14 lucruri pe care le poţi face în pauza de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obişnuieşti să mănânci la birou în timp ce tastezi?   FOTO Shutterstock
Obişnuieşti să mănânci la birou în timp ce tastezi?   FOTO Shutterstock

Cum petreci pauza de prânz? Mănânci un sandviş rapid la unul dintre magazinele din apropiere cu ochii lipiţi de telefon sau o salată la birou în timp ce tastezi cu o mână? „O plângere des întâlnită legată de pauza de prânz este faptul că e prea scurtă sau că oamenii nu fac nimic în afară de a mânca şi de a naviga în continuare pe internet“, spune Michael Kerr, autor şi preşedinte al „Humor at Work“.

De ce se întâmplă un astfel de lucru? Din cauza faptului că SUA au devenit o societate obsedată de muncă, ce tinde să uite de noţiunea de pauză, a explicat Michael. Ceea ce facem în timpul pauzei de masă poate fi important şi nu ar trebui trecut cu vederea. O pauză în timpul zilei în care să te încarci cu energie nu te poate doar transforma într-un angajat mai bun, ci şi într-o persoană mai fericită şi mai sănătoasă, scrie „Forbes“. 

„Ar trebui să fim la fel de operativi cu masa de prânz, pe cât suntem cu întreaga zi“, spune Lynn Taylor, specialist al locurilor de muncă şi autor al unei cărţi de specialitate.

Ceea ce faci în timpul pauzei de masă poate varia în funcţie de locul de muncă, de cultura companiei sau de priorităţile personale, însă specialiştii sunt de acord că toţi angajaţii ar trebui să facă unele dintre cele 14 lucruri de mai jos:

Fă-ţi un plan. „Nu-ţi risipi pauza de prânz, pentru că timpul liber este o resursă neregenerabilă, oriunde te-ai afla, indiferent de oră. Încearcă să-ţi planifici totul din timp, pentru a-ţi maximiza productivitatea. De exemplu, programarea unei conferinţe sau a unei reuniuni după pauza de masă poate provoca stres în timpul acelei ore libere şi poate sfârşi prin a-ţi ruina timpul liber“, sugerează Michael Kerr. 

Ia o pauză adevărată. Nu contează cele 60 de secunde rupte din timpul programului de birou pentru a mânca. „Pentru a obţine o pauză de răgaz adevărat, programul trebuie întrerupt“, spune Alexandra Levit, autorul cărţi „Zece mituri de business pe care nu trebuie să le crezi în drumul tău spre succes“. Încercaţi să vă ţineţi departe de e-mailuri şi de colegii care vorbesc tot despre muncă în timpul pauzei de masă.

Ridică-te de la birou sau de la spaţiul de lucru în pauză. „Este important să te ridici de la birou în timpul pauzei de masă, chiar dacă mergi într-o cameră alăturată. Cel mai bine e să poţi ieşi la aer liber sau la o plimbare rapidă. Chiar dacă nu stai la birou, ar trebui să ieşi din spaţiul de lucru în timpul prânzului, pentru că ajută mintea să se limpezească“, adaugă Michael Kerr. 

Mănâncă. „Nu încerca să fii un erou şi să mori de foame de dragul de a fi un angajat model, pentru că vei plăti pentru asta mai târziu, când nu te vei mai putea concentra. Dacă te trezeşti cu o durere de cap la 4 dimineaţa, atunci nu ai câştigat nimic“, spune Lynn Taylor.

Bucură-te de mâncare. „Prânzul ar trebui să fie despre masa de prânz. Bucură-te de ceea ce îţi place şi de ceea ce se potriveşte dietei tale. Dacă ai un loc preferat sau un anumit produs alimentar preferat, bucură-te de el“, sugerează Michael Kerr. Este bine să te răsfeţi din când în când, dar încearcă să rămâi la mesele sănătoase cât de des posibil.

Rezolvă din treburile pe care nu le poţi face dimineaţa sau seara. Unele activităţi, precum mersul la poştă sau la bancă, se pot rezolva doar în timpul orelor de lucru. „Fii strategic şi foloseşte-ţi pauza de masă pentru a realiza unele treburi personale care nu pot fi rezolvate înainte sau după programul de muncă, însă fii atent să nu încerci să rezolvi prea multe, pentru că vei înlocui un stres cu un altul“, sugerează Taylor.
 

pauza de masa 3
Citește și: Ospătari sau roboţi?

Foloseşte-ţi timpul ca să iei legătura cu cineva nou. „Interacţiunile de la locul de muncă pot fi atât de trecătoare, încât nu ajungem niciodată să cunoaştem cu adevărat oamenii cu care ne petrecem cea mai mare parte din zi. Când nu ştii cu cine interacţionezi este destul de uşor să-i dezumanizezi. Ieşi din birou, ia o gustare şi cunoaşte-ţi colegii“, afirmă Michael Kerr.

Ia legătura cu prietenii vechi. Dacă ai un prieten care lucrează în apropiere încearcă să iei legătura cu el sau luaţi prânzul împreună. „Aminteşte-ţi: viaţa personală are nevoie la fel de multă atenţie precum viaţa profesională, aşa că fii sigur că îţi iei pauzele necesare şi că le foloseşti spre a-ţi îndeplini nevoile personale“, sfătuieşte Kerr. Pauza de prânz este un bun prilej pentru a socializa, însă nu pierde noţiunea timpului.

Asigură-te că poţi fi contactat pe perioada absenţei. Acest lucru va permite persoanelor din interiorul şi din exteriorul companiei să ştie când te vei întoarce şi cum să te contacteze în caz de urgenţă. De asemenea, te va ajuta să te relaxezi şi să nu-ţi verifici continuu e-mailul în timpul pauzei de masă.

Implică-te în activităţi care te vor relaxa. Fă o plimbare afară, mergi la sală sau meditează. Ieşi şi fă ceva care să te facă să te simţi mai bine.„O doză de aer proaspăt şi de lumină naturală este elixirul perfect pentru un prânz reuşit“, spune Michael Kerr.

Relaţiile. Chiar dacă eşti perfect mulţumit cu locul de muncă şi nu îţi cauţi un altul, nu e rău să menţii şi să consolidezi relaţiile profesionale. „Acest lucru e esenţial ca să ai succes în orice profesie. Cu toate acestea, este destul de greu să-ţi găseşti timp pentru toţi“, spune Michael.  

„Strategic vorbind, pauza de masă este momentul excelent pentru a continua să construieşti relaţii şi să menţii legătura cu ceilalţi, indiferent dacă iei masa cu ei sau îi suni“, adaugă Michael.

 Nu te bloca în rutină. Mulţi dintre noi avem obiceiuri precum mersul la aceeaşi pizzerie, prânzul cu acelaşi coleg, rezolvarea unor probleme sau apelurile telefonice. Încercaţi să amestecaţi lucrurile pentru a vă detensiona. 

Citește și: De ce beau femeile?
pauza de masa 2

Evită ecranele. Stai cât mai departe de iPhone, iPad, telefon sau calculator în pauza de masă, pentru că cele mai multe locuri de muncă la birou necesită statul în faţa unui ecran toată ziua. Dacă nu te poţi abţine, ridică-te totuşi de la birou, astfel corpul tău va percepe acest lucru ca o pauză. 

Nu lua pauze prea lungi sau prea scurte. Dacă ai pauza de masă de o oră, profită de ea. Poate nu în fiecare zi, dar atunci când se poate, foloseşte cele 60 de minute să te plimbi, să mănânci, să-ţi recreezi mintea şi organismul, să iei legătura cu un prieten sau să rezolvi nişte probleme personale din agendă.

Cu toate acestea, dacă toţi din birou iau pauze scurte fă şi tu la fel, ca să nu ieşi în evidenţă. „Nu lua pauze prea lungi sau prea dese, pentru că ceilalţi vor observa. Nu-ţi bate la cap colegii să se plieze pe programul tău de pauze, pentru că sunteţi acolo să lucraţi, în primul rând, nu să socializaţi“, spune Levit. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite