Primele efecte ale închiderii frontierelor UE din cauza Pandemiei Covid 19: Cozi de zeci de kilometri de autoturisme şi camioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoturisme şi camioane care încearcă să intre în ţările din estul Uniunii Europene formau miercuri cozi pe zeci de kilometri la frontiere, ca urmare a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus, transmite DPA.

Problema va fi dezbătută de miniştrii transporturilor din statele UE într-o videoconferinţă prevăzută pentru miercuri.

Camioanele au fost nevoite să aştepte aproape 30 de ore la punctul de trecere a frontierei poloneze Jedrzychowice, în timp ce autoturismele au înregistrat întârzieri de 16 ore, potrivit Joanna Konieczniak, reprezentantă a poliţiei de frontieră poloneze.

Duminică, Polonia a reintrodus temporar controalele la graniţă.

Timpul de aşteptare era de aproape 20 de ore la punctul de trecere a frontierei polono-cehe Cieszyn/Cesky Tesin. Vehiculele aşteptau ore întregi şi la graniţa dintre Polonia şi Lituania.

Pentru a soluţiona această problemă, guvernul de la Varşovia a decis deschiderea unor puncte de trecere suplimentare la frontierele cu Republica Cehă şi cu Lituania.

În Austria, blocajul rutier se întindea pe 30 de kilometri în zona punctului de trecere a frontierei de la Nickelsdorf, la o zi după ce Ungaria şi-a închis frontierele, a anunţat poliţia austriacă.

Blocajul a început să se formeze dimineaţa după ce în cursul nopţii guvernul ungar a deschis temporar frontiera pentru a permite tranzitul a mii de români şi numeroşi bulgari care doresc să ajungă în ţările lor venind din Europa Occidentală.

Totuşi, acest aşa-numit ''coridor umanitar'' s-a aplicat doar cetăţenilor români şi bulgari. Ungaria nu a permis trecerea altora, precum ucraineni şi sârbi.

Autorităţile austriece au creat o tabără provizorie pentru călătorii blocaţi în trafic la graniţă, adaugă DPA.

Premierul landului german Saxonia, Michael Kretschmer, a cerut ajutor din partea armatei pentru a gestiona cozile masive de la graniţa cu Polonia formate ca urmare a restricţiilor la frontiere decise de autorităţile poloneze în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului, relatează agenţia DPA.

Michael Kretschmer a spus că a discutat această chestiune cu Ministerul Apărării de la Berlin pentru a oferi asistenţă oamenilor care aşteaptă foarte mult timp la graniţă, dacă situaţia va escalada.

Potrivit Crucii Roşii germane, la un punct de frontieră cu Polonia s-a format miercuri de partea germană a graniţei o coadă de 60 de de kilometri, multe familii, unele cu copii, aşteptând şi câte 20 de ore.

Michael Kretschmer a mai afirmat că le-a cerut autorităţilor poloneze să ia măsuri, întrucât formalităţile şi procedurile pentru un singur camion durează la graniţă circa 15 minute.

Pentru prevenirea extinderii epidemiei de coronavirus, Polonia a reintrodus controalele la frontierele sale din interiorul spaţiului Schengen şi a interzis accesul cetăţenilor străini. Polonia are confirmate 251 de cazuri de coronavirus şi cinci decese.

Liderii europeni au convenit marţi închiderea graniţelor externe europene timp de 30 de zile, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, dar au stabilit crearea unor culoare rapide la frontierele ţărilor pentru a menţine circulaţia mărfurilor, au anunţat liderii comunitari la un summit organizat prin video-conferinţă, transmite Reuters.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-o conferinţă de presă că va rămâne la latitudinea ţărilor europene să aplice închiderea graniţelor pentru cetăţeni din state terţe. Cu efect imediat, în UE vor intra doar bunurile, echipamentele medicale şi în unele cazuri persoane considerate necesare eforturilor UE de gestionare a extinderii epidemiei de coronavirus. 

Măsurile vor fi valabile timp de 30 de zile şi nu se vor aplica Marii Britanii, care, chiar dacă a ieşit din Uniune în acest an, este încă în perioada de tranziţie. Acordul nu este angajant din punct de vedere legal şi va depinde de liderii statelor dacă îşi vor respecta angajamentele făcute în videoconferinţa organizată marţi.

Măsura survine în urma tensiunilor politice apărute între statele membre, care au exercitat presiuni enorme asupra Bruxelles-ului pentru a acţiona, în pofida faptului că organismele centrale ale UE nu au autoritate oficială asupra politicilor ţărilor în domenul sănătăţii şi cel al frontierelor. Bruxelles-ul speră că prin închiderea graniţei externe, guvernele naţionale vor dori să deschidă unele frontiere interne pe care unele state membre, între care Franţa, Spania şi Danemarca, le-au închis ca reacţie la criză. Logica UE este că redeschiderea graniţelor interne va duce la un răspuns coordonat la epidemia de coronavirus. 

E doreşte ca graniţele să funcţioneze cât mai normal din motive politice. Spaţiul Schengen este văzut de oficialii de la Bruxelles ca un element central al proiectului european şi esenţial pentru piaţa unică a UE. Spaţiul Schengen este unul dintre cele mai disputate subiecte în blocul comunitar, fiind atacat de eurosceptici ca exemplu al influenţei prea mari a Bruxelles-ului şi un risc pentru securitate.

Deci, cu cât va rămâne mai mult timp închis spaţiul Shenghen, cu atât este un motiv mai mare de îngrijorare pentru Bruxelles. Închiderea frontierelor interne ale UE a dus la situaţii de genul celor de la graniţa dintre Austria şi Ungaria, unde mii de români au fost blocaţi luni şi marţi. După intervenţia MAE român, Ungaria a acceptat să permită şi ieri trecerea românilor blocaţi. Decizia a fost luată după o discuţie între ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, şi omologul său ungar, Péter Szijjártó. 

Aproximativ 80.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene se află acum în diferite locuri din lume aşteptând să revină acasă în contextul epidemiei de coronavirus, care i-a determinat pe liderii UE să decidă marţi închiderea frontierelor externe ale Uniunii pentru 30 de zile, a indicat miercuri Comisia Europeană, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al executivului european a afirmat că este dificil de estimat numărul cetăţenilor UE care aşteaptă să se întoarcă în ţările lor, el făcând apel la aceştia să ia contact cu consulatele statelor lor în străinătate pentru a se realiza o estimare mai bună.

'Din ce ştim de la statele membre, din ce au înregistrat, numărul cu care lucrăm acum, un număr agregat, este de 80.000 (de cetăţeni europeni aflaţi) în afara UE', a menţionat purtătorul de cuvânt într-un briefing de presă regulat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite