Hellvig, citat în „Newsweek“: Este o iluzie periculoasă ca Europa să creadă că este imună la invazia Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni au de făcut o alegere grea. Fie se angajează să ajute Ucraina să meargă pe calea europeană, fie se înţeleag cu Rusia în procesul de transformare a acestei foste republici sovietice într-un stat eşuat, scrie Judy Dempesy în „Newsweek“ .

La mai bine de un an de când zeci de mii de ucraineni au ieşit în stradă în Kiev şi l-au alungat de la putere pe preşedintele Viktor Ianukovici , Ucraina şi Europa de Est rămân extrem de vulnerabile.

Guvernele europene ar trebui să acorde fără echivoc Kievului asistenţă politică şi economică mai ales pentru mişcarea Euromaidan, care joacă un rol fundamental pentru a face presiuni Asupra noilor autorităţi ucrainene pentru responsabilitate, transparenţă şi reforme.

Acest lucru este extrem de important pentru societatea civilă în demersul de a crea un nou tip de a face politică alta decât cea pe care au impus-o până acum oligarhii din Ucraina şi Rusia. Este vorba despre a face Ucraina o ţară modernă, democratică.

Şi ca orice transformare a unei societăţi post-comuniste şi sprijinirea tranziţiei complete în Ucraina spre o democraţie autentică are nevoie de timp.

În cazul în care Europa optează pentru o înţelegere cu Rusia, în privinţa Ucrainei, atunci liderii europeni vor trebui să suporte consecinţele. Ei vor trebui să fie pregătiţi pentru o nouă cortină de fier.

Rezultatul, în timp, va fi instabilitate, regiuni imprevizibile şi subminarea securităţii Europei. În plus, credibilitatea şi disponibilitatea UE de a-şi apăra valorile şi principiile unei Europe libere şi unite vor fi reduse la zero.

Între cele două opţiuni, nu există cale de mijloc , chiar dacă mai mulţi lideri  europeni cred că pot sta cu fundul în două luntrii. Liderii Austriei, Bulgariei, Cehiei şi Ungariei se agaţă de ideea că pot face în continuare afaceri cu Rusia. E ca şi cum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost o aberaţie care nu a avut nici un impact asupra Europei de Est sau asupra securităţii UE. 

Într-adevăr, aceşti lideri par să creadă că sunt imuni la invazia Rusiei. Aceasta este o iluzie şi este şi periculos să crezi aşa ceva îl citează „Newsweek“  pe Eduard Hellvig, propus de preşedintele Klaus Johannis  şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI)  Hellvig consideră acele ţări membre UE care îl sprijină pe preşedintele rus Vladimir Putin dăunează intereselor UE şi NATO. De exemplu, viitorul şef al SRI susţine că Ungaria „tinde să fie o ameninţare pentru arhitectură europeană, un cal troian ce se află din ce în ce mai mult sub influenţa Moscovei“.

   
Hellvig mai scria că „UE nu îşi poate permite un comportanemt obraznic de tipul celui britanic sau grecesc sau jocul la două capete după modelul Bulgariei, Italiei sau Ciprului“, referindu-se la atitudinea ambiguă a liderilor acestor  ţări faţă de Rusia. „Astfel de atitudini sunt cu atât mai îngrijorătoare acum când ţări precum Polonia, Estonia, Letonia, Lituania şi România au devenit principalele ţinte ale imperialismului rusesc“. Avertismentele lui Eduard Hellvig coincid cu vederi similare exprimate în ultimele săptămâni de către secretarul britanic al Apărării şi comandanţi de rang înalt din  NATO. Ei au acelaşi mesaj: Rusia este o ameninţare la adresa securităţii europene, subliniază Judy Dempsey în  „Newsweek“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite