Sfârşitul erei Chavismo – Imaginile cu Hugo Chavez, scoase din Adunarea Naţională de noua conducere a Venezuelei

Sfârşitul erei Chavismo – Imaginile cu Hugo Chavez, scoase din Adunarea
Naţională de noua conducere a Venezuelei

Angajaţii Adunării Naţionale au lucrat la scoaterea tuturor imaginilor cu Chavez din clădirea instituţiei FOTO AFP/Getty Images

Prima majoritate parlamentară non-socialistă a Venezuelei din acest secol a început detaşarea de perioada ultimilor 17 ani, cu paşi mărunţi – în ultima săptămână, toate imaginile care îl înfăţişau pe fostul conducător al ţării au fost scoase din clădirea Adunării Naţionale, relatează USA Today.

Ştiri pe aceeaşi temă

Odată cu imaginile fostului lider socialist, noua putere a ordonat şi înlăturarea imaginilor care îl prezintă pe Simon Bolivar – liderul militar din secolul XIX care a jucat un rol-cheie în independenţa mai multor ţări sud-americane de sub controlul Spaniei, dar şi figura invocată de Chavez şi socialişti în perioada în care au condus Venezuela, pe care au clasificat-o drept „Revoluţia Bolivariană”.

Liderul coaliţiei parlamentare democrate care a câştigat alegerile de la sfârşitul anului trecut, Henry Ramos Allup, a fost filmat în timp ce ordona subalternilor să scoată imaginile cu cele două figuri din clădirea legislativului venezuelan: „Duceţi imaginile (n.r. - cu Chavez) fiicelor şi văduvelor lui. Acest loc nu este un cimitir”.

Gestul nu a fost apreciat de opoziţia socialistă şi nici de preşedintele Nicolas Maduro, considerat urmaşul lui Chavez, care îi acuză pe democraţi de crearea unui „climat lipsit de respect”.

„Denunţăm climatul lipsit de respect şi toleranţă pe care ei încearcă să îl creeze în Adunarea Naţională. Chiar dacă parlamentul crede că aceste tablouri nu ar trebui să se afle în clădire, poporul venezuelan nu este de acord; ei nu respectă identitatea politică” a declarat parlamentarul socialist Victor Clark.

Acţiunea preconizează o perioadă de tranziţie dificilă a puterii în ţara sud-americană, în ciuda promisiunilor de colaborare politică făcută de ambele tabere în zilele imediat următoare alegerilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările