Roboţii ar putea înlocui munca chelnerilor şi a operatorilor în restaurantele fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboţii Flippy sunt testaţi la prăjit cartofi şi burgeri FOTO Miso Robotics via CNBC
Roboţii Flippy sunt testaţi la prăjit cartofi şi burgeri FOTO Miso Robotics via CNBC

Restaurantele şi bucătăriile doar cu livrare testează roboţi şi soluţii automatizate care să eficientizeze serviciile şi chiar să înlocuiască mâna de de lucru umană tot mai puţin disponibilă, relatează CNBC.

La centrul de inovaţii al Inspire Brands din Atlanta, se efectuează testări ale robotului dezvoltat de Miso Robotics, Flippy 1 şi 2, care oferă ajutor la prăjit burgeri şi cartofi.

După cinci ani de proiectare, roboţii sunt puşi la treabă în bucătării, în speranţa că ar putea fi produşi pe scară largă până în 2022.

„La Inspire, strategia şi viziunea noastră în privinţa automatizării nu este neapărat despre deficitul de forţă de muncă,ci despre sporirea capacităţii. Ceea ce căutăm ne permite să oferim mâncare mai rapid clienţilor noştri”, spune Stephanie Sentell, vicepreşedinte în domeniul inovaţiei la Inspire. 

Totuşi, potrivit cifrelor Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor, patru din cinci afaceri cu mâncare au lipsă de personal, ceea ce înseamnă că roboţii ar putea fi folosiţi inclusiv pentru a substitui munca oamenilor,

„Staţia de prăjire a cartofilor este unul din joburile ce trebuie făcute, şi unul destul de complicat. E monoton, poate deveni periculos şi este destul de repetitiv, o oportunitate ca robotica automatizată să intervină, ajutând branduri precum Buffalo Wild Wings”, spune Mike Bell, CEO-ul Miso Robotics.

    

Operarea cu Flippy 2 poate costa restaurantele 3.000 de dolari americani pe lună. În următoarele luni, Miso se aşteaptă să ia parte la testări în reţelele majore de restaurante din SUA.

Un alt robot, Matradee, proiectat de Richtech, vândut cu 20.000 de dolari americani, va lua locul chelnerilor, servind la mese.

Şeful de operaţiuni de la Richtech a declarat pentru CNBC că roboţii lor participă la multe studii-pilot în restaurante.

„Robotul nostru ajută practic ca mâncarea să ajungă mai repede la mese, iar clienţii să poată avea mâncarea mai rapid. Restaurantele îşi vor mări profitul pentru că chelnerii vor avea timp mai mult de comunicare cu clienţii, mărind volumul de vânzări prin propunerea de băuturi sau făcând alte oferte”, a spus acesta.

De asemenea companiile care oferă doar livrări pot benefcia de munca automatizată.

Kitchen United a lansat un proiect-pilot de cinci zile pentru testarea  Kiwibot care preia comenzi de la locuinţe pe o rază de jumătate de milă. Astfel de program sunt derulate cu ajutorul Cartken şi la Miami.

    

„Companiile care investesc în dezvoltarea de inteligenţă artificială se confruntă deja cu deficite importante de forţă de muncă şi mână de lucru calificată”, se arată într-un raport  EMSI care a analizat piaţa roboticii şi a evidenţiat că tehnologia automatizată e privilegiată de anumite industrii (auto) nefiind suficient de matură pentru roboţii colaborativi precum cei pentru restaurante.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite