„Tata nu m​-a vrut, mama îşi dorea să cânt la vioară, iar eu să fug de acasă”. Oprim sau nu relaţiile cu părinţi toxici 1

Întreruperea relaţiilor cu părinţi toxici nu este simplă întrucât majoritatea copiilor au crescut alegând în permanenţă relaţia cu aceştia şi nu pe sine. O astfel de decizie vine cu suferinţă, cu sentimente de vinovăţie, cu incertitudini privind alegerea făcută. Şi totuşi, cum s-a ajuns aici? Ce s-a întâmplat în astfel de familii pentru ca un copil să spună „stop”?

„Tata nu m​-a vrut, mama îşi dorea să cânt la vioară, iar eu să fug de acasă”. Oprim sau nu relaţiile cu părinţi toxici Vezi comentarii 1

Cum poţi face vizitele la muzeu atractive pentru copii: Museum Passport, un proiect inedit care să le deschidă celor mici apetitul pentru cultură

Cum poţi face vizitele la muzeu atractive pentru copii: Museum Passport, un proiect inedit care să le deschidă celor mici apetitul pentru cultură

După o perioadă dificilă, în care pandemia a împiedicat organizarea evenimentelor culturale şi a condus la o scădere drastică a numărului de vizitatori în muzee, „Museum Quest“ lansează „Museum Passport“, un nou proiect cultural, dedicat copiilor cu vârste curpinse între 5 şi 11 ani, la care iau parte 7 muzee din Bucureşti.

Cum îţi dai seama dacă ai o relaţie toxică cu părinţii tăi

Cum îţi dai seama dacă ai o relaţie toxică cu părinţii tăi

De cele mai multe ori, recunoaştem semnele unei relaţii toxice încă de la început, însă continuăm, concentrându-ne atenţia pe comportamentele pozitive: „M-am speriat când a ţipat, dar a doua zi mi-a cumpărat flori şi m-a răsfăţat”, „N-are niciodată timp pentru mine, dar îmi spune că mă iubeşte sincer”, „Mă critică des, dar ştiu că mă apreciază, când suntem cu prietenii se poartă frumos cu mine”.

Părinţi
Articol publicitar

Cel mai frumos cadou 1 Iunie: timpul tău!

Cel mai frumos cadou 1 Iunie: timpul tău!

Vine 1 Iunie şi te gândeşti iar la cadouri, hăinuţe noi pentru cel mic, poate ceva colorat pentru camera lui sau pentru ultimele zile de şcoală. Dar 1 Iunie este Ziua Copilului, nu a cumpărăturilor, iar cel mai frumos lucru pe care i-l poţi oferi este timp de calitate petrecut împreună. Asta înseamnă să rezolvi drumurile în magazine din timp.

Cum adaptezi amenajarea camerei copilului la nevoile şi schimbările prin care trece de la 1 an până la 6

Cum adaptezi amenajarea camerei copilului la nevoile şi schimbările prin care trece de la 1 an până la 6

Să amenajezi o cameră pentru copii nu e aşa simplu pe cât pare: vrei să îmbini partea jucăuşă cu cea educativă, pentru că procesul de asimilare e unul constant. Am început o serie de articole despre camera copilului şi ţi-am pregătit sfaturi practice de la designeri din România, cu idei de camere amenajate de ei, plus informaţii de la un psiholog şi un consultant în somnul copiilor.

Părinţi
Articol publicitar

De ce hainele pentru copii pun problema greşit

De ce hainele pentru copii pun problema greşit

Capacitatea preşcolarilor de a cuprinde tainele comunicării este amplificată de muzică şi mişcare. Spaţiile verzi ajută copiii să înveţe mai repede prin intermediul explorării. Micuţii descoperă gravitaţia însăşi prin experimente făcute la masa de prânz. Şi totuşi, hainele pentru copii pe care le găsim adesea pe piaţă nu încurajează nici una din fundamentele care stau la baza unei dezvoltări armonioase a copiilor noştri.

Tu „plantezi” anxietate în copilul tău?

Tu „plantezi” anxietate în copilul tău?

Există o vorbă pe care o înţelegi deplin abia după ce o trăieşti pe pielea ta. „Copil mic, griji mici, copii mari, griji mari”. În copilăria fragedă, controlăm mai uşor mediul copiilor, iar provocările tipice sunt mai simplu de rezolvat. Pe măsură ce îi integrăm în sistemul de învăţământ, delegăm – vrând, nevrând – parte din acest control (iar lipsa de control duce la anxietate).

Părinţi
Articol publicitar

Ce pot învăţa copiii din poveşti

Ce pot învăţa copiii din poveşti

Danemarca este una dintre ţările cu cel mai înalt nivel de fericire, la nivel global. Şi, poate la această statistică a contribuit şi faptul că, în şcolile daneze, predarea empatiei este obligatorie încă din 1993.

Părinţi
Articol publicitar

Top 6 cele mai performante scaune auto pentru copii

Top 6 cele mai performante scaune auto pentru copii

Scaunele auto pentru copii trebuie să îndeplinească o serie de standarde specifice acestora astfel încât să asigure întreaga protecţie pe care orice părinte şi-o doreşte pentru copilul său.Preţul de achiziţie al scaunului este mai puţin important când pui siguranţa acestuia pe primul loc, însă poate fi o variabilă destul de importantă dacă nu-ţi permiţi compromisuri financiare foarte ridicate.

Nu demult, făcea deliciul presei şi al internauţilor povestea cărţii „Marele Uriaş Prietenos”, reclamată la Protecţia Consumatorului de un părinte furios. Părintele a cerut amendarea… librăriei de unde cumpărase cartea. Şi pentru că părintele nu era un oarecare, ci un politician proeminent la el în judeţ, instituţia s-a executat.

acum 7 luni · comentarii (47)

De la o vreme mi-e teamă pentru oamenii dragi din viaţa mea care sunt în vârstă şi care se află în grupul vulnerabil. Aveam şi înainte momente în care mă gândeam că poate e ultima lor aniversare sau ultima la care participă ei. Apoi îmi trecea gândul.

acum 2 ani · comentarii (0)

Judecata. E ceva normal? E ceva ce le facem doar altora sau şi nouă? Avem în mod real un motiv de a ne fi frică de judecată sau totul e în mintea noastră? Îi judecăm pe copiii din viaţa noastră, fie că e vorba de cei cărora le predăm, dacă suntem profesori, sau de propriii noştri copii, dacă suntem (şi) părinţi? Învaţă ei mai apoi să judece, la rândul lor, sau se nasc cu abilitatea de a judeca?

acum 2 ani · comentarii (0)

În ultimii ani am reuşit să înţeleg mai bine care este rolul meu ca mamă şi soţie. De când s-au născut copiii, am crezut că e responsabilitatea mea să mă ocup de casă şi de familie: ce mănâncă, ce activităţi au, cu ce se îmbracă, ce şi când învaţă, să le citesc seara, să îi culc, să am grijă să stea destul afară, să am timp pentru fiecare din ei.

acum 2 ani · comentarii (8)

Gelu era premiantul clasei. Era cel mai deştept, cel mai cuminte şi cel mai generos dintr-o trupă de 34 de puşti. Gelu le ştia pe toate, îşi ajuta colegii în clasă, lăsa pe oricine să copieze după el la extemporale, iar în pauze avea jocuri liniştite. Era genul de copil cu care oricine ar vrea să fie prieten.

acum 2 ani · comentarii (4)

Pe nepusă masă, în casa lor a apărut o momâie urlătoare cu un smoc de păr pe creastă în loc de coafură. Zici că e buricul casei. Mama şi tata se uită la ea ca la a opta minune a lumii şi gravitează zi-noapte în jurul ei. Mătuşelele îi aduc daruri şi stau cu ochii căscaţi la toate gesturile ei. Până şi ceasul s-a dat peste cap şi şi-a înşirat toate orele în funcţie de somnul, baia şi alăptatul boţului cu creastă.

acum 2 ani · comentarii (0)

„Eu nu sunt făcut pentru asta!“, îmi explică trist un piţiponc de şase ani, întinzându-mi o foaie pe care stau înşirate trei adunări şi o scădere. E decepţionat şi trist. Ar fi vrut şi el să adune alunele veveriţei şi morcovii iepuraşului, dar „3 + 2“ i se pare a fi o adevărată grozăvie ce poate fi soluţionată numai de campionii clasei.

acum 2 ani · comentarii (4)

Atunci când părinţii sunt stresaţi, stresul devine contagios pentru copii. Aceştia reuşesc să-şi dea seama când părinţii lor devin copleşiţi sau se simt sub presiune. Astfel, studiile arată că cea mai mare sursă a stresului la copii şi adolescenţi nu sunt şcoala, programul încărcat sau presiunea grupului, ci stresul părinţilor. Prin urmare, a fi un bun părinte înseamnă în primul rând să îţi poţi gestiona stresul.

acum 2 ani · comentarii (1)

Ambalată în hârtie lucioasă, fericirea moţăie deja sub brad. Curând vom încovoia iar mesele cu tăvi. Şi iar toată arca lui Noe rumenită, cu un măr în gură, va trona peste recolte întregi de cartofi aurii. Ne vom minuna iar câţi litri de vin şi pălincă pot să tranziteze printr-un singur şi mititel pahar. Şi iar, ghiftuiţi şi ţanţoşi în haine cu sclipicele, ne vom îngropa sub un munte de cadouri şi vom aştepta să ne umple fericirea.

acum 2 ani · comentarii (3)
Modifică Setările