Doamna Kay Ivy, guvernator republican al Alabamei, are în faţă, pentru promulgare, textul votat ieri de către Senatul acestui stat, legislaţia anti-avort considerată cea mai dură din istoria SUA. Prevede interdicţia ca medicii să practice avorturi, fiind prevăzute pedepse cu închisoarea între 10 şi 99 de ani. Treaba lor, ţara lor, legislaţia lor, regulile lor, să se descurce cu ele cum vor şti mai bine?

acum 10 zile · comentarii (53)

Interogaţia din titlu a fost tema dezbaterii moderată de jurnalistul Teodor Tita, redactor-şef la „Europa FM“. A fost un brainstorming - organizat pe 10 mai 2019, vizavi de clădirea Parlamentului României -, care a vizat, în primul rând, libertatea de exprimare versus libertatea personală. Ce aleg ziariştii, în acest caz?

acum 15 zile · comentarii (8)

„Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică. Aceasta este chintesenţa Europei ca entitate politică“, a subliniat Donald Tusk la Sibiu. E un moment istoric pentru România, căruia i se potrivesc cuvintele lui Churchill după bătălia de la El-Alamein, punctul de inflexiune al războiului mondial: „Acesta nu e sfârşitul. Nu e nici măcar începutul sfârşitului. Dar este, poate, sfârşitul începutului“.

acum 15 zile · comentarii (12)

A fost frumos în Sibiul european, liderii prezenţi navigând pentru ultima oară în formatul, somptuozitatea reţinută şi decontractarea îndelung studiată care a caracterizat coregrafia profesionist realizată, în oglindă cu sutele de evenimente similare la care am avut ocazia să particip în activitatea de 25 de ani de corespondent de presă la Bruxelles.

acum 15 zile · comentarii (36)

Summitul de la Sibiu, fain, relaxat, îmbibat de solidaritate europeană şi apreciat de localnici, a avut loc la 400 km de Drajna Nouă unde în urmă cu 10 zile o tornadă lua pe sus un autocar întreg. Cât timp la întâlnirea europeană la nivel înalt din Ardeal se pun schimbările climatice doar pe ultimul rând al listei, singura manifestare relevantă din Sibiu rămâne protestul celor de la Greenpeace şi mitingul sănătos al celor 80 de liceeni europeni.

acum 15 zile · comentarii (26)

Am anticipat corect: dintre jucătorii importanţi ai Europei şi ai planetei, nimeni nu mai are cum să fie foarte atent la mesajul Summit-ului informal de începe azi la Sibiu, chiar dacă, aşa ar fi trebuit să stea lucrurile deoarece intenţia era, ca pe timpuri tulburi, măcar vorbele să fie frumoase şi liniştitoare pentru a convinge dezorientatul electorat european că merită să mizeze pe viitorul comun semnificat de proiectul european.

acum 16 zile · comentarii (20)

Altfel, cu totul altfel ar fi trebuit să stea lucrurile în lumea ideală, curată, aseptică, politicoasă şi în genere departe de pasiunile vulgului, aceea în care gazdele române şi-au îndeplinit impecabil sarcina care le revine, oferind profesionist, corect şi la timp cafea, şampania şi fursecurile în timp ce grupul restrâns al puternicilor europeni se ocupa de aranjamentele jocurilor viitoare, pe poziţii, funcţii şi responsabilităţi.

acum 17 zile · comentarii (20)

Poveştile cu relevanţă istorică, trădări şi revoluţii, lovituri de stat şi schimbări de regimuri, au nu rareori la bază acte care sunt profund umane, mercantile şi cinice, în propriul beneficiu.

acum 18 zile · comentarii (78)

Aparent, doar aparent, povestea este bizară şi simplă, ca orice act de demenţă pură: în dimineaţa zilei de 27 aprilie, credincioaşii au observat cu stupoare cum în biserica Sf. Maximilian Kolbe, în zona toaletelor şi a coşurilor de gunoi, erau afişat multe postere înfăţişând icoana sacrosantă- simbpol al Poloniei, „Fecioara de la Częstochowa“, având aureolele în culorile curcubeului specific comunităţii LGBT.

acum 18 zile · comentarii (39)

Visul prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, de a se întâlni cu preşedintele american, Donald Trump, se împlineşte. După doi ani de aşteptări, speranţe şi lobby intens, Viktor Orbán este în sfârşit invitat la Casa Albă pe 13 mai 2019. Pe agenda întâlnirii se află şi subiectul securităţii energetice a Ungariei, în care un loc central îl va ocupa furnizarea către Budapesta a gazelor româneşti din Marea Neagră exploatate de ExxonMobil.

acum 19 zile · comentarii (77)

De Ziua Europei, liderii ţărilor UE vor semna Declaraţia de la Sibiu, care va trasa direcţiile fundamentale ale Agendei Strategice europene pentru următorii cinci ani. Priorităţile Uniunii vor fi discutate la Summit-ul găzduit de România, în contextul exercitării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE. Dar cea mai palpitantă parte se va derula în culise: negocierea poziţiilor din fruntea instituţiilor europene.

acum 19 zile · comentarii (12)

Pe 24 aprilie, Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a susţinut un discurs în cadrul Summit-ului Rx pentru Abuzul de Droguri şi a Heroinei. În sala de conferinţe a hotelului Hyatt Regency din Atlanta, Trump a enunţat în aplauzele celor prezenţi în sală, o serie de măsuri luate de administraţia sa în lupta cu abuzul opioidelor în Statele Unite, printre acestea fiind şi declararea stării de urgenţă naţională.

acum 20 zile · comentarii (9)

A dispărut, poate pentru totdeauna, tradiţia „câinilor războiului“, varianta modernă, dar mai murdară, mai disperată şi, în orice caz, mai săracă, păduchioasă fuseseră precursorii lor, acei condottiere ale căror prime unităţi au fost folosite de Republica veneţiană înspre mijloc de secol XII, alcătuite în principal din germani care îşi urmaseră stăpânii în expediţiile lor succesive pe sol italian, care deveniseră imaginea terorii războiului

acum 21 zile · comentarii (20)
Postari Recente