Tendinţe la extreme: culori saturate şi mixuri naturale

În 2012, casa se umple de nuanţe ca roşu paprika, iar grădina merge pe combinaţii de verde-alb.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru ca primele zile din 2012 să nu prindă lumea nepregătită (nici pe specialiştii în amenajări şi design de interior, nici pe proprietarii de case ce se cer schimbate la faţă), cu săptămâni bune înainte de sfârşitul de an s-a decis ce şi mai ales cum se poartă în materie de culoare în cămin şi în grădină.

Sigur, tuşe groase ale noilor mode au fost trasate în urmă cu câteva luni, la târgurile de specialitate de la Paris şi de la Milano. Acum însă specialiştii desenează în linii subţiri detaliile specifice tuturor categoriilor de interioare şi dau exemple concrete din care te poţi inspira la nevoie.

În materie de culoare, „vedetele" anului viitor vor fi nuanţele de roşu paprika, albastru închis şi oranj ruginiu. Acestea se vor regăsi la nivelul întregii locuinţe, atât în spaţii mici, precum bucătăria, cât şi în cele mai generoase, cum este livingul sau camera de dining.

Modul în care le inserezi în peisaj rămâne strict la latitudinea ta: fie investeşti în diverse piese de mobilier, fie în câţiva litri de vopsea. Important este, spun designerii, să ai grijă să pui laolaltă trei, patru nuanţe care să se completeze bine.

Albul care te inspiră

Dar pentru că gusturile sunt împărţite în materie de folosirea culorilor tari, în 2012 va fi loc destul şi pentru cei care vor spaţii în nuanţe naturale. Pentru dormitoarele şi zonele destinate lecturii din casele amatorilor de „linişte cromatică", designerii au pus în paleta de culori griuri, bejuri, pasteluri şi, bineînţeles, mult alb. Le puteţi exploata liber atât pe plafoane şi pereţi, cât şi în materie de decoraţiuni mai mici sau mai mari.  

De altfel, albul face legea şi în grădină, cel puţin în următoarele 12 luni. Dacă până nu demult era pe val să-ţi vopseşti în culori cât mai întunecate - maro, negru etc. - pereţii şi gardurile care înconjoară grădina, în 2012, culorile deschise sunt în atenţia peisagiştilor şi a specialiştilor în amenajarea de exterior.

În contrast cu verdele, variaţiunile cromatice care pot fi făcute plecând de la alb şi de la crem vor da plusvaloare grădinii tale, chiar dacă aceasta nu beneficiază de prea mulţi metri pătraţi.

De asemenea, albul se poartă şi la mobilierul specific pentru exterior, plecând de la micile ghivece ornamentale - care iau forme din ce în ce mai ciudate şi stau adesea cu susul în jos - şi ajungând la scaunele de lângă piscină, balansoarul şi canapelele din foişor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările