri şi medii. Numărul de care ai nevoie îl găseşti notat pe spatele hârtiei de şlefuit.

De exemplu, în cazul unui scaun Thonet, uite ce-ţi recomandă Irinel: „dacă îţi doreşti o nuanţă de maro sau de gri, primul strat ca bază, pe lemnul curăţat, va fi gri. Apoi, aplică o vopsea care să se poată îndepărta uşor, pentru că ea, în momentul în care se doreşte antichizarea, trebuie îndepărtată prin zonele unde îţi doreşti să apară griul”.

Practic, lăcuieşti uşurel sau iei un burete de sârmă şi îndepărtezi până apare griul. Aici ţine de tine şi de cât de mult gri vrei să apară. A doua zi, aplică stratul de lac, pentru a proteja tot ceea ce ai lucrat până acum. Irinel spune că este important ca toate vopselele şi lacurile folosite să fie compatibile între ele şi trebuie achiziţionate de la aceeaşi firmă sau de la o firmă care se ocupă de aşa ceva.

Ai grijă să foloseşti o vopsea destinată special suprafeţelor din lemn. Recomandat este să cumperi o vopsea pe bază de apă, deoarece se usucă uşor sau una pe bază de ulei, deoarece va fi lucioasă şi va rezista la umiditate. Vopseaua pe bază de ulei este cea mai indicată dacă piesele pe care le recondiţionezi vor sta afară.

Dacă te gândeşti la o revopsire integrală, inginerul ebenist îţi recomandă să nu mai aplici patina, ci direct grundul - adică baza, primul strat -, care trebuie să fie de aceeaşi culoare cu cea pe care ţi-o doreşti. Dacă îţi doreşti roşu, atunci foloseşti un grund cu nuanţe de roşu, dacă îţi doreşti roz, foloseşti un grund alb, pentru a nu pătrunde şi a nu estompa culoarea. Dacă, spre exemplu, foloseşti un grund alb şi doreşti aplicarea unei vopsele roşii, s-ar putea să-ţi iasă portocaliu, dacă nu dai mai multe straturi. Este foarte important ca stratul de bază care se aplică direct pe lemn să fie cât mai aproape ca şi nuanţă de culoarea dorită.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite