Scandal de spionaj la Viena. Un colonel austriac este suspectat că a furnizat timp de zeci de ani informaţii Rusiei

Scandal de spionaj la Viena. Un colonel austriac este suspectat că a furnizat timp de zeci de ani informaţii Rusiei

Viena, Austria

Un fost colonel din armata austriacă este suspectat că a spionat timp de aproape 30 de ani pentru Moscova, a anunţat vineri şeful Guvernului de la Viena, Sebastian Kurz, care a ameninţat că va lua măsuri împotriva Moscovei, relatează dpa international şi AFP.

Colonelul, care a ieşit la pensie în urmă cu cinci ani, este suspectat că a lucrat pentru serviciile de informaţii ruse din anii ’90 până în 2018.
 
Potrivit cancelarului Sebastian Kurz, însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Viena a fost convocat deja de şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl. Totodată, aceasta şi-a anulat deplasarea prevăzută în Rusia.
 
„Astfel de cazuri nu îmbunătăţesc relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană“, a declarat Sebastian Kurz, avertizând că, în cazul în care suspiciunile vor fi confirmate, va discuta despre paşii următori cu ceilalţi membri ai blocului comunitar. 
 
Prezentarea acestui caz a venit în contextul în care Austria a menţinut contacte diplomatice strânse cu Moscova, în ciuda implicării Rusiei în conflictul din Ucraina. Relaţiile au rămas apropiate chiar şi după izbucnirea scandalului în cazul otrăvirii la Salisbury, Marea Britanie, a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, care a provocat o criză diplomatică între Rusia şi Uniunea Europeană. 
 
Relaţiile apropiate dintre Guvernul de la Viena, din care face parte şi formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), şi Moscova au făcut obiectul unor critici puternice în luna august, când şefa diplomaţiei austriece l-a invitat la nunta ei pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 
 
Faptul că aceasta a făcut o reverenţă în faţa preşedintelui rus în timpul unui dans a scandalizat opoziţia austriacă şi a generat comentarii acide din partea presei austriece şi nu numai. 
 
 
Investigaţii în plină desfăşurare
 
Însă, în ciuda unor reticenţe legate de cooperarea cu serviciile de informaţii austriece, cazul colonelului suspectat de spionaj ar fi intrat în atenţia autorităţilor de la Viena în urmă cu câteva săptămâni, după ce acestea au primit informaţii în acest sens de la o agenţie de informaţii europeană. 
 
Potrivit ministrului austriac al Apărării, Mario Kunasek, citat de AFP, deocamdată nu se poate spune „dacă a fost sau nu un incident izolat“. Ministrul a afirmat că suspectul şi-a predat „echipamentul tehnic“, inclusiv laptopul, în vederea unei expertize.
 
Conform lui Kunasek, colonelul era interesat în special de „sistemele de arme şi de situaţia migraţiei în Austria“. El ar fi întocmit şi transmis şi profiluri ale unor persoane de interes pentru Moscova.
 
Presa austriacă a scris că suspectul, în vârstă de 70 de ani, ar fi primit pentru serviciile sale o sumă totală de 300.000 de euro.
 
De cealaltă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat „neplăcut surprins“ de acuzaţiile Vienei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: