Alexei Navalnîi nu se lasă intimidat de Putin: „Vom câştiga“

Alexei Navalnîi nu se lasă intimidat de Putin: „Vom câştiga“

Alexei Navalnîi şi soţia sa

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, le-a transmis suporterilor lui că va lupta şi va câştiga cursa pentru primărie, după ce a fost eliberat din arest, în aşteptarea recursului care respinge sentinţa de cinci ani.

Navalnîi s-a întors la Moscova din Kirov, unde o instanţă judecătorească l-a condamnat pentru evaziune fiscală, într-un caz considerat a fi politic. Tribunalul a stabilit vineri că omul de afaceri Navalnîi, candidat la primăria Moscovei, va putea să se întoarcă în capitală, până se va judeca recursul.

Sentinţa a fost criticată de Statele Unite, Uniunea Europeană, dar mai ales de grupurile pentru drepturile omului.

Navalnîi a vorbit în faţa unei mulţimi în faţa gării Yaroslavsky, spunând că „vom merge mai departe în alegeri şi vom câştiga“.

Înainte de a fi condamnat pentru evaziune fiscală, lui Navalnîi îi fusese acceptată candidatura la alegerile locale pentru primăria Moscovei, anunţate pentru 8 septembrie. De când şi-a anunţat intenţia de a candida, existau multe voci care se îndoiau că Navalnîi va fi lăsat să candideze, fiind cunoscută opoziţia sa declarată fată de Putin. El a fost arestat chiar în sala de judecată, într-un tribunal din Kirov, la 900 de kilometri de capitala Moscova. Judecat de la 17 aprilie, Navalnîi (37 de ani) a fost acuzat că a organizat în 2009 deturnarea a 16 milioane de ruble /400.000 de euro/ în detrimentul exploatării forestiere Kirovles, în perioada în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Un număr mare al forţelor de ordine a fost detaşat la gara unde a vorbit Navanîi, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Vestea condamnării sale a scos în stradă mii de protestatari în Moscova, într-o acţiune spontană de susţinere a opozantului rus, Alexei Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitry Peskov i-a avertizat pe activişti să nu mai organizeze niciun protest fără autorizaţie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: