Reţete pentru Postul Paştelui: tocană siciliană cu vinete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocană siciliană cu vinete FOTO Shutterstock
Tocană siciliană cu vinete FOTO Shutterstock

Printre legumele folosite la reţetele de post, nu trebuie uitate nici vinetele. Chiar dacă nu este sezonul lor, iar gustul special ne aduce aminte de sfârşitul verii şi de zacusca bunicii, o reţetă din sudul Italiei şi îmbunătăţită de Jamie Oliver poate fi preparată şi în Postul Paştelui.

Ingrediente (pentru patru porţii)

- ulei de măsline 

- două vinete mari, tăiate în cuburi (destul de mari)

- cinci roşii mari, coapte, tăiate bucăţi

- o ceapă mică roşie, curăţată şi tăiată fin

- doi căţei de usturoi tăiat mic

- o legătură de pătrunjel tăiat fin

- două linguri pline cu capere sărate, clătite, înmuiate şi scurse de apă

- 100 de grame de măsline verzi, fără sâmburi

- o linguriţă rasă de oregano uscat

- sare şi piper 

- două-trei linguri de oţet 

- opţional, 100 de grame de migdale, puţin prăjite

Mod de preparare

Într-o tigaie mare toarnă ulei de măsline şi căleşte vinetele cu oregano şi sare, timp de 4-5 minute. 

Când vinetele sunt călite şi aurii pe fiecare parte, adăugă ceapa, usturoiul şi pătrunjelul şi mai lasă pe foc încă 2-3 minute. Dacă vinetele devin puţin uscate mai poţi adăuga ulei.

Adagă în amestec caperele scurse de apă şi măslinele şi presară pe deasupra oţetul. Atunci când tot oţetul s-a evaporat, adăugă roşiile, condimentează după gust şi lasă amestecul la înăbuşit aproape 15 minute, până când se fierbe.

Se serveşte cu pătrunjel proaspăt pe deasupra şi cu migdale. 

Poftă bună!


Toate reţetele de post

Reţete pentru Postul Paştelui: cartofi prăjiţi cu rozmarin şi sare de lămâie

Această reţetă de post poate fi servită atât pe post de garnitură, cât şi ca gustare. Este un mod foarte interesant de a transforma banalii cartofi prăjiţi în ceva apetisant. Reţeta recomandată de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver poate fi preparată şi în Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: supă de roşii cu pâine şi busuioc

Supa de roşii este un fel de mâncare răcoritor şi sănătos, aşa că n-ar trebui să omitem să gătim, în Postul Paştelui, una dintre cele mai interesante şi simple reţete. Jamie Oliver ne propune varianta toscană pentru acest fel de mâncare.

Reţete pentru Postul Paştelui: salată de paste

Jamie Oliver se foloseşte foarte mult de ingredientele naturale, iar reţetele sale vegetariene sunt delicioase, chiar dacă sunt foarte simple. Pastele sunt un ingredient simplu şi uşor de folosit în orice reţetă, chiar şi în cele pentru Postul Paştelui, dar folosirea lor într-o salată răcoritoare le transformă în ceva unic şi săţios.

Reţete pentru Postul Paştelui: Desert cu mere crocante

Există foarte multe ingrediente cu ajutorul cărora pot fi create deserturi foarte gustoase chiar şi în post. Mărul este foarte sănătos şi bun nu numai în plăcinte, ci şi copt cu puţin zahăr pe deasupra. Un astfel de desert cu un gust inconfundabil, tocmai bun pentru Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: salată de cartofi noi cu ceapă, muştar şi pătrunjel

E weekend şi vremea este, în sfârşit, frumoasă, aşa că nu avem de ce să petrecem mult timp în bucătărie. Reţetele de post, pe lângă detoxifierea organismului şi apropierea de divinitate, ne oferă şi timp pentru a aprecia darurile naturii, aşa că recomandăm o salată simplă, dar gustoasă, de cartofi, gătită în stilul inconfundabil al lui Jamie Oliver.

Reţetă pentru Postul Paştelui: cartofi copţi, cu salvie şi portocale

Cartofii copţi se numără printre mâncărurile care pot fi preparate în Postul Paştelui. Reţeta recomandată de cunoscutul bucătar britanic Jamie Oliver este foarte simplă şi gustoasă, portocalele şi salvia oferind un plus de savoare unui preparat simplu cu cartofi.

Reţetă pentru Postul Paştelui: vinete la cuptor cu năut

Pe cât de sănătoase, pe atât de gustoase. Legumele fierte reprezintă un preparat ideal în perioada Postului Paştelui, iar combinaţia cu menta îi dă acestei reţete o aromă puternică. Noi vă recomandăm un preparat libanez cu vinete propus de „Vegetarian Times“.

Reţetă pentru Postul Paştelui: supă cu soia verde şi acrită cu oţet

Printre reţetele pentru Postul Paştelui se numără şi o supă inspirată din bucătăria internaţională. Acrită cu oţet de mere şi îmbunătăţită cu sos de soia, această supă din legume crude poate fi servită rece sau încălzită. „Vegetarian Times“ ne oferă puţină variaţie la stilul de gătit cu care suntem obişnuiţi.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Paella

Paella este o mâncare tradiţională specifică regiunii Valencia din Spania, care are ca ingredient principal orezul asezonat cu diverse legume. Această reţetă, care reprezintă un simbol culinar al spaniolilor, este o mâncare perfectă ce poate fi gătită şi în Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: musaca vegetariană

Piureul de cartofi înlocuieşte smântâna şi lintea se foloseşte în locul mielului într-o reţetă de musaca vegetariană, tocmai bună de pregătit în Postul Paştelui. Dacă nu ai un vas de copt adânc de circa opt centimetri, poţi prepara această delicatesă în două tăvi, spun cei de la „Vegetarian Times“.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Salată cu dovlecei, arpacaş şi roşii

O salată este recomandată în orice moment al zilei, iar în Postul Paştelui, când avem impresia că nu mai ştim ce să mai gătim, o astfel de reţetă rapidă, recomandată de „BBC Good Food“, este binevenită.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Pilaf cu conopidă

Orezul în combinaţie cu diverse legume pare a fi mereu o alegere potrivită, iar dacă în reţetă se mai strecoară şi fructe, deliciul pare a fi garantat. Această reţetă recomandată de „BBC Good Food“ e uşor de pregătit şi tocmai potrivită în Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Sandviş vegetarian

Un preparat rapid, dar care în zilele de post se poate dovedi dificil de pregătit din cauza ingredientelor limitate, sandvişul vegetarian prezentat de „BBC Good Food“ reprezintă o alternativă pentru prânz în Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Legume la grătar cu piure de fasole

O combinaţie ideală de legume gratinate şi un piure de fasole reprezintă o reţetă sănătoasă pentru Postul Paştelui, recomandată de „BBC Good Food“.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Ciuperci umplute

Aperitivul cu ciuperci umplute propus de site-ul „Fabulous Foods“ reprezintă o reţetă potrivită pentru Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Plăcintă indiană cu cartofi

Pentru a ieşi puţin din peisajul românesc, „BBC Good Food“ propune una dintre reţetele de post din India: plăcinta cu cartofi, ce poate fi preparată în Postul Paştelui. Uşor de preparat, această plăcintă poate fi servită fierbinte, caldă sau chiar rece, gustul ei rămânând la fel de special.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Spaghete picante cu ciuperci şi usturoi

Cu un conţinut redus de grăsimi, dar foarte gustoase şi foarte uşor de preparat, această reţetă de paste propusă de „BBC Good Food“ reprezintă o alegere potrivită pentru Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Supă cremă de legume

O supă fără carne nu înseamnă neaparat o supă fără gust. Şi pentru că suntem în Postul Paştelui, vă propunem o reţetă de supă cremă de legume, fără gluten şi cu o aromă dulceagă aparte datorită fructelor din compoziţie şi a condimentelor precum chimenul sau coriandrul.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Legume cu năut la cuptor

Postul Paştelui ridică şi o oarecare provocare când vine vorba de mâncare: de multe ori bucătăresele se confruntă cu o adevărată problemă în a găti mâncare de post în cele 48 de zile. Există însă reţete care pot fi preparate şi consumate în orice perioadă a anului. Şi cum începe sezonul legumelor, ele pot fi folosite la multe reţete pentru Postul Paştelui.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite