Oameni de ştiinţă cer SUA într-o scrisoare deschisă să nu reia testele nucleare: ar încuraja alte ţări şi ar creşte riscurile declanşării unui război nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
racheta nucleara ruseasca Foto arhivă
racheta nucleara ruseasca Foto arhivă

Aproximativ 70 de oameni de ştiinţă americani, inclusiv laureaţi Nobel, şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa  unei eventuale intenţii a SUA de reluare a testelor nucleare, avertizând asupra unei „accelerări a cursei înarmărilor şi o ameninţare pentru mediul înconjurător”, relatează Digi 24, care citează Agerpres.

După ce în presa americană au apărut relatări despre discuţii în cadrul administraţiei Trump cu privire la posibilitatea reluării testelor nucleare  - ca un avertisment pentru Rusia şi China - cercetători de la cele mai mari universităţi americane, printre care şi şase laureaţi ai Premiului Nobel, au semnat o scrisoare deschisă, publicată de revista Science, în care cer guvernului american să renunţe la proiect, care ar creşte riscurile declanşării unui război nuclear neintenţionat sau chiar voluntar.

Reluarea testelor "ar da undă verde şi altor ţări ca India, Coreea de Nord şi Pakistan pentru a-şi relua testele", atrag atenţia semnatarii motivând şi prin pericolul asupra mediului: "Dacă testele sunt subterane, materiale radioactive ar putea să se răspândească în mediul înconjurător local, inclusiv în resursele de apă".

Publicaţia Washington Post a citat surse guvernamentale care susţineau că au existat dezbateri fără a fi luată o decizie în acest sens. Deşi Casa Albă şi-a exprimat temeri cu privire la teste nucleare efectuate de China, şi susţine că Rusia a efectuat asemenea teste, nu există confirmări cu privire la asemenea planuri, la 75 de ani de la ultimele astfel de teste, în condiţiile în care SUA s-au angajat recent să respecte moratoriul din 1992 privind testele nucleare.

"În timpul Războiului rece, SUA au efectuat 1.030 teste nucleare, mai mult decât toate celelalte puteri nucleare reunite" până atunci, scriu semnatarii scrisorii, amintind că Washingtonul a semnat în 1996 Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), dar nu l-a ratificat niciodată, relatează Digi 24, care citează Agerpres. Dacă SUA ar face asta, şi alte ţări i-ar urma exemplul, se arată în scrisoarea oamenilor de ştiinţă.

Semnatarii spun că SUA ar trebui să continue să reducă arsenalul de arme nucleare din lume, nu să-i crească eficienţa sau să dezvolte versiuni mai letale. Astfel SUA ar trebui să aprobe şi să retifice imediat Legislaţia PLANET (Menţinerea leadershipului împotriva testelor nucleare) propusă de senatorul democrat Edward Markey, care presupune interzicerea finanţării oricăror teste nucleare de către SUA.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite