3 iunie: ziua în care a murit Anthony Quinn, celebru pentru rolul din „Zorba Grecul“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 3 iunie 2001 a murit marele actor Anthony Quinn. Tot într-o zi de 3 iunie ne-a părăsit boxerul american Cassius Clay.

1853: s-a născut arheologul care a descoperit fragmente din statuia lui Ramses al II-lea

În anul 1880, arheologul şi egiptologul William Matthew Flinders Petrie, şi-a început cariera de peste patruzeci de ani de explorare şi cercetare a Egiptului şi a Orientului Mijlociu.

Din 1880 până în 1883, Flinders Petrie a studiat şi a excavat Marea Piramidă din Giza. Fiind foarte minuţios în săpături, a rămas cunoscut ca unul dintre marii inovatori ai metodei ştiinţifice în săpături. În 1884, Flinders Petrie a descoperit fragmente din statuia lui Ramses al II-lea în timpul săpăturilor sale din Templul lui Tanis.

Au urmat săpături în două situri din Delta Nilului, la Naukratis şi Daphnae. În 1890, a făcut cercetări în Palestina, stabilind datarea mai multor oraşe din zonă.

1924: a murit Franz Kafka

Franz Kafka
Franz Kafka

Franz Kafka a fot un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele Procesul, Castelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile Verdictul, Colonia penitenciară, Un artist al foamei, Un medic de țară și Marele zid chinezesc.

1951: s-a născut Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite

Jill Biden
Jill Biden

Jill Biden este o profesoară americană, care a fost A Doua Doamnă a Statelor Unite din 2009 până în 2017 și actuala Primă Doamnă, după ce soțul ei, Joe Biden, a câștigat alegerile prezidențiale în SUA din 2020 și a fost inaugurat ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2021.

1972: s-a născut Aurelian Temișan, interpret român de muzică ușoară

Aurelian Temişan s-a născut pe 3 iunie 1972, la Craiova. Şi-a făcut debutul în muzică la Festivalul Mamaia, în 1989 şi a renunţat la cariera sportivă pe care o începuse în copilărie, în favoarea muzicii.

A jucat şi în filmul „A doua cădere a Constantinopolului“, din 1994 şi a făcut dublaj pentru desenele animate Ratatouille şi Neînfricată.

2001: a murit Anthony Quinn, actor american

Anthony Quinn a fost actorul care a reuşit performanţa de a sparge barierele americane ale Oscarului: a fost primul actor care a obţinut mult râvnitele trofee deşi nu era american.

Anthony Quinn
Anthony Quinn

Antonio Rodolfo Ouinn Oaxaca, pe numele său adevărat, s-a născut în Chihuahua în timpul Revoluției Mexicane, fiind cunoscut și ca pictor sau scriitor, dar mai ales pentru activitatea sa cinematografică, pentru roluri memorabile în filme precum: „Zorba Grecul“, „Ultimul tren din Gun Hill“, „Lawrence al Arabiei“, „Tunurile din Navarone“, „Mesagerul lui Allah“, „Secretul din Santa Vittoria“, „Cocoșatul de la Notre Dame“.

A câștigat premiul Academiei Americane de Film pentru rolurile secundare interpretate în peliculele „Viva, Zapata!“ în anul 1952 și „Poftă de viață“ în 1956.

A fost protagonist în peste 100 de producţii de cinema şi a obţinut două premii Oscar.

2006: Muntenegru redevine stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru.

Muntenegru este un stat suveran din Europa de Sud-Est, pe coasta Mării Adriatice, și care se învecinează cu Croația la vest, cu Bosnia și Herțegovina la nord-vest, cu Serbia la nord-est, cu Kosovo la est și cu Albania la sud-est. Este unul dintre statele succesoare ale fostei Iugoslavii, declarându-și independență în anul 2005. Capitala și cel mai mare oraș este Podgorița.

2016: a murit Cassius Clay, boxer american

Muhammad Ali (născut sub numele Cassius Marcellus Clay, Jr.) a fost un boxer profesionist american, campion mondial la box. În anul 1974 a fost ales Sportivul anului din SUA, iar în 1999, Ali a fost desemnat „Sportivul secolului” de revista americană Sports Illustrated.

Cassius Clay (dreapta)
Cassius Clay (dreapta)

Cassius Clay este considerat cel mai mare campion de box la categoria grea precum și unul din cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor.  

Istoria zileiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite