Rezultat exit-poll: Coaliţia „Visul georgian” a câştigat alegerile prezidenţiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghiorghi Margvelişvili câştigă detaşat alegerile prezidenţiale din Georgia, potrivit datelor exit-poll-ului. Fostul Ministru al Educaţiei ar fi acumulat 66,7% din voturi, ne informează BBC News.

David Bakradze, membru al partidului condus de Saakaşvili, a acumulat 20,1% din totalul voturilor, iar Nino Burjanadze, care l-a ajutat pe actualul preşedinte să ajungă la putere are 7,5% din voturi.

Aşadar, după cele două mandate consecutive ale preşedintelui Mihail Saakaşvili, alegerile prezidenţiale din Georgia se încheie cu victoria candidatului din partea partidului aflat la guvernare. Saakaşvili devine singurul preşedinte din istoria Georgiei care a fost schimbat într-un mod paşnic (fără proteste sau acte violente). Totuşi, această zi semnificativă nu a reuşit să mobilizeze o pondere mare de alegători. În cele nouă ore din ziua electorală s-au prezentat doar 39% din alegătorii georgieni ( 3 540 000), în condiţiile în care anul trecut la alegeri s-au prezentat 53% din cetăţenii cu drept de vot, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Astăzi demonstrăm că suntem adevăraţi europeni...

După prezentarea de către posturile de televiziune Rustavi 2 şi Imedi a rezultatelor exit-poll-ului, Bakradze (candidatul Mişcării Naţionale Unite) a recunoscut victoria lui Margvelaşvili. Din fericire, rata scăzută a prezenţei la vot nu va afecta legalitatea rezultatelor din cadrul alegerilor prezidenţiale, însă aceasta provoacă anumite temeri în rândurile coaliţiei aflate la guvernare. Experţii consideră că electoratul georgian nu s-a prezentat la urna de vot nu din opoziţie faţă de guvernul lui Ivanişvili, ci mai mult din „indiferenţă” faţă de reformele demarate de „Visul georgian”.

„Astăzi demonstrăm că suntem adevăraţi europeni...”, a declarat premierul Ivanişvili în faţa cabinei de vot. „Sunt sigur că în această seară nimeni nu va sta acasă fără a vota pentru viitorul ţării noastre”.

În acelaşi timp preşedintele în exerciţiu, Mihail Saakaşvili, consideră că actualele alegeri prezidenţiale nu reprezintă altceva decât „un pas minor” spre democratizarea statului georgian. Deşi nu mai poate candida pentru un al treilea mandat consecutiv, Saakaşvili intenţionează să conducă opoziţia faţă de coaliţia guvernamentală „Visul georgian”. „Aproape toate proiectele importante din ţară au fost stopate. După cum bine ştiţi, este o stare de continuă letargie. Există şi multe tendinţe negative ale actualei guvernări care pot afecta cetăţenii noştri. Noi ne-am propus să le minimalizăm...”.

Indiferent de rezultatul final, alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat într-un mod paşnic. Au fost înregistrate şi o serie de nereguli, iar Watchdog Transparency International a raportat faptul că numărul încălcărilor procedurale a fost mai mare decât cel înregistrat la alegerile parlamentare din 2012.

Însă cea mai sensibilă problemă a constat în ridicarea de către trupele ruseşti a unui gard de sârmă ghimpată în zona care delimitează Georgia de Osetia de Sud. Astfel, cetăţenii georgieni care locuiesc în Osetia n-au putut să-şi exercite liber dreptul de vot, ne informează Ministerul Afacerilor Externe georgian.

Ambasadorul american Richard Norland a lăsat de înţeles că alegerile prezidenţiale „au fost bine organizate” menţionând faptul că „un vot paşnic şi transparent poate contribui la consolidarea instituţiilor democratice”.

În vârstă de 44 de ani, profesorul de filosofie Ghiorghi Margvelaşvili este foarte puţin cunoscut publicului, dar sprijinul lui Ivanişvili l-a ajutat să câştige popularitate. Totuşi, tabăra lui Saakaşvili denunţă lipsa de independenţă a favoritului scrutinului. Criticile sunt contestate, însă, de actualul premier de la Tbilisi, care a promis că se va retrage din funcţie după scrutin.

Deşi Margvelaşvili declarase că se va retrage din cursa prezidenţială dacă va fi nevoie de un al doilea scrutin, se pare că acesta va reprezenta Georgia la Summit-ul de la Vilnius din noiembrie. Acesta a mai anunţat că va continua politica de integrare în NATO şi Uniunea Europeană lansată de Mihail Saakaşvili, propunându-şi, în acelaşi timp, să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, care s-au deteriorat în 2008, în urma războiului de 5 zile.

Text semnat de Nicolae Ţîbrigan – absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite