Rivalitate, dar nu până la moarte: o pisică a fost salvată de o transfuzie cu sânge de la un câine

Rivalitate, dar
nu până la moarte: o pisică a fost salvată de o transfuzie cu sânge de la un
câine

Buttercup a primit sânge „donat” de un câine FOTO: Businessinsider.com

Viaţa unui motan din Florida care suferea de anemie a fost salvată de medici printr-o transfuzie cu sânge de la un donator neobişnuit: un patruped. Inedita intervenţie medicală se foloseşte extrem de rar, dar s-a dovedit eficientă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Buttercup, pisica de un an şi jumătate, a fost internată luna trecută în Spitalul Veterinar Marathon, din Florida, după ce proprietarii ei au observat că era letargică, îşi pierduse pofta de mâncare şi, în cele din urmă, a leşinat din cauza anemiei de care suferea, scrie publicaţia americană „Business Insider“.

După ce i-a efectuat un set de analize de sânge, dr. Sean Perry a constata că felina are nevoie urgent de o transfuzie de sânge. Dar, cum în clinică nu avea sânge de pisică şi ar fi durat 24-48 de ore să facă fost de el, medicul veterinar a fost nevoit să folosească sângele „donat“ de un câine.

La fel ca în cazul unor oameni, printre câini există şi donatori universali, a căror grupă de sânge este compatibilă cu toate celelalte. Transfuziile între specii, denumite medical xenotransfuzii, sunt neobişnuite, dar nu nemaiîntâlnite. Buttercup nu este prima felină care a primit sânge de la un câine, dar aceste transfuzii nu au fost cercetate suficient de mult pentru a fi considerate sigure, aşa încât nu sunt recomandate decât în situaţii-limită.

FOTO: Businessinsider.com

Dr. Perry a explicat pentru publicaţia amnitită că o astfel de transfuzie se poate face o singură dată. Ulterior, corpul secretă anticorpi împotriva celulelor străine. „Dacă introduci în organism aceleaşi celule străine, el le atacă şi le descompune, cu riscul de a suferi o reacţie anafilactică severă“, explică medicul veterinatr.

Din fericire, Buttercup nu va mai avea nevoie de o nouă transfuzie. Sângele primit de la câinele donator a fost foarte bun, iar motanul a fost externat.

Citiţi şi:

VIDEO Ce cred pisicile despre noi?

Reacţia emoţionantă a unei pisici când îşi revede stăpânul care a lipsit trei zile

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările