Declaraţie-şoc a Muftiului Arabiei Saudite

O declaraţie făcută săptămâna trecută, potrivit unor surse arabe preluate de presa internaţională, de Marele Muftiu al Arabiei Saudite, şeicul Abdul Aziz bin Abdullah, începe să agite spiritele.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este necesar să se distrugă toată bisericile din regiune", ar fi afirmat liderul religios, răspunzând astfel unei întrebări puse de delegaţia Kuweitului cu referire la propunerea de a nu permite construirea unor biserici în acest emirat, scrie „Washington Times".

Kuweitienii i-au cerut părerea Marelui Muftiu, autoritatea religioasă supremă a Regatului sunnit după ce, recent, un membru al Parlamentului kuweitian a cerut „înlăturarea" bisericilor, venind ulterior cu clarificări potrivit cărora în Kuweit nu ar trebui construite noi biserici. Ca urmare, şeicul Abdul Aziz bin Abdullah ar fi punctat că având în vedere că statul Kuweit este parte a Peninsulei Arabe, „este necesar ca toate bisericile să fie distruse" în regiune, notează arabianbusiness.com.

Bulversaţi de afirmaţii

Declaraţia, care s-ar baza pe o afirmaţie pe care profetul Mohamed a făcut-o pe patul de moarte, potrivit căreia „nu ar trebui să existe două religii" în regiune, nu i-a şocat numai pe creştini.

Liderul spiritual al musulmanilor ruşi, Albir Krganov, s-a arătat nedumerit de declaraţia muftiului, subliniind că poate cuvintele sale au fost răstălmăcite notează Vocea Rusiei. „Să sperăm că nimeni nu va sprijini aceste idei delirante", a declarat, la rândul său, Arhiepiscopul Mark de la Patriarhia Rusă, care răspunde de comunităţile din străinătate.

Arhiepiscopul a subliniat că în Rusia, ţară în care peste 80% din populaţie este de religie creştin-ortodoxă, creştinii şi musulmanii convieţuiesc fără probleme. „Probabil că Marele Muftiu a rostit aceste cuvinte pe un fond emoţional. Dar nu întotdeauna e bine să te laşi ghidat de emoţii", a adăugat Arhiepiscopul Mark.

În Arabia Saudită creştinii nu au voie să-şi practice religia decât acasă sau în locuri private. Deşi numărul real al creştinilor romano-catolici este estimat la circa un milion, numărul oficial comunicat de autorităţi este zero. Totodată, în Arabia Saudită convertirea de la islam este pedepsită cu moartea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările