Premierul italian avertizează asupra unui „dezastru democratic“ dacă Europa „demoralizează cetăţenii"

Premierul italian avertizează asupra unui „dezastru democratic“ dacă Europa „demoralizează cetăţenii

Enrico Letta, noul premier italian

Noul prim ministru italian, Enrico Letta. a avertizat miercuri la Paris împotriva unui „dezastru democratic“ în cazul în care Europa „demoralizează cetăţenii“ şi este „o mamă rea“, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Trebuie să le arătăm cetăţenilor că Europa îi ajută. Dacă, dimpotrivă, Europa demoralizează cetăţenii, aceasta ne va duce la un dezastru democratic“, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Elysée, alături de preşedintele francez François Hollande.

„Trebuie să acţionăm astfel încât să putem coordona politicile europene pentru ocuparea forţei de muncă“, a cerut Letta, al cărui răspuns în italiană la o întrebare a presei a fost tradus în direct.

„Dacă nu se constată că Europa înseamnă bunăstare, oportunităţi, dezvoltare, dacă se consideră că Europa este o mamă rea, aceasta va reprezenta o problemă democratică deoarece cetăţenii vor reacţiona împotriva acestei mame rele Europa“, a declarat el.

În opinia noului lider al Guvernului italian, „mesajul cel mai important este să putem învăţa din experienţa italiană: Europa trebuie să ajute persoanele, nu trebuie să frustreze oamenii“.

Premierul italian s-a ântîlnit, miercuri, cu prşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, iar acesta l-a asigurat că Uniunea Europeană este dispusă „să folosească pe deplin flexibilitatea existentă menţinând în acelaşi timp obiectivul central de asanare a finanţelor publice“ pentru a depăşi criza economică şi pentru a susţine creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, relatează AFP.

Astăzi, Letta s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, care a declarat că Italia va trebui să continue implementarea unor reforme structurale ample dar şi reducerea, în acelaşi timp, a deficitului şi datoriei publice .

Barroso s-a arătat foarte încântat că premierul italian a venit la Bruxelles în prima sa deplasare în străinătate în această calitate, salutând faptul că se angajează activ în relaţia cu partenerii europeni ai Italiei încă din prima săptămână de mandat, potrivit agerpres.ro.

„Principalul punct de discuţie de astăzi a fost situaţia economică actuală din Italia şi din UE ca întreg. Premierul Letta mi-a făcut o evaluare foarte sinceră a situaţiei, una în care Italia se confruntă cu provocări uriaşe, printre care şi nivelul inacceptabil al şomajului. L-am ascultat cu atenţie pe Enrico Letta şi nu am nicio îndoială că puternicul său simţ al responsabilităţii şi capacitatea de a produce consens va permite guvernului său să lucreze eficient pentru poporul italian“, a declarat Barroso în cadrul unui briefing de presă comun cu şeful guvernului italian.

Barroso a apreciat că „stabilitatea politică s-a întors în Italia“, ţara având un nou parlament, un nou preşedinte al republicii şi acum un guvern care se bucură de sprijin transpartinic.

Şeful Executivului european a adăugat că el şi noul premier italian împărtăşesc opinia că UE şi statele membre trebuie să implementeze urgent măsurile de stimulare a creşterii şi de creare de locuri de muncă, care sunt indispensabile.

„Un euro cheltuit pentru datorie este un euro care nu a fost investit pentru crearea de locuri de muncă, în antreprenoriat sau cercetare. De aceea avem nevoie să păstrăm finanţele publice sănătoase, pentru că trebuie să avem reforme structurale şi, în acelaşi timp, să aplicăm măsuri care să alimenteze creşterea, pentru a aborda chestiuni urgente şi dramatice precum şomajul, în special cel în rândul tinerilor“, a precizat Barroso.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările