Premierul kosovar Ramush Haradinaj, acuzat de crime de război, demisionează

Premierul kosovar Ramush Haradinaj, acuzat de crime de război, demisionează

FOTO EPA-EFE

Premierul kosovar Ramush Haradinaj, un fost combatant din cadrul gherilei kosovare UCK în război (1998-1999), a demisionat vineri, după ce a fost convocat de justiţia internaţională în calitate de suspect, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Am primit o convocare de la Tribunalul Special, în calitate de suspect, şi mi s-a oferit posibilitatea să mă predau în calitate de premier sau de simplu cetăţean. Am ales a doua opţiune”, a declarat Ramush Haradinaj în faţa presei.
 
Tribunalul Special Internaţional, a cărui creare a fost susţinută de către Uniunea Eurpeană (UE), a fost înfiinţat în 2015 cu misiunea de a judeca presupuse crime comise de către gherila albaneză în Kosovo UCK, în principal vizând sârbi, romi şi opozanţi albanezi faţă de UCK în timpul şi după războiul din 1998-1999.
 
”Preşedintele are responsabilitatea să organizeze consultări în vederea stabilirii datei alegerilor. Eu mă propun din nou poporului (în aceste alegeri), pentru a obţine (din nou) încrederea sa”, a declarat Ramush Haradinaj.
 
”Nu sunt acuzat, voi fi interogat”, a adăugat el, în urma unei şedinţe de Guvern.
 
Într-un interviu acordat anul acesta AFP, Haradinaj declara că Kosovo va răspunde oricărei solicitări a Tribunalului Special.
 
La jumătatea lui ianuarie, acest tribunal a începit să interogheze, la Haga, alţi doi lideri din cadrul UCK, şi anume Rrustem Mustafa, alias ”Remi”, şi Sami Lushtaku.
 
Presa kosovară scrie că primele inculpări ar urma să fie anunţate anul acesta.
 
Presa speculează, de aseemenea, cu privire la faptul că Haradinaj se află între potenţialii inculpaţi, la fel ca preşedintele kosovar Hashim Thaçi şi preşedintele Parlamentului kosovar Kadri Veseli.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: