Părinţi în carantină: „Mă culc şi mă trezesc cu o senzaţie de apăsare şi simt nevoia de control“ 0

Cu toţii trăim vremuri pentru care nu suntem pregătiţi, dar noua viaţă din pandemie a adus provocări mai multe părinţilor. Izolaţi de aproape două luni în casă, răbdarea, nervii şi încrederea le sunt greu puse la încercare. Cea mai dificilă misiune din viaţa lor nu se încheie pe 15 mai. Pentru ei, urmează multe luni de incertitudini, de stres şi de epuizare.

Părinţi în
carantină: „Mă culc şi mă trezesc cu o senzaţie de apăsare şi simt nevoia de
control“ Vezi comentarii 0

Cum să recunoşti un pedofil

Cum să recunoşti un pedofil

Toţi părinţii încearcă să-şi apere copiii de abuzatori, dar este o misiune dificilă atunci când nu ştii cum să-i identifici. Părinţii încearcă adesea să-şi dea seama cum arată un pedofil, cum gândeşte sau cum vorbeşte. Mulţi dintre ei se ascund sub aparenţe perfecte: au familii, servicii, funcţii, o anumită poziţie socială. Totuşi, există câteva indicii care îi pot da de gol şi pe care orice părinte ar trebui să le ştie.

De la o vreme mi-e teamă pentru oamenii dragi din viaţa mea care sunt în vârstă şi care se află în grupul vulnerabil. Aveam şi înainte momente în care mă gândeam că poate e ultima lor aniversare sau ultima la care participă ei. Apoi îmi trecea gândul.

acum 7 luni · comentarii (0)

Judecata. E ceva normal? E ceva ce le facem doar altora sau şi nouă? Avem în mod real un motiv de a ne fi frică de judecată sau totul e în mintea noastră? Îi judecăm pe copiii din viaţa noastră, fie că e vorba de cei cărora le predăm, dacă suntem profesori, sau de propriii noştri copii, dacă suntem (şi) părinţi? Învaţă ei mai apoi să judece, la rândul lor, sau se nasc cu abilitatea de a judeca?

acum 8 luni · comentarii (0)

În ultimii ani am reuşit să înţeleg mai bine care este rolul meu ca mamă şi soţie. De când s-au născut copiii, am crezut că e responsabilitatea mea să mă ocup de casă şi de familie: ce mănâncă, ce activităţi au, cu ce se îmbracă, ce şi când învaţă, să le citesc seara, să îi culc, să am grijă să stea destul afară, să am timp pentru fiecare din ei.

acum 9 luni · comentarii (8)

Gelu era premiantul clasei. Era cel mai deştept, cel mai cuminte şi cel mai generos dintr-o trupă de 34 de puşti. Gelu le ştia pe toate, îşi ajuta colegii în clasă, lăsa pe oricine să copieze după el la extemporale, iar în pauze avea jocuri liniştite. Era genul de copil cu care oricine ar vrea să fie prieten.

acum 9 luni · comentarii (4)

Pe nepusă masă, în casa lor a apărut o momâie urlătoare cu un smoc de păr pe creastă în loc de coafură. Zici că e buricul casei. Mama şi tata se uită la ea ca la a opta minune a lumii şi gravitează zi-noapte în jurul ei. Mătuşelele îi aduc daruri şi stau cu ochii căscaţi la toate gesturile ei. Până şi ceasul s-a dat peste cap şi şi-a înşirat toate orele în funcţie de somnul, baia şi alăptatul boţului cu creastă.

acum 9 luni · comentarii (0)

„Eu nu sunt făcut pentru asta!“, îmi explică trist un piţiponc de şase ani, întinzându-mi o foaie pe care stau înşirate trei adunări şi o scădere. E decepţionat şi trist. Ar fi vrut şi el să adune alunele veveriţei şi morcovii iepuraşului, dar „3 + 2“ i se pare a fi o adevărată grozăvie ce poate fi soluţionată numai de campionii clasei.

acum 9 luni · comentarii (4)

Atunci când părinţii sunt stresaţi, stresul devine contagios pentru copii. Aceştia reuşesc să-şi dea seama când părinţii lor devin copleşiţi sau se simt sub presiune. Astfel, studiile arată că cea mai mare sursă a stresului la copii şi adolescenţi nu sunt şcoala, programul încărcat sau presiunea grupului, ci stresul părinţilor. Prin urmare, a fi un bun părinte înseamnă în primul rând să îţi poţi gestiona stresul.

acum 9 luni · comentarii (1)

Ambalată în hârtie lucioasă, fericirea moţăie deja sub brad. Curând vom încovoia iar mesele cu tăvi. Şi iar toată arca lui Noe rumenită, cu un măr în gură, va trona peste recolte întregi de cartofi aurii. Ne vom minuna iar câţi litri de vin şi pălincă pot să tranziteze printr-un singur şi mititel pahar. Şi iar, ghiftuiţi şi ţanţoşi în haine cu sclipicele, ne vom îngropa sub un munte de cadouri şi vom aştepta să ne umple fericirea.

acum 10 luni · comentarii (3)

„Dacă mănânci supă, primeşti ceva dulce“. Aşa începe. Am spus-o cu toţii copiilor noştri, pentru că am auzit-o cu toţii când eram mici. Apoi continuă cu: „Dacă te culci, primeşti mâine dimineaţă o jucărie“. „Dacă eşti cuminte, te duc în parc“. „Dacă îţi faci temele, te las la desene“.

acum 11 luni · comentarii (1)

Copilul tocmai a început grădiniţa sau şcoala? Primele experienţe vin imediat la pachet cu comparaţii. Copii comparaţi între ei de către adulţi, mame care se compară între ele, profesori care se compară unii cu alţii, grădiniţele şi şcolile comparate între ele. Succesul unuia înseamnă automat insuccesul altuia.

acum 11 luni · comentarii (5)

Copiii au nevoie ca adulţii din viaţa lor să fie acolo pentru a la îndeplini nevoile de bază: hrană, siguranţă, iubire. În primii ani de viaţă, modul în care răspundem nevoilor lor, ca părinţi, le transmite copiilor diverse mesaje, de exemplu dacă pot să aibă încredere în noi sau nu, dacă suntem acolo pentru ei cu căldură sau nu, dacă suntem mereu acolo când au nevoie de noi sau nu, dacă pot conta pe iubirea noastră în mod necondiţionat.

acum 12 luni · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările