Probleme la şase reactoare nucleare din Franţa: autorităţile distribuie pastile de iod

Probleme la şase reactoare nucleare din Franţa: autorităţile distribuie pastile de iod

Centrala nucleară Fessenheim FOTO EPA-EFE

Şase dintre cele 58 de reactoare nucleare funcţionale ale Franţei au probleme legate de fabricare la unele componente, a anunţat miercuri compania de stat Électricité de France (EDF). Anunţul a fost făcut a doua zi de la lansarea unei campanii de distribuţie de pastile de iod pentru peste două milioane de persoane care locuiesc în apropierea celor 19 centrale nucleare din teritoriul francez.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma unei inspecţii efectuate la solicitarea Autorităţii de Siguranţă Nucleară (ASN), Électricité de France a constatat probleme de fabricare la şase dintre cele 58 de reactoare nucleare aflate în administrarea sa. Potrivit EDF, filiala sa Framatome nu a respectat în totalitate procedurile în cursul unor lucrări de sudare la mai multe generatoare de vapori. EDF menţionează un număr de 16 generatoare cu probleme, la reactoarele 3 şi 4 de la Blayais (Gironde, sud-vest), reactorul 3 de la Bugey (Ain, est), reactorul 2 de la Fessenheim (Haut-Rhin, nord-est), reactorul 2 de la Paluel (Seine-Maritime, nord) şi reactorul 4 de la Dampierre (Loiret, centru). Totuşi, EDF dă asigurări că cele şase reactore nu necesită a fi oprite din funcţionare şi supuse unor intervenţii de urgenţă.

„Nu prezintă vreun risc în materie de integritate sau siguranţă“, a declarat Régis Clément, director de programe pentru EDF.

Pe lângă cele 16 generatoare operaţionale, EDF a depistat probleme şi la altele şapte care aşteaptă să intre în funcţiune. Este vorba de patru generatoare destinate centralei Flamanville (Manche, vest) şi altele trei pentru Gravelines (Nord).

Anunţul a picat greu pentru EDF, ale cărei acţiuni s-au prăbuşit miercuri cu 3,38% la Bursa din Paris.

Centralele nucleare ale Franţei

De-acum ASN are responsabilitatea de a lua o decizie în privinţa reactoarelor cu probleme. Miercuri, inspectorii săi au verificat locul unde Framatome a fabricat componentele în cauză.

Într-un interviu acordat cotidianului „Le Figaro“, preşedintele ASN, Bernard Doroszczuk, a recunoscut că ia în calcul să oprească unele reactoare „în caz de necesitate“. El a spus că va anunţa o decizie în cel mult o lună.

Până la luarea unor măsuri concrete în privinţa reactoarelor, ASN a lansat marţi o campanie de prevenţie în eventualitatea unui accident nuclear. Mai exact, a dublat raza de securitate din jurul reactoarelor - de la 10 la 20 de kilometri - şi a început să distribuie gratuit pastile de iod pentru 2,2 milioane de persoane care locuiesc în apropierea celor 19 centrale nucleare operate de EDF. Oamenii primesc şi broşuri cu instrucţiuni în caz de dezastru nuclear, scrie presa franceză.

Pastilele de iod sunt menite prevenirii îmbolnăvirilor de cancer tiroidian în rândul populaţiei, de la iodul radioactiv eliberat în atmosferă în urma unui accident nuclear, explică ASN.

Franţa este o ţară care se bazează într-o măsură foarte mare pe energia nucleară, care asigură aproape 72% din producţia sa de electricitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: