Un cetăţean român, găsit vinovat de moartea celor 39 de imigranţi vietnamezi găsiţi într-un camion frigorific

Un cetăţean român, găsit vinovat de moartea celor 39 de imigranţi vietnamezi găsiţi într-un camion frigorific

Doliu pentru vietnamezii găsiţi morţi într-un parc industrial de lângă Londra FOTO EPA-EFE

Doi bărbaţi, între care un cetăţean român, au fost găsiţi vinovaţi de omucidere în legătură cu cei 39 de imigranţi găsiţi morţi într-un camion frigorific venit în Anglia din Belgia.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane - 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei - au fost găsite moarte într-un camion frigorific al cărui container sosise într-un parc industrial din estul Londrei de la Zeebrugge, Belgia. O parte dintre victime stătuseră în Belgia înainte de plecare.

Franţa şi Belgia au inculpat 26 de indivizi în urma acestei tragedii, pentru „trafic de fiinţe umane în grup organizat”, „ajutor pentru intrare sau şedere în grup organizat” şi „asociere în scop infracţional”. Şase dintre inculpaţi sunt urmăriţi şi pentru „omucidere involuntară”.

Potrivit unui juriu din Old Bailey, Anglia, doi bărbaţi sunt vinovaţi de omucidere în cazul camionului morţii. Cei doi sunt: Eamonn Harrison, în vârstă de 24 de ani, şi româno-britanicul Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, prezentat ca traficant de persoane. Harrison şi Nica sunt găsiţi vinovaţi pentru 39 de acuzaţii de omor. Anterior, şoferul camionului, Maurice Robinson, pledase vinovat pentru omor din culpă.

Ancheta în cazul acestei tragedii este realizată în comun de Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Belgia.

Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule care profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare, într-un statut de semi-sclavie în Marea Britanie, notează AFP.

Potrivit procurorilor, imigranţii, de origine vietnameză, ar fi plătit peste 10.000 de euro pentru a ajunge pe teritoriul britanic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările