Tricotatul şi-a găsit locul de cinste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţii „Sister by Sibling“ FOTO AFP
Creaţii „Sister by Sibling“ FOTO AFP

Artele şi meşteşugurile nu sunt doar hobby-uri. Trei designeri prezenţi în cadrul Săptămânii Modei din Londra ne demonstrează că o viziune potrivită poate fi folosită pentru a crea modele bine definite.

În cea de-a doua zi a Săptămânii Modei de la Londra, spectatorii adunaţi în eleganta cameră Portrico din Somerset House au fost impresionaţi de o colecţie anarhică prin bunăvoinţa colectivului de tricotat „Sister by Sibling“. Rochiile supradimensionate, animal print şi puloverele având ca model cranii tricotate se amestecau cu piese comerciale, cum ar fi rochiile sport tricotate şi fustele-creion, spune „The Independent“.

Dar nu numai tricotajele dau impresia de „vintage“ cu o tentă modernă. Margaretele tricotate ale Simonei Rocha, aplicate pe jachetele de motociclist şi pe rochiile-robă, au fost senzaţia sezonului, în timp ce debutul lui James Long în designul pentru femei a transformat săptămâna în ceva special, prin folosirea „odelor brodate“ închinate femeilor din viaţa lui.

James Long

„Nu am experienţă în tricotaje“, mărturiseşte James Long, care a absolvit Royal College of Arts. Această declaraţie e un pic surprinzătoare venind din partea unui designer care, încă de la debutul său din 2011, a arătat creaţiile sale pline de tricotaje. „Cred că tocmai din această cauză este atât de interesant. Nu aş putea tricota un pulover, dar aş putea desena un pulover şi să arăt exact cum aş vrea să arate. Cred că, uneori, dacă ştii să tricotezi, de exemplu, te restricţionezi doar la un anumit nivel“, adaugă Long pentru publicaţia britanică.

Colecţia monocromă a lui Long pentru primăvară-vară a fost notabilă datorită utilizării graffitti-ului său brodat, împletind note extrem de personale: ode pentru familia sa, pentru croitoreasa şi mentorul său, Lulu Kennedy, cuvintele lui Patti Smith şi versuri ale formaţiei PJ Harvey. „Am desenat cum aş vrea să arate scrisul, dar este foarte dificil şi scump să realizezi asta. Câteodată desenez ceva şi, pur şi simplu, nu poate fi realizat. Aşa că transform scrisul în broderie“, declară Long. „Cu brodatul îmi doresc mereu să fiu tridimensional, chiar îmi doresc ca piesele mele să respire“, spune designerul.

Simone Rocha

Simone Rocha îi datorează multe moştenirii lăsate de tatăl său, designerul John Rocha. De fapt, ea chiar lucra pentru tatăl ei atunci când i-a venit ideea noului stil, care a devenit un fel de semnătură pentru creaţiile ei. „Am învăţat să croşetez atunci când îl ajutam pe tatăl meu. Cred că aveam 13 ani. Apoi am lucrat mult la asta în facultate, începând să lucrez la rochii“, mărturiseşte ea.

Rocha a studiat la Colegiul Naţional de Artă şi Design din Dublin, Irlanda, înainte să intre într-un program de masterat sub oblăduirea profesorului Louise Wilson. „Am învăţat tehnica în Dublin. Cum să tai după model, cum să schiţez modele, să cos sau să tricotez cu maşina. De la tatăl meu am învăţat alte lucruri. Am căpătat o sensibilitate pentru material şi o înţelegere a siluetei, dar şi un respect mare pentru meşteşug şi pentru lucrul manual“, spune Simone Rocha.

„Sister by Sibling“

Deşi colecţiile moderne sunt produse industrial, există un beneficiu real când reuşeşti să creezi ceva manual. „Prin realizarea colecţiilor tricotate de mână noi sperăm să demonstrăm ce se poate obţine din tricotat, fie el manual sau făcut de maşinării“, explică Cozette McCreery, parte a trioului Sibling. Împreună cu maestrul tricotatului Sid Bryan şi cu  designerul de modele Joe Bates, McCreery a realizat cele mai creative şi mai reprezentative vizual creaţii din ultima vreme.

Uneori, faptul că ştii mai puţin despre o tehnică, poate fi de ajutor deoarece ne face să punem la îndoială ce vrem de la piesa finită. Ne place tradiţia, ea este baza brandului nostru, dar apoi ne distrăm creând în jurul ei, aproape ca un colaj“, adaugă McCreery.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite