Şeful NATO respinge acuzaţiile ministrului german de Externe privind o incitare la război a aliaţilor faţă de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg, secretarul genaral al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul genaral al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins acuzaţii ale şefului diplomaţiei germane potrivit cărora Alianţa Nord-Atlantică "incită la război" şi a subliniat că blocul militar al celor 28 de state occidentale are nevoie atât de un răspuns militar, cât şi de un dialog politic în relaţia cu Rusia, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii luni, la o zi după publicarea în tabloidul german Bild am Sonntag a declaraţiilor respective ale ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

În contextul unor exerciţii militare NATO în Polonia şi Lituania şi Summitului NATO prevăzut la începutul lunii viitoare la Varşovia, criticile lui Steinmeier au provocat temeri potrivit cărora coaliţia aflată la putere în Germania ar putea avea o abordare divergentă faţă de Moscova. Steinmeier, un social-democrat, a sugerat că Alianţa "inflamează situaţia printr-o incitare la război".

Stoltenberg a declarat pentru RFE-RL, în portul norvegian Trondheim, înaintea unui exerciţiu naval NATO multinaţional, că Alianţa este unită în necesitatea abordării Rusiei pe cele două căi".

"Avem nevoie de o apărare puternică pentru a împiedica conflicte şi avem nevoie de un dialog politic pentru a reduce tensiunile", a declarat el. "Toţi cei 28 de aliaţi susţin această dublă abordare, iar eu salut atât susţinerea puternică a Germaniei faţă de efortul unui dialog, cât şi contribuţia Germaniei la prezenţa noastră sporită în est", a spus Stoltenberg.

O dublă abordare este "un lucru întru totul conform cu mesajul Germaniei la NATO de mulţi, mulţi ani", a adăugat secretarul general al NATO.

Alianţa a încheiat luna aceasta exerciţii în Polonia şi Lituania, unele dintre cele mai ample de la sfârşitul Războiului Rece. La ele au participat 31.000 de militari din 24 de state membre NATO, inclusiv din Germania, şi din ţări partenere.

Germania urmează să conducă unul dintre cele patru batalioane pe care Alianţa le va trimite în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, un gest care vizează să atenueze temerile unor membri din estul Alianţei după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi este acuzată că susţine cu oameni şi echipament rebelii proruşi din estul Ucrainei.

Decizia finală cu privire la consolidarea flancului de est al NATO va fi luată la Summitul NATO de la Varşovia, pe 8 şi 9 iulie. Unii oficiali se tem că acest lucru va declanşa un răspuns din partea Rusiei.

Moscova a ameninţat deja cu trimiterea unui sistem sofisticat antirachetă, de tip Iskander, în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Acest sistem va ameninţa în mod direct cele trei ţări baltice, dar şi Polonia.

Stoltenberg a refuzat să răspundă unor întrebări cu privire la faptul dacă sistemul de tip Iskander a fost deja trimis în Kaliningrad, însă a subliniat că Moscova s-a angajat de mai mulţi ani într-o consolidare militară din Marea Barents şi până la Marea Mediterană.

"Pot doar să spun că noi am observat o Rusie mai agresivă, care şi-a triplat cheltuielile militare începând din 2000, care s-a dotat cu noi capacităţi moderne şi diverse şi care este dispusă să folosească forţa militară împotriva unei ţări independente - Ucraina -, iar toate acestea sunt motivul pentru care noi ne consolidăm apărarea colectivă", a declarat secretarul general al NATO.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a criticat, sâmbătă, Alianţa Nord-Atlantică pentru exerciţiile militare organizate în estul Europei, care nu sunt decât "o demostraţie belicoasă de forţă, contraproductive pentru securitatea regională şi pasibile să inflameze relaţiile cu Rusia", transmite BBC.

De asemenea, Steinmeier a cerut alianţei militare să înlocuiască exerciţiile şi demostraţiile de forţă cu dialogul şi cooperare în ceea ce priveşte Rusia.

”Ceea ce nu ar trebui să facem este să inflamăm situaţia chiar mai mult prin acţiuni belicoase. Oricine crede că o paradă simbolică de tancuri va aduce securitatea la frontiera estică a alianţei se înşeală amarnic. Am fost bine sfătuiţi să nu creăm pretexte pentru a resuscita o veche confruntare”, a explicat demnitarul german.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite