Şi femeile intră în criza vârstei mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamnele cu vârste între 35 şi 55 de ani se simt adesea singure, plictisite, inutile şi neliniştite. Ideea potrivit căreia criza vârstei mijlocii este specifică bărbaţilor ar putea fi depăşită, atrag atenţia experţii în comportamentul uman.

Multe femei cu vârste între 35 şi 55 de ani trec prin experienţe de viaţă mai puţin plăcute. Se simt plictisite, deprimate şi sunt încercate de un sentiment de inutilitate.

Unele îşi îneacă amarul în băutură, altele îşi schimbă des locul de muncă sau chiar partenerul de viaţă, dar sunt şi femei care transformă mersul la cumpărături într-o obsesie, notează publicaţia „The Daily Mail".

De ce ajung în această situaţie? Psihologii sunt de părere că, în cazul femeilor, criza vârstei mijlocii poate fi declanşată de un divorţ, de apariţia unei boli grave, de pierderea unui părinte sau de sentimentul că viaţa nu le aduce nimic nou, că bat pasul pe loc. Sunt şi cazuri în care această criză existenţială poate apărea din senin.

O nouă viaţă

Potrivit psihologului James Hollis, multe femei încep să simtă primele semne ale acestei crize în pragul vârstei de 30 de ani. Este sfârşitul a ceea ce expertul numeşte „prima maturitate". În această perioadă, visurile din copilările - „voi ajunge o cântăreaţă faimoasă"  sau „voi ajunge celebră" - se destramă.

Când ajung să traverseze criza vârstei mijlocii, femeile realizează că dorinţa lor de a fi „speciale" s-a bazat pe o doză prea mare de fantezie. Realitatea crudă este că oamenii nu pot controla ce li se întâmplă, că nu au de unde să ştie ce le va aduce ziua de mâine, mai spune psihologul James Hollis.

Există însă şi o parte bună a lucrurilor, susţine autoarea cărţii „How Female Midlife Crisis Is Transforming Today's Women" („Cum transformă criza vârstei mijlocii femeile de astăzi", în trad.).

Sue Shellenbarger afirmă că în momentul în care o doamnă dă de greu, fie că e vorba de un divorţ, fie că e vorba de pierderea unui părinte, transformarea declanşată poate avea, frecvent, consecinţe pozitive.

Dacă până la vârsta de 40 de ani femeile s-au gândit mereu la cei din jur, o încercare a vieţii le determină să-şi schimbe atitudinea şi să se pună pe ele însele pe primul loc. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite