UE pune piciorul în prag. O nouă directivă ameninţă să blocheze acordurile cu Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a promulgat o directivă pentru toate cele 28 de state membre prin care interzice orice finanţare, cooperare, acordare de burse şcolare sau fonduri de cercetare, premii, pentru oricine locuieşte în coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

 Legea, care va intra în vigoare de vineri, 19 iulie, cere ca orice acord sau contract semnat de orice stat membru al UE cu Israelul să includă o clauză care citează că aşezările nu sunt parte a statului Israel şi, drept urmare, nu fac parte din acord.

Un înalt oficial israelian, rămas sub anonimitate, a catalogat noua directivă ca fiind „un cutremur“. „Este prima oară când un act atât de oficial, o directivă, este publicată de instituţiile Uniunii Europene“, a declarat israelianul. „Până astăzi, existau înţelegeri şi acorduri foarte discrete prin care se spunea în mod evident că UE nu trece de Linia Verde (graniţa dinaintea războiului din 1967); acum totul este o politică formală, oficială.“

Ordonanţa are un rol atât politic, cât şi practic. De acum încolo, dacă guvernul israelian va dori să semneze acorduri cu Uniunea Europeană sau unul dintre statele membre, va trebui să recunoască în scris că aşezările din Cisiordania nu sunt parte a statului Israel.

Publicaţiile israeliene titrează că în cabinetul premierului Netanyahu şi a ministrului de Externe s-a creat o mare tensiune din cauza noii directive şi a implicaţiilor pe care le poate avea asupra relaţiilor dintre Israel şi Uniunea Europeană. Câţiva oficiali europeni au afirmat că sunt dispuşi să discute cu Israelul despre noua ordonanţă, însă având în vedere că ea va intra în vigoare în mai puţin de patru zile, şansele de a modica ceva sunt foarte scăzute.

„Trebuie să decidem ce vom face de azi înainte. Nu suntem pregătiţi să semnăm acorduri care au aceasta clauză. Imaginaţi-vă că dacă nu o vom face vom bloca cooperarea în multe domenii esenţiale: economie, ştiinţă, cultură, sport, cercetare. Toate aceste lucruri ar putea avea consecinţe grave pentru statul israelian“, a afirmat oficialul israelian pentru cotidianul Haaretz.

Noua directivă a fost publicată de Comisia Europeană, ramura executivă a Uniunii Europene. Ordonanţa defineşte parametrii cooperării dintre UE (implicit statele membre) şi partea israeliană (guvern, dar şi zona privată) pentru următorii şapte ani.

Cea mai semnificativă parte a directivei este „clauza teritorială“ care apare pentru prima oară drept o regulă obligatorie pentru toate acordurile dintre UE şi Israel. Clauza teritorială stipulează că toate acordurile vor fi valide numai pentru graniţele israeliene recunoscute de Uniune, şi anume, frontierele anterioare Războiului de Şase Zile din 1967.

Orice cooperare privată sau la nivel guvernamental care vizează organisme situate după Linia Verde este interzisă prin directiva Comisiei. Singura excepţie este legată de birourile ministerului de Justiţie aflate în Ierusalimul de Est.

Directiva este rezultatul decizilor luate de miniştrii de Externe ai statelor membre în decembrie 2012, care au agreat că „toate acordurile dintre statul Israel şi UE trebuie să indice în mod explicit şi echivoc că nu se vor aplica pentru teritoriile ocupate de Israel după 1967“.

Bruxelles-ul susţine că noile reguli au scopul de a împiedica un boicot faţă de Israel, şi vor să stimuleze cooperarea dintre UE şi statul israelian, prin proiecte benefice pentru ambele părţi. Uniunea Europeană insistă de ani de zile că Israelul trebuie să respecte graniţele agreate dinaintea conflictului din 1967, şi a condamanat în repetate rânduri politica guvernului Netanyahu de a coloniza teritoriile palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Cu toate acestea, premierul a continuat autorizarea şi încurajarea aşezărilor israeliene din teritoriile Palestinei, fără a răspunde comunităţii internaţionale. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite