„Harta curcubeu” a Europei: unde se situează România în clasamentul celor mai ostile şi celor mai prietenoase ţări cu homosexualii

„Harta curcubeu” a Europei: unde se situează România în clasamentul celor mai ostile şi celor mai prietenoase ţări cu homosexualii

Asociaţia LGBT ILGA-Europe a analizat 49 de ţări europene în urma căreia au fost stabilite cele în care homosexualii au parte de drepturi şi de o atitudine favorabilă la nivel de societate, dar şi cele aflate la polul opus, în care sunt priviţi cu ostilitate. FOTO Arhiva

Cea mai mare asociaţie de organizaţii LGBT din Europa, ILGA-Europe, a anunţat raportul anual referitor la respectarea drepturilor minorităţilor sexuale, în care au fost analizate 49 de ţări, printre care România şi Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia LGBT ILGA-Europe a analizat 49 de ţări europene în urma căreia au fost stabilite cele în care homosexualii au parte de drepturi şi de o atitudine favorabilă la nivel de societate, dar şi cele aflate la polul opus, în care sunt priviţi cu ostilitate iar discursul public al diverselor instituţii, printre care Biserica, este unul negativ.

Raportul a presupus ierarhizarea celor 49 de state europene analizate pe o scală de la 0 la 100% , în funcţie de scorul obţinut la mai multe categorii, precum discriminarea persoanelor LGBT, respectarea sau violarea drepturilor omului, implementarea de legi care să recunoască drepturile persoanelor gay şi să le apere drepturile, libertatea de asociere şi de exprimare etc.

Pe „Harta curcubeu” a Europei, Republica Moldova figurează în categoria ţărilor unde persoanele LGBT au o situaţie dificilă, alături de Azerbaidjan, care este considerată cea mai periculoasă ţară pentru homosexuali, Rusia, Armenia, Turcia, Monaco, Ucraina sau Belarus.

România s-a situat în clasament pe locul 34 din 49, cu un procent de 23,45%, la mică diferenţă de Bulgaria, locul 33, cu 24%.
La polul opus se află Malta, care a obţinut cel mai bun scor în clasament (87.74%), fiind considerată cea mai prietenoasă ţară cu persoanele LGBT, urmată de Belgia (81.85%), Marea Britanie (81.44%), Danemarca (70.90%) şi Spania (70.19%). Ungaria figurează pe locul 18 în clasament, cu un procent de 51.40%.

La capitolul din raport referitor la România, se arată că şi în anul 2015 nivelul de acceptare socială a persoanelor LGBT a fost mai scăzut decât media europeană şi că activiştii care au militat pentru educaţie sexuală în şcoli au întâmpinat opoziţie din partea diferitelor grupuri religioase. Pe de altă parte, se menţionează că parada Bucharest Pride a atras în 2015 un număr record de participanţi şi este amintit proiectul de lege privind recunoaşterea parteneriatului civil atât pentru heterosexuali, cât şi pentru persoane LGBT depus în Parlament de deputatul independent Remus Cernea, chiar dacă a fost respins de Senat în luna martie. Nu în ultimul rând, rezultatele unui sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, publicat în vara anului trecut, indică faptul că persoanele LGBT formează a patra cea mai discrimiantă categorie din România. 

  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările