Peste 600 de civili au fost evacuaţi din oraşul sirian Homs

Peste 600 de civili au fost evacuaţi din oraşul sirian Homs

Peste şase sute de civili au fost evacuaţi din oraşul sirian Homs FOTO AFP

Peste 600 de civili au fost evacuaţi, duminică, de către echipele ONU şi ale organizaţiei Semilunii Roşii Siriene (SARC), dintr-un cartier asediat al oraşului sirian Homs, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

În pofida atacurilor repetate desfăşurate de rebeli asupra convoiului umanitar, echipele de salvare au anunţat că 611 persoane, printre care femei, copii şi persoane în vârstă, au fost evacuate din oraşul Homs.

Cu o zi în urmă, autovehiculele organizaţiei SARC au fost atacate de „grupări teroriste armate” aşa cum au fost ele denumite de către autorităţile din Siria. În urma incidentului, cinci membri ai echipei umanitare au fost răniţi, printre care şi un sofer.

Inclusiv duminică, noi atacuri au fost comise împotriva convoiului umanitar, însă echipele ONU au raportat că misiunea de a livra provizii sirienilor a fost realizată cu succes.

Guvernul actual din Siria a permis echipelor ONU şi ale organizaţiei Semilunii Roşii Siriene (SARC) să ofere ajutor umanitar sirienilor doar pentru o perioadă de trei zile.

Guvernatorul oraşului Homs, Talal al-Barazi, a declarat că există şansa ca autorităţile siriene să prelungească armistiţiul pentru încă trei zile pentru a permite tuturor persoanelor fără un acoperiş deasupra capului să părăsească zonele asediate.

Opoziţia din Siria a denunţat sâmbătă un nou atac desfăşurat în nordul oraşului Alep, acolo unde mai multe elicoptere ale armatei au lansat bombe în cartirele controlate de rebeli.

Şeful campaniei umanitare organizate de ONU, Valerie Amos, a menţionat că echipele de salvare nu sunt descurajate de violenţele comise asupra lor, pentru că acestea le reamintesc pericolele la care sunt supuşi în fiecare zi civilii sirieni.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat recent că fiecare atac desfăşurat asupra civililor dezvăluie barbaria regimului din Siria. „Fiecare explozie lansată împotriva civililor nevinovaţi subliniază barbaria unui regim care s-a transformat într-un magnet al terorii”, a spus John Kerry.

Regiunea Homs este una dintre cele mai grav afectate zone din Siria din cauza atacurilor dese desfăşurate de forţele apropiate regimului asupra cartierelor controlate de rebeli. Din anul 2012, oraşul Homs este supus aproape zilnic bombardamentelor.

Războiul din Siria a provocat, în cei trei ani de conflict, moartea a peste 136.000 de persoane. De asemenea, se estimează că în ultimii trei ani, aproximativ două milioane de sirieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele natale.


Citeşte şi:

Un convoi cu ajutoare umanitare, atacat în oraşul sirian Homs

Mai multe autovehicule ale organizaţiei Semilunii Roşii Siriene (SARC), care transportau ajutoare umanitare pentru rezidenţii aflaţi în cartierele asediate din oraşul Homs, au fost ţinta unui atac, în urma căruia cinci persoane au fost rănite, informează AFP.

Premieră în Siria: regimul de la Damasc evacuează oraşele asediate

Un prim autobuz a evacuat vineri civili care erau blocaţi de peste un an şi jumătate în cartiere asediate din oraşul Homs (centrul Siriei), fost centru al rebelilor şi scena unora dintre cele mai sângeroase lupte, potrivit unui corespondent AFP de la faţa locului, citat de Mediafax.

VIDEO Siria: Oficialii poartă discuţii, copii mor din cauza foametei

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat recent că regimul condus de Bashar al-Assad căştigă teren în conflictul sirian, informează AFP. Între timp, sute de copii mor din cauza foametei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: