Poliţia israeliană recomandă inculparea lui Netanyahu în două cazuri de corupţie

Poliţia israeliană recomandă inculparea lui Netanyahu în două cazuri de corupţie

Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă

Poliţia israeliană a recomandat marţi ca premierul Benjamin Netanyahu să fie inculpat de corupţie în două cazuri, după doi ani de anchetă, relatează Haaretz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba depre „cazul 1000” - în care Netanyahu este suspectat că a acceptat cadouri scumpe de la binefăcători în schimbul promovării intereselor acestora, şi ”cazul 2000” - în care premierul este acuzat că a încercat să încheie un acord care i-ar fi asigurat o acoperire pozitivă în al doilea cel mai important ziar israelian, Yedioth Ahronoth, în schimbul unor acţiuni împotriva publicaţiei ei rivale gratuite Israel Hayom.

Editorul Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, urmează, de asemenea, să fie inculpat, la fel ca Arnon Milchan, care i-ar fi făcut lui Netanyahu cadouri.

Netanyahu a spus în mai multe rânduri că nu a făcut nimic greşit şi că „nu va fi nimic, pentru că nu e nimic”.

Înainte de aceste recomandări ale poliţiei, şeful Guvernului israelian a pus în mod deschis în discuţie integritatea comandantului poliţiei şi altor ofiţeri de rang înalt însărcinaţi cu anchetele.

Într-un interviu difuzat miercuri, comandantul poliţiei Roni Alsheich a acuzat că „oameni puternici” adună informaţii despre anchetatorii cazurilor care-l vizează pe Netanyahu.

Acesta i-a răspuns într-un mesaj postat noaptea târziu pe Facebook, catalogând aceste acuzaţii drept „rdicole” şi apreciind că declaraţiile şefului poliţiei „aruncă o umbră” asupra investigaţiei.

Premierul israelian a continuat, în zilele următoare să critice poliţia, inclusiv pe şeful Lahav 433, unitatea de luptă împotriva fraudei.

Decizia de a-l inculpa în mod oficial pe Netanyahu, în vârstă de 68 de ani, revine procurorului general Avishaï Mandelblit, scrie AFP.

Ministrul istraelian al Justiţiei Ayelet Shaked a declarat deja că un premier inculpat oficial nu este obligat să demisioneze.

Între cadourile pe care le-a primit de la personalităţi ca ames Packer, un miliardar australian, sau Arnon Milchan, un producător israelian la Hollywood, se află trabucuri de lux, după care se dă în vânt.

Valoarea totală a acestor cadouri a fost esimată de presă la zecii de mii de dolari.

Netanyahu a fost suspectat de corupţie în mai multe rânduri, în trecut, fără să fie deranjat.

El s-a aflat la conducerea Guvernului din 2009, după un prim mandat în perioada 1998-1999.

Fără un rival aparent, el ar putea să bată recordul de longevitate din istoria ţării, David Ben Gourion, fondatorul statului israelian, în cazul în care actuala legislatură îşi duce la capăt mandatul, până în noiembrie 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: