15 persoane de urmărit la summitul climatic de la Glasgow

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa ONU despre schimbările climatice FOTO SHUTTERSTOCK
Conferinţa ONU despre schimbările climatice FOTO SHUTTERSTOCK

Liderii naţionali nu sunt şi cei mai duc greul la summit-ul climei, ei au transferat munca miniştrilor, negociatorilor şi reprezentanţilor  societăţii civile pentru a încerca să găsească un acord.

Summitul atrage mii de delegaţi din aproape 200 de ţări, dar doar câţiva îi vor modela rezultatul. Politico a realizat o  listă cu persoane participante la COP26 care ar trebui urmărite.

Salvatorul: John Kerry

Delegatul prezidenţial pentru Climă, fostul senator şi secretar şi stat, are sarcina de a convinge lumea că SUA este un jucător serios în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice şi că America îşi respectă angajamentul de a reduce la jumătate emisiile de carbon în acest deceniu.

Un alt rol: gestionarea relaţiilor reci cu marele poluator China.

Arbitrul: Patricia Espinosa

Secretarul executiv al Convenţiei-Cadru a ONU pentru Schimbări Climatice, acest diplomat mexican a avut grijă să atragă atenţia că ţările semnatare nu se ridică la înălţimea promisiunilor fără să pună la colţ pe vreuna, fiind atentă la negocieri nu la arătări cu degetul în public.

Preşedintele COP: Alok Sharma

Ministrul britanic, fost bancher şi novice în domeniul climei, cu rol de mediator, are două misiuni principale: renunţarea la energia din cărbune şi bani pentru ţările în curs de dezvoltare.

Centrul gravitaţional: Xie Zhenhua

Locotenentul preşedintelui chinez Xi Jinping, un fost ministru care a condus negocierile climatice ale Chinei, este un greu al summitului ca arhitect al tranziţiei către o politică a emisiilor de carbon până în 2060. Un negociator dur şi apărător feroce al intereselor Chinei, va avea un rol hotărâtor cu privire la un acord între marii poluanţi globali.

Omul cu planul: Frans Timmermans

Ţarul climatic al UE , vicepreşedinte al Acordului Verde, coordonatorul propunerilor legislative privind neutralitatea climatică până în 2050 şi înjumătăţirea emisiilor până în 2030, trebuie să asigure realizarea planului energiei verzi în ciuda rezistenţei statelor membre. El este responsabil pentru propunerea unor planuri ambiţioase ale UE .

Insularul: Simon Stiell

Ministrul pentru rezilienţă climatică al Insulei Grenada din centura de uragane a Caraibelor şi vicepreşedinte al High Ambition Coalition, este vocea acelor ţări, bogate sau sărace, creditate pentru aspectele ambiţioase ale Acordului de la Paris. El este speranţa preşedintelui Conferinţei de la Glasgow de a convinge ţările, inclusiv India şi China, să-şi alinieze planurile climatice la pragul de încălzire sub 1.5 grade Celsius.

Vedeta verde: Andrea Meza

Ministrul pentru mediu şi energie din Costa Rica a creat un plan pentru decarbonizarea ţării până în 2050 - şi deja se apropie de 100% surse regenerabile de energie. Premiată cu un milion de lire de ducii de Cambridge pentru proiecte de reîmpădurire, a resuscitat pădurile tropicale. Alianţa sa şi a omologului său danez,  „Dincolo de Petrol şi Gaz”, va fi lansată formal la Glasgow.

Aliaţi pentru Africa de Sud: Barbara Creecy

Ministru al mediului, caută aliaţi pentru tranziţia de la cărbune: compania energetică de stat  Eskom are nevoie de un contract de cinci miliarde de dolari în acest sens. Aspiraţia, potrivit activistei anti-apartheid, este atingerea zero emisii până la jumătatea secolului. Reuşita sa la COP26 ar fi un model pentru alte ţări africane dependente de carbon.

Broker sau spărgător? Boris Johnson

Gazda conferinţei, popularul şi impetuosul premier britanic ar putea să se folosească de exuberanţa sa pentru a încuraja ţările să-şi modifice poziţiile. „Aveţi grijă ce vă doriţi. Dacă vreţi mai mult Boris, asta veţi căpăta”, spune oficial din echipa sa.

Inamicul:Joaquim Alvaro Pereira Leite

Noul ministru brazilian al mediului este personajul negativ: Brazilia are o mare problemă cu noile reguli pentru pieţele de carbon care ar obliga-o să renunţe la milioane de tone sub formă de credite de poluare.

Sforarul: Laurence Tubiana

Considerată arhitectul Acordului de la Paris, diplomata a preluat un rol de paznic după ce a devenit şeful Fundaţiei Europene pentru Climă. Cu o reţea bine finanţată de lobby climatic, este un jucător puternic din culise şi una din cele mai importante prezenţe a societăţii publice la Glasgow. Rolul ei: consilier şi apărător.

Detectorul de „bullshit” (bla-bla): Greta Thunberg 

Adolescenta activistă ce nu se joacă cu vorbele va folosi prilejul pentru a relansa campania climatică inclusiv prin proteste de stradă dacă se dovedeşte că liderii sunt la fel de surzi: „Aşa cum se prezintă acum, acest COP nu va duce a schimbări majore.Va trebui să presăm în continuare”.

Campionul ţărilor în curs de dezvoltare: Bhupender Yadav

Ministrul indian al mediului va trage de urechi ţările dezvoltate pentru că nu susţin trecerea la energie verde a ţărilor sărace. India este unul din cei mai mari poluatori cu cărbune. 

Cunoscut pentru lupta sa cu birocraţia, Yadav vrea să prezinte India ca jucător esenţial alături de China.

Wildcard: Nicola Sturgeon

Premierul scoţian e un fel de a doua gazdă, neavând un rol oficial în cadrul discuţiilor: ea va apărea ca figură contrastantă a premierului britanic, o militantă pentru ambiţiile verzi ale Scoţiei independente pe scena lumii.

Bancherul: Mark Carney

Fostul guvernator al Băncii Angliei, delegatul special pentru acţiune climatică şi finanţe al ONU, are ceva de bifat - networking pentru un sistem financiar prietenos cu mediul. Economistul canadian a convins 160 de firme cu active de sute de miliarde de dolari să sprijine obiectivele climatice.

Alianţa Financiară pentru emisii zero va întruni bancheri dar şi finanţatori majori ai combustibililor fosili.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite