Principalele atentate revendicate sau atribuite în acest an unor mişcări islamiste

Principalele
atentate revendicate sau atribuite în acest an unor mişcări islamiste

Atentate teroriste la Paris FOTO AP

Carnagiul produs vineri seara la Paris se înscrie într-o serie lungă de atacuri de mare amploare comise şi revendicate în acest an de către mişcări islamiste, în special de organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic. Seria de atentate a început în capitala Franţei şi nu se ştie unde ar putea să se încheie în acest an. Iată cele sângeroase atentate revendicate sau atribuite în acest an unor mişcări islamiste.

Ştiri pe aceeaşi temă

7-9 ianuarie FRANŢA - O serie de atentate vizează, la Paris, redacţia revistei satirice Charlie Hebdo (12 morţi, între care cinci graficieni), un supermarket evreiesc (patru evrei ucişi) şi un sediu al poliţiei municipale. Cei trei tineri jihadişti, ucişi de forţele de ordine, s-au reclamat ca membri ai Al-Qaeda în Peninsula Arabică (AQPA) sau ai Statului Islamic.

18 martie TUNISIA - Un atentat a avut loc la Muzeul Bardo din Tunis. Atentatul, revendicat de SI, a provocat moartea a 22 de persoane: un poliţist tunisian şi 21 de cetăţeni străini.

2 aprilie KENYA - Un comando a deschis focul la nimereală în Universitatea de la Garissa (est), după care a pătruns în clădirile instituţiei de învăţământ. Atacul s-a soldat cu 148 de morţi, între care 142 de studenţi, şi a fost revendicat de islamişti somalezi shebab, cunoscuţi pentru legăturile lor cu reţeaua teroristă Al-Qaeda.

26 iunie TUNISIA - 38 de turişti, dintre care 30 de britanici, au fost ucişi după ce un student tunisian înarmat cu un Kalaşnikov a deschis focul într-un hotel situat în apropiere de staţiunea Sousse, la 140 de kilometri sud de Tunis. Atentatul a fost revendicat de SI.

10 octombrie TURCIA - Un atentat comis de către un sinucigaş în faţa Gării din Ankara a provocat moartea a 102 persoane şi peste 500 de răniţi. Atentatul a avut loc în timpul sosirii unor activişti la o manifestaţie dedicată păcii. Potrivit procurorului Ankarei, atacul, cel mai sângeros din istoria Turciei, a fost comandat de statul major al Statului Islamic în Siria.

31 octombrie EGIPT - 224 de persoane - turişti ruşi şi membri ai echipajului - prezente la bordul unui avion Airbus A321 au murit în urma prăbuşirii aparatului de zbor în Peninsula Sinai. Statele Unite şi Marea Britanie privilegiază pista plasării unei bombe la bord. Statul Islamic a revendicat tragedia aviatică.

12 noiembrie LIBAN - Un atentat, revendicat de SI, a provocat moartea a 44 de persoane într-un fief din Beirut al mişcării şiite Hezbollah. Mişcarea Hezbollah luptă, alături de trupele regimului de la Damasc, împotriva rebelilor sirieni şi jihadiştilor din cadrul SI.

13 noiembrie FRANŢA - Atacuri fără precedent provoacă moartea a cel puţin 129 de persoane şi 352 de răniţi la Paris. Pentru prima dată kamikaze au acţionat pe teritoriul francez. Atentatele au fost comise într-o sală de concerte din Bataclan (82 de morţi), în apropiere de Stade de France şi pe mai multe străzi din centrul capitalei Franţei. Organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a revendicat sâmbătă atentatele teroriste de la Paris, notează AFP online.

Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările